måndag 3 februari 2025

Så sänker vi arbetstiden igen

Socialkontoret i Hjällbo utmanar 40-timmarsveckan! Eller rättare sagt har man sänkt veckoarbetstiden från 40 till 32 timmar enligt principen ”Samma arbete på mindre tid för samma lön”. Detta möjliggjordes genom att man ”effektiviserat verksamheten”.

Det låter väl alldeles fantastiskt att man hinner med detsamma på kortare tid? Som jag ser det finns två möjligheter. Antingen ljuger de och hinner inte alls med det de är satta att göra, eller också gick de anställda tidigare runt och drog benen efter sig. Det kan vara lite av bägge, men att de innan detta projekt slösade bort tid erkänner Simon Ahlqvist, en av socialsekreterarna:

Vi har effektiviserat och tagit bort vissa möten som inte varit nödvändiga och kortat ned på andra saker som inte behövs i samma utsträckning.

Så där gick de runt och gjorde mer än vad som behövdes av ”saker som inte behövdes i samma utsträckning” samt hade onödiga möten – tacka tusan för att det gick att effektivisera! Det jag vill veta är vem som får sparken för att de tidigare lekte bort en femtedel av sin arbetstid. Äh, jag vet svaret, det får givetvis ingen.

Klart att offentliga verksamheter blir dåliga och ineffektiva ifall de som jobbar där ser dem som rena lekstugan! Vi som jobbar i den riktiga världen får betalt för de timmar vi jobbar eller för det resultat vi åstadkommer. Men så har vi inte ymnighetshornet Skattemedel att ta ifrån när energinivån sjunker och vi inte orkar vara effektiva under ett par decennier.

Jag säger inte att fyrtiotimmarsvecka är det bästa för alla och på sikt kanske vi människor borde försöka jobba oss bort från den normen, men att över en dag höja lönen för alla med 25 procent är fullständig galenskap som bara går att genomföra i organisationer som varit så ineffektiva att snudd på alla förändringar är av godo.

33 kommentarer:

  1. Nja, jag vet inte om jag riktigt haller med för när jag jobbade (pa ett privat företag) i Sverige sa fikades det bort manga timmar av den 40-timmarsvecka vi skulle arbeta. När jag jobbade i Norge för samma firma var det 36-timmarsvecka och min uppfattning är att det var mycket mer effektivt. Inget söl, och folk jobbade när det skulle jobbas. Visst dracks det kaffe (det där sliskiga blasket som norrmännen gillar), men var och en tog muggen med sig till sin arbetsplats och ödslade ingen tid.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns absolut ineffektivitet i privata företag också, men där finns det åtminstone en vilja att förbättra sig, om inte annat så från ägarens sida. I verksamheten beskriven här uppe verkar de klappa varandra på axlarna bara de klarar av att starta datorn.

      Det är ju det bästa med kaffe, att det går att jobba samtidigt :-)

      Radera
    2. 100% effektivitet finns nog ingenstans, men skillnaden mellan privat och kommunal/statlig verksamhet är enorm. Av egen erfarenhet kan jag intyga att alla skrönor om kommunaljobbare är sanna. Snarare ännu värre.

      Radera
    3. Mm, det finns väl grund för kommunalarbetarhistorierna. "Vad får man om man korsar en taliban med en kommunalarbetare - en mördarsnigel."

      Radera
    4. Fast, kommunalarbetare är ju världens snabbaste arbetare (enligt en intern källa). Kl. 15:50 är de redan hemma, fast de slutade kl. 16:00. Slå det om ni kan! :-)

      Radera
  2. Hej, jag är statlig tjänsteman sedan 25 år och håller helt med. Jag står inte ut längre och planerar sluta om 12 månader (projekt som måste avslutas). För varje år blir det bara mer och mer pinsamt och oetiskt. Mina kollegor i den privata sfären kallar min arbetsplats för Samhall. Det säger väl en hel del? Kanske skall jag starta en blogg och berätta om alla pinsamheter? Löneslaven blir kanske ett bra namn.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den bloggen vill jag läsa! Troligtvis kan du hitta intervjuobjekt/gästskribenter om du behöver mer innehåll.

