Allt fler väljer ekonomiprogrammet på gymnasiet och det möter skolorna genom att öka antalet ekonomiklasser. Jag
brukar förespråka att alla bör ta ett grepp om sin privatekonomi,
men det betyder inte att de behöver bli ekonomer. Jag drar det kanske lite långt i rubriken, men jag ser problem.
Det var likadant när jag gick i skolan. ”Alla” ville gå ekonomisk linje och på min skola valde man att utöka antalet klasser från fyra till sex på två år, så till slut utbildades 180 gymnasieekonomer per år bara i min kommun. Det krävdes inte ens medelbetyg på 3,0 (betygsskala 1-5) för att komma in, vilket var ganska lätt för de flesta.
De som snittade 2,9-3,0 fick det
däremot inte så lätt på ekonomiprogrammet. Det fanns såklart
sent utvecklade elever som tog sig i kragen när de fyllde femton,
det finns alltid undantag. Men jag tänker att det kanske hade varit
bättre med högre intagningskrav och färre elever. Även om nästan alla
skulle kunna bli gymnasieekonomer finns det åtminstone inget behov
för det.
För samtidigt berättas att allt färre
söker byggprogrammet. Detta när ordet hantverkare tycks
vara en direkt synonym till polack, och man undrar om ”PL” på
hantverkarnas bilar egentligen står för plattläggare. Den som
behöver anlita en duktig hantverkare kan skrika sig hes och får
vara beredd på lång väntetid. Ekonomer är möjligen
mer eftertraktade än genusvetare och arkeologer, men jag tror att
det är hårfint.
Vore det då inte bättre att starta
fler klasser för snickare och målare? Jag är övertygad om att den
vars högsta önskan är att bli ekonom kommer att hitta ett sätt
oavsett. Jag har gått en statlig utbildning i ståuppkomik, men den
lades ner ett år senare eftersom marknaden ansågs mättad. Så vad är
problemet, att gymnasieskolan är kommunal och inte statlig? Kanske finns det för många kommunpolitiker, inte bara ekonomer.
Ja det är märkligt att alla ska kunna utbilda sig till exakt vad de vill, bara för att tre år senare tvingas fortsätta att "studera" på arbetsförmedlingens kurser...
SvaraRaderaHantverkare av alla slag verkar det vara enormt behov av däremot. Bra yrken för den som vill vara egenföretagare, då får man dessutom vara lite ekonom med fakturering, bokföring och momsredovisning. Om man nu tycker det är så himla roligt.
Dessutom är det nog få 15-åringar som vet vad de vill. Jag gjorde det definitivt inte.
RaderaVisst får man vara ekonom som företagare och visst går det utan utbildning, men jag är ändå väldigt glad att jag läst bokföring när jag startade eget.
Du skojar väl ändå? Var och varannan hantverkare är permitterade numera, men i övrigt håller jag med dig. De jobb som är säkrast är de jobb ingen annan vill göra. Samtidigt är det svårt att skola om sig till hantverkare ju äldre man blir så länge man inte har fallenhet för det. Jag var tidigare servicetekniker inom kylteknik i 10 år, men skolade om mig till IT-nisse, har ett otroligt bekvämt jobb nu, men visst hade jag haft ett mer säkert jobb som servicetekniker då IT-branschen verkar ha peakat sedan länge trots enorma marginaler och vinster, allt handlar om att ägarna ska mjölka både sina kunder och anställda på pengar. Det gäller dock alla branscher.
RaderaDet går väl lite i perioder, men med tanke på att bygg haft sin tuffaste period på länge och ÄNDÅ är det lögn i helvete att få tag i en snickare eller rörmokare tror jag att det kommer att behövas många inom det området inom den närmaste tiden.
RaderaKan det vara så att det är den late tonåringens enklaste väg till högskolan? Jag kan tänka mig att naturvetenskap kan avskräcka vissa.
SvaraRaderaVill lata tonåringar till högskola? Hur som helst har jag svårt att tro att de har den framförhållningen att de är där redan vid sitt gymnasieval.
RaderaEn av mina döttrar ville gå ekonomlinjen på "fint" gymnasium, hade för dåliga betyg, kom in på restauranglinjen och är grymt nöjd. Hon har fått ha praktik på finkrog, praktik utomlands, hittat välbetalda sommarjobb där hon haft praktik och kommer garanterat att få jobb direkt efter studenten. Så glad över det!
