EU godkänner den ena insekten efter den andra som livsmedel. Två länder, Italien och Ungern, tar öppet strid mot labbodlat kött och insekter i maten, medan Sverige via sin innovationsmyndighet Vinnova pumpar in pengar i företag som producerar mjölmaskmjöl och insektsburgare.
Min inställning är mycket enkel. Om
folk vill äta maskar eller kemiska köttsubstitut får de göra det
för mig, oavsett om anledningen är att de tror det gynnar klimatet,
hälsan eller plånboken. Men jag vill slippa! När jag säger
slippa menar jag att jag vill slippa äta det, men jag vill också
slippa att betala för det. Och jag vill ha en tydlig märkning på alla
produkter som innehåller insekter, även om det bara är en promille
av ett tillsatt färgämne.
Och så det där med betalningen då.
Om nu mjölmaskmjöl och bönsyrsebönor är ”framtidens mat”,
hur kommer det sig att varenda företag som försöker producera den
typen av mat behöver mångmiljonbidrag från skattebetalarna, många gånger för
att sedan ändå gå i konkurs?!
I egenskap av biodlare skulle man kunna hävda att jag är en del av denna insektsmatindustri, men det är en stor skillnad (förutom att honung inte innehåller insekter), nämligen att jag som mer traditionell matproducent inte får en krona i stöd från stat eller kommun. Jag skulle kunna få statlig kompensation för sockerskatten, men det blir billigare för mig att importera socker istället. Den dag kunderna inte betalar för produkterna från sina egna plånböcker lägger jag ner.