      Radera
    2. Då skall jag börja skriva! Att läsa din blogg har hjälpt mig mycket i min 10-åriga färd mot FIRE. Det har motiverat mig att läsa (helst när mötesdöden slår till) och kanske kan jag bidra med lite "skall man skratta eller gråta" berättelser för andra kontorsråttor. /Löneslaven

      Radera
    3. Snälla Anonym, du måste verkligen skriva av dig om din Samhallsliknande statliga arbetsplats! Skriv!!!

      Radera
    4. Ja, och hör av dig när du startat bloggen så vi inte missar det.

      Radera
  3. Alternativet vore ju att sparka en femtedel av personalen nu när man vet att de inte behövs. Om det gick att tillämpa brett finns det många sköna skattekronor att spara...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut! Det är både önskvärt och rimligt.

      Radera
  4. Som egenföretagare är det svårt att förstå att någon överhuvudtaget kan få betalt för de timmar som det inte utförs något värdeskapande arbete.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, för vi har ju inte alls det utrymmet. Produceras det inget finns inga intäkter att fördela.

      Radera
  5. Har det inte alltid varit ett stort problem att sänka arbetstiden, från 12 tim till 10 tim,från 10 tim till 8 tim?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Antagligen, men jag gissar att detta är en mer extrem förändring, i procent har jag aldrig hört talas om något liknande. För annars är det ju ingenting som hindrar att man istället för att höja lönen några procent minskar arbetstiden motsvarande med bibehållen lön.

      Radera
  6. Nu är bara frågan hur försiktigt man kan smyga in samma stilla lunk under 32 timmar i veckan. För när man väl återigen fyllt dagarna med onödiga möten och andra dumheter är det fritt fram att "effektivisera" genom att låta personalen jobba t.ex 24 timmar i veckan..

    SvaraRadera
    Svar
    1. När det arbetsklimatet är så ingrott som det verkar vara här föreligger det absolut risk. Det hör man ju på det sätt att de inte ens själva förstår vad de säger. "Vi tog bort onödiga möten" - men varför infördes de?!

      Radera
    2. Onödiga möten har en tendens att oplanerat smyga sig in och föröka sig. Förr eller senare behöver någon chef ta tag i det och städa. Precis som Hjällbo gjort. Skillnaden är att i privat sektor får personalen nya uppgifter, eller avsked. I offentlig verksamhet kan det tydligen omvandlas till betald fritid...

      Radera
    3. Ja, här är det bara fördelar. Det fanns en massa onödig tid, så då tar vi bara bort den och så fortsätter allt som vanligt. Typ.

      Radera
    4. @Kalle: känns som en definitiv möjlighet. Tro sjutton skattetrycket är enormt i Sverige...

      Radera
    5. Ja, det hänger ju ihop. Även om en del vars verksamheter lever på skattepengar inte tycks förstå det ska pengarna in för att kunna tas ut, så då höjs skatterna, inte för att åldringsvården ska bli bättre utan för att Hjällbos socialkontor ska kunna "utmana fyrtiotimmarsveckan".

      Radera
    6. @Sparo: verkligen. Tröttsamt är det övertygad om att många verksamheter som försörjs av skatter just är ineffektiva med det mesta, inget tyder heller på motsatsen.

      Radera
  7. Nu tycker jag iofs att kafferaster används lite väl svepande som något negativt och som försämrar produktiviteten. Jag har ofta upplevt att klafferasten kan öka produktiviteten. Man får tillfälle att samlas och stämma av samt strukturera arbetsuppgifter. Man kan även på ett informellt sätt få och ge inputt i uppgifter där man inte är direkt involverad. Detta tycker jag ofta är värdefullt för företaget totalt sett. Bättre än många möten. Men sen beror det ju även på hur långa och ofta dessa kafferaster är.

    Jag vet inte vad Hjällbo har för skattesats och om de får del av kommunala skatteutjämningen. Men om de nu lyckats effektivisera organisationen (Grattis) så finns det läge att sänka kommunalskatten för de som betalar denna verksamhet. Eller minska behovet av ev skatteutjämning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. @Tole: instämmer, det är mycket som löses och avhandlas om man dricker kaffe med rätt folk. Påtvingade kafferaster ger max socialt samkväm.

      Radera
    2. Jadå, kafferaster behöver inte vara av ondo. Eller rökpauser. Jag hade en kollega som läste en artikel om att rökare är mycket effektivare, så då tänkte han räkna på det och kräva arbetsgivaren på pengar för allt han tjänat in åt företaget på att sabotera sin hälsa :-)

      Hjällbo är en del av Göteborgs kommun och jag är övertygad om att Göteborgsborna kan hitta bättre användning för de pengarna.