SvaraRaderaOch vill hon läsa ekonomi senare går det säkert finfint. Det är ju nästan ingen skillnad i vilka ämnen man läser i olika program.
RaderaHärligt att hon trivs. Jag halkade in på ett bananskal en gång och hamnade på en kockutbildning, det bästa jag har gjort, yrkesmässigt. Matlagning är kreativt och givande. Att vara ekonom ter sig ganska, trist men äger man en restaurang så bör man ju ha koll på pengarna men det brukar fixa sig ändå utan en ekonomiutbildning./ Eme
RaderaJag tror att det finns tråkiga tjänster inom alla yrkeskategorier, men jag håller med om att det nog är lättare att hitta en inom ekonomi.
RaderaDet är lättare för skolor att starta en ekonomklass till än en bilmekarklass. Framförallt är det billigare! Inga specialverktyg, speciallokaler eller lärare som kan just meka med bilar.
SvaraRaderaNär en skola med "teoretiska högskoleförberedande" utbildningar ska utöka elevantalet, då skapar de hellre en samhälls- eller ekonomklass till än en naturvetarklass. Naturvetarna är ju jobbiga! De är både ambitiösa, kräver lärare som kan matte5 och behöver labbsalar med utrustning.
Och att starta ytterligare hantverksklasser när de vet att de inte har tillräckligt många sökande till de befintliga platserna är bara oklokt.
Sen finns det alltid skolor som lockar med flashiga linjer och inriktningar som "spelprogrammering", diverse filmskapande och framförallt resor till coola ställen.
Spargrisen (som har gått på ett antal Öppet hus med mina barn inför gymnasieval i Stockholm. Men de valde endast mellan teknik och natur)
Så kan det vara, men de borde inte få någon (eller låg) skolpeng när de utbildar folk till en överetablerad utbildning.
RaderaJag avundas dem inte. Jag tyckte det där valet kändes jobbigt.
Tanken är att det nu ska utgås ifrån efterfrågan på arbetsmarknaden när antal platser på gymnasiet bestäm
SvaraRaderahttps://www.sverigesradio.se/artikel/arbetsmarknaden-ska-nu-paverka-utbudet-pa-gymnasiet
Titta, Gud hör bön!
RaderaDe flesta ungdomar vill ha bekväma och fina välbetalda arbeten.Att arbetat med kroppen är inget som lockar dagens ungdomar och det förstår jag mycket väl.Hade jag varit ung i dag så hade jag sett till att skaffa mig en bra utbildning till ett välbetalt och bekvämt arbetet.Jag hade definitivt inte börjar arbeta direkt efter 9.an för att sedan börja köra långtradare när jag var 19 år även om jag trivdes med det under större delen av mitt yrkesliv så skull jag inte rekommendera någon att börja köra lastbil då det är alldeles för dåligt betalt i förhållande till det ansvaret man har och det sliter på knän, rygg, axlar och handleder om man t.ex kör distribution med matvaror eller styckegods.Fallrisk från flak och bakgavellift och riskera att få gods över sig och bli krossad under är inte heller så lockande.Att man dessutom kan bli bötfälld av polisen för än det ena än det andra är inte heller något som är lockande.Tar körtiden slut så måste du stanna och sova i lastbilen eller så måste du ta rast när färdskrivaren säger det även om du inte har någonstans att att kunna gå och äta mat när du är tvungen att ta din rast.Glömmer du att trycka på rätt knappar på färdskrivaren när du börjar din arbetsdag så är det böter som gäller så jag förstår mycket väl att ungdomar vill bli ekonomer.Mvh Peter Jansson
SvaraRaderaOm det är så välbetalt vet jag inte. Det är nog många ekonomer som tjänar sämre än många långtradarchaufförer. Men bekvämare är det. Jag minns när det dök upp en chaufför på mitt varma kontor en tidig vintermorgon som hade försökt sova i bilen där värmen lagt av. Han var helt djupfryst och när jag frågade vad han hade för bilnummer (för att veta vad vi skulle lasta på bilen) frustade han: "LBJ... LastBilsJävel!"
RaderaJag tror det var sista gången jag såg honom. Gissningvis blev han kontorist efter det :-)
I trakterna där jag bor händer det här alldeles för ofta: Eleverna börjar i ekonomiklass och när det har gått 4-5 veckor inser de att det inte
SvaraRaderavar så lätt som de trodde. Då ska det bytas program och ofta är det frisör eller bagare som blir valet för där finns det plats att trycka in
ett par tre elever till och det krävs inte så värst mycket studerande.
Jag minns när jag var ung att de som sökte till frisör det var de som
klippte sina vänner, lade håret på sin mormor, permanentade mamma, de som brann för yrket.
Idag har ungdomarna tittat på 38.323 videos där någon annan gör en frisyr eller klipper fantasifrisyrer. Många av dem tror också att de ska bli youtubare och tjäna pengar på det.
Frisör trodde jag alltid var jättesvårt att få studera till. Det tror jag att jag hade kunnat jobba med, om man bara slapp hålla låda med kunderna. Kanske hade jag kunnat ha det som nisch, en frisör för folk som bara vill bli klippta, utan tomprat.
RaderaRörmokare borde vara det säkraste för ungdomar att utbilda sig. För dagens rörmokare har så mycket att göra att de ALDRIG dyker upp som de lovat. :-)
SvaraRaderaOch inte lär de ersättas av AI heller.
RaderaKanske en Tesla-robot i framtiden? ;-)
RaderaDet känns långsökt, men allt är möjligt.
RaderaSå länge staten inte styr upp detta kommer inget att ändras. Kommunala gymnasieskolor som inte erbjuder det eleverna vill ha kommer se elever försvinna till privata gymnasier, men notan stannar hos kommunen. Privata gymnasier som inte erbjuder det elever vill ha kommer inte fylla platserna och då minskar ägarens vinst. Så länge konkurrens råder mellan skolorna och ingen direkt styrning sker kommer överutbildning av ekonomer och humanister fortsätta.
SvaraRaderaDu har antagligen rätt.
Raderahttps://www.aftonbladet.se/nyheter/a/rP4Vnw/chocksiffrorna-over-10-procent-ar-arbetslosa-hogsta-siffran-pa-25-ar
SvaraRadera/Annika
Då kan man ha det lite småtufft som 53-åring har jag märkt. Och nej, jag söker även ”enkla jobb”.
Radera/JB
Om arbetslösheten stiger är det ännu viktigare att folk utbildar sig till bristyrken.
RaderaJag har redan i princip utbildat mig till undersköterska då jag gick hand i hand med en tidigare sambo att utbilda sig till det. Skulle klara det teoretiska i dubbelfart med lätthet då det bara vore repetition.
RaderaMen jag vet att min något slitna kropp i rygg o axlar inte skulle palla med det dagliga arbetet. Behöver i princip ett kontorsjobb.
Är det då ok att jag tycker det är konstigt att arbetsmarknaden skyr undan en ingenjör med 25 års bred erfarenhet som haft en spikrak resa uppåt och slutat något under de absoluta spjutspetsarna inom elektronik/telekom i vårt fält, som är brett?
Nej, det är säkert vettigt, för jag har för 12 år sedan gått ut som aktiv Sverigedemokrat.
Jag säger inte att jag tagit fel beslut, skulle säga att det är det beslut i mitt liv som jag är som stoltast över!
Att det skulle få efterverkningar exakt som detta är ingen överraskning.
Men jag påpekar det sjuka i situationen, och det blinda i när man inte låtsas se det!
För jag har en hel bunt människor i min närhet som fått sparken och ej får jobb i sin profession, i vilken de är duktiga. Kan nämna tre lärare på rak arm.
Jag söker till alla yrken jag är kapabel till. Förhoppningsvis något där jag kan bidraga stort.
/JB
Jag har svårt att uttala mig om din situation på arbetsmarknaden. Kanske är de rädda för att du inte ska få något gjort. Jag menar, du är ju trots allt Sverigedemokrat ;-)
RaderaJag tar det som ett rent skämt, men om du levt genom och förstått sitsen för oss som vågat gå emot hela etablissemanget då hade du lärt exakt hur svårt det är att få något gjort i politiken (vilket är 100% ok) och hur omöjligt det plötsligt blir att få något gjort i resten av livet.