      Radera
  8. Jag har jobbat på en arbetsplats där man fikade bort en stor del av arbetstiden. Frågade om dessa fikamöten var obligatoriska för jag var frestad att lägga tiden på konkreta arbetsuppgifter och sluta tidigare. Fick till svar att det sociala var minst lika viktigt i arbetslivet som arbetsuppgifterna. De långa fikastunderna höjde medarbetarnas arbetsmotivation, minskade sjukskrivningar och fick oss att prestera bättre i det långa loppet. Därför borde jag se fikamötena och onödiga diskussioner som "effektiv arbetstid", enligt chefen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag var på en arbetsplats där chefen snackade jobb under hela vår femton minuter långa, obetalda kafferast varje förmiddag. En kollega som hade längre än oss andra att gå började till slut hoppa över rasterna med orden "Jag sitter hellre och skiter än går ner på ett obetalt jobbmöte".

      Det är såklart för- och nackdelar med fikapauser. Min mamma hade en chef som sa "Jag är inte på jobbet för att trivas, jag är här för att jobba". Med den inställningen tror jag inte att det blir så kul stämning på jobbet, där man ju trots allt lägger en stor del av sin vakna tid. Men kan man kapa ner arbetstiden med 25 procent utan att det märks på det arbete man producerar är det något som är väldigt galet.

      Radera
  9. Jäklar, det låter ju som manifestet för (S)offliggar partiet! :-)
    Ja, ni vet det partiet som totalt övergav ARBETARNA.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag försöker hålla mig ifrån partipolitiken, och genom att vara usla gör politikerna det väldigt lätt att göra det.

      Radera
  10. Jag vet inte, har väl blandad kompott av erfarenheter efter mina nästan 25 år på Sveriges största telecomföretag.

    Första halvleken ”på golvet” så var effektiviteten generellt mkt hög, med närmast minutprecision på kafferaster och matrast. Mängden möten var ej mer än nödvändigt, minuter långa överlämningsmöten och en kvick arbetsledaravstämning i början av passet.
    Men då körde vi tvåskift, natt, treskift o femskift också med ständig fokus på att producera maximalt utan att tulla på kvaliteten.
    Minska på arbetstiden hade varit ett stort no-no, om man inte anställde ett helt nytt skift. Iofs, de åren jag jobbade femskift ink 12timmarspass dag o natt på helgerna så var arbetstiden 33.4 timmar per vecka utslaget på fem veckor och jag stortrivdes.

    När jag gick över på tjänstamannasidan så flexade jag mycket extratid o jobbade mycket över då jag alltid tog stort personligt ansvar och ville släppa bästa möjliga produkt/kod ifrån mig.

    Mängden alldeles för långa möten muterade och avdelningens effektivitet var tveksam. Min egna med då möten ständigt störde. Ännu värre blev det när jag var tvungen att evakuera mitt pyttekontor där jag iaf kunde stänga in mig o jobba i lugn o ro för att sitta i ett gigantiskt jävla ”öppet kontorslandskap” med ett jävla sorl o kackel hela tiden.

    Kortare kafferaster med kollegor var nice, men lika ofta tog jag bara med mig koppen till labbet eller datorn o fortsatte jobba.

    Luncherna fick ta en timma ute på stan med kollegorna eller lite kortare om jag hade matlåda i konferenslokalen.

    En promenad efter lunchen som säkert drog ut väl mycket på tiden tror jag var till godo både för mig o företaget, då jag löste många jobbproblem i friska luften.

    Effektivast var jag när jag jobbade helt ostört 12-16 timmar på söndagar i labbet, hemarbete så kunde jag i ärlighetens namn ej vara lika fokuserad.
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Där sa du något! En del privata företag har vuxit sig så stora att man ser samma fenomen där. Det springer runt konsulter ingen vet vad de gör och det är inte längre en självklar koppling mellan att 1. om vi håller nere kostnaderna kommer 2. det går bra för företaget vilket 3. gynnar oss alla.

      Och kontorslandskap tror jag inte gynnar någon verksamhet, kommunal, statlig eller privat.

      Radera