RaderaJag blir väl lite förvånad då resten av dina inlägg osar fritänkande, motvalls kärring och antikonformism.
Mitt försvar får väl bli att den politiken jag stödjer och bygger ihop med vänner är kommunal och har mycket mera med lokala samtal mellan alla oss politiker i bygden att göra. Tidöavtalet berör oss ej.
Sparade in 6.5M per år globalt på 14 dagars jobb på gamla jobbet, så jag misstänker att jag kan få något gjort.
/JB
Nej, inget skämt och egentligen hade jag väl inte så stora förhoppningar om att SD skulle tillföra något nytt, men ändå lite besviken över att se att partiet blivit regeringens dörrmatta som får igenom en bråkdel av vad L får igenom av sin politik, trots att SD är fem gånger större. Men kanske är det oundvikligt när man kämpat emot etablissemanget, att när man väl kommer in i stugvärmen och får både erkännande och hög lön är det svårt att komma ihåg vad det är för mandat man fått av sina väljare. Jag är ju inte en av dem, så jag har ingen rätt att kräva någonting av något parti.
RaderaVidare förstår jag att frågeställningarna är helt andra i kommunpolitiken. Det borde för övrigt svida ännu mer för er när företrädare på riksplanet sviker sina löften igen och igen.
När jag valde gymnasielinje så var 4-årig teknisk närmast självklart för mig då jag hade de äldre vännerna där, betygen, och en viss talang för matte o fysik, även om språk och faktainlärning var ett klart starkare kort hos mig.
SvaraRaderaJag ska väl säga att det tjänat mig rätt väl och jag har haft 25 jäkligt intressanta år inom ingenjörsektorn (trots att jag aldrig gick på högskolan utan jobbade mig upp som gymnasieingenjör.).
Två saker ångrar jag dock, att jag pga av indoktrinering i stor mån såg ner på omsorgsyrken och hantverksyrken ink tekniska sådana.
Så korkat och idag tänker jag helt annorlunda och praktiserar denna syn i skolpolitiken.
Det andra är att om jag fick görja om mitt liv igen så skulle jag satsat på att maxa mina betyg (eller ”bara” skriva 2.0 på högskoleprovet som nu) på samhällsvetenskaplig linje och läst mig till en karriär som jurist, gjort specialistvalet längre fram. Eller natur o läkarutbildning.
Man saknar väl mest det man inte gjort… 😉
/JB
Jag ser inte ner på några yrkeskategorier som utför ett behövligt jobb, och det är bra att folk har olika intressen. Men om alltför många vill göra samma sak måste samhället åtminstone försöka styra.
RaderaDet är den gröna sektorn som kommer lyfta hela eu, det säger det i Bryssel. Tror du inte det?
SvaraRaderaMvh Investeraren
Jag ser inga tecken på det nu, men kanske om 50 år. Fast jag varken hoppas eller tror att EU finns kvar då.
RaderaMan kan tycka vad man vill om Stordalen, och det är det nog manga som gör, men han har kommit langt pa en medioker utbildning: https://www.svtplay.se/video/jmLg4aZ/folj-inte-dina-drommar/avsnitt-1
SvaraRadera/Annika
Jag har absolut en del åsikter om honom. Framgångsrik - helt klart!
RaderaDet är lättare vara ekonom. En som inte producerar något och inte tillför samhället något, men kan ha hög lön. Varför anstränga sig? Det är lättja i människans inre väsen, ända in i ryggmärgen.
SvaraRaderaDå skulle jag vilja se hur utvecklat samhället blir om man tar bort alla ekonomer. Ditt svar måste vara att det inte blir någon skillnad ifall du menar allvar med att ingen ekonom tillför samhället något.
RaderaPonera att du hade varit i övre tonåren, hur hade du tänkt kring studier/yrkesval med den kunskapen som du besitter idag?
SvaraRadera/Hugo Malmenhöjd
Vilken bra fråga! Framförallt hade jag varit lite mer avslappnad. Då kändes det som att jag gjorde oåterkalleliga val som jag skulle tvingas leva med hela livet. Nu vet jag att det mesta går att rätta till och läsa in i efterhand.
RaderaKanske hade jag startat eget tidigare, men inom vad har jag ingen aning om.