fredag 7 februari 2025

Kommunal räkodling

När kommuner ska in och leka företagare blir det sällan bra. Jag kommer faktiskt inte på något lyckat exempel. Motsatsen däremot! Det senaste exemplet är Sandvikens kommunala räkodling. 116 ton räkor och tjugo nya heltidsjobb var det tänkt att det skulle ge när Sandvikens kommun pumpade in 4,8 miljoner kronor i ett kommunalt bolag som skulle producera en ”hållbar räkodling” och sätta Sandviken på kartan.

Någon kanske invänder att Sandviken redan fanns på kartan. Inte bara för att deras kommunala musikskola gav oss Tomas Ledin, Sveriges tråkigaste och mest självgoda artist, utan också för ”Sandvikenrapporten”, studien som visade att kommunen tjänade en halv miljard om året på invandring. Senare visade det sig att ekvationen bara gick ihop om man räknade invandrarnas bruttolön som vinst för kommunen och dessutom inkluderade de statliga bidrag man fick för att ta emot flyktingar.


Vinsten kommer så småningom.

Men skam den som ger sig! Nu var det alltså dags igen, denna gången ville kommunen glida fram på en räkmacka garnerad med lokalodlade räkor. Men det blev ingen räkmacka. Inte en enda räka faktiskt. Räkyngel beställdes och skulle hämtas på Arlanda, men eftersom man inte ens lyckades fylla i tulldokumenten fick man inte ut ynglen förrän de dött.

Där slutade drömmen om den kommunala räkodlingen. Allt som återstod var kostnader, och kostnadssammanställningen tycker jag är en bra illustration på varför kommuner inte ska leka företagare. Se här:

Vad tror ni skulle hända om ett riktigt företag lämnade in den listan?! Vad är ”Kostnader”? Inte personalkostnader i alla fall, för de hamnade i en egen kolumn, för övrigt den enda begripliga. Och så ”Övriga verksamhetskostnader”, en så märklig och ospecificerad post att de för säkerhets skull dubblerade den. Var det någon som sa ”lekstuga”?

Är det slut nu då? Tänker Sandviken fokusera på kärnverksamheten, äldreomsorg, förskolor och sånt? Nej då, förvaltningschefen låter hälsa att detta praktfiasko gett ”värdefulla kunskaper” som nu istället kan användas på de nya verksamheterna – fisk- och tomatodling. Kanske är det så Sandviken ska försöka hamna på kartan, genom att vara den sämst förvaltade kommunen norr om Malmö?

6 kommentarer:

  1. Liseberg är ett exempel på kommunalt bolag som över tid har gått med vinst och som är en positiv verksamhet för kommunen. Å andra sidan drivs Tivoli i Köpenhamn som ett börsnoterat privat bolag och det går ju också bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var faktiskt ett bra exempel. Men många fler lär inte finnas, om man inte räknar in företag som Telia, som byggt upp hela sitt nät med skattepengar och sedan lyckas ta betalt för det.

      Radera
  2. Tänk om politrukerna åtminstone kunde prova sig fram i liten skala när de känner för att leka företag. Går det snett gör det inte så mycket och går det bra kan man utöka med rörelsens medel..
    Men de tyckte kanske det var liten skala att bränna iväg 5 miljoner.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan för lite om räkodlarbranschen för att säga att det inte var det. Men visst låter det som galet mycket pengar att dra iväg i en första vända. Och värst av allt tycker jag är att de inte lär sig någonting.

      Radera
  3. Hur kan ett sånt här projekt ens vara lagligt? Och varför blir inte förvaltningschefen avskedad?!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra frågor! Jag vet inte. Jämför man med näringslivet är det obegripligt. Bara redovisningen av projektet hade antagligen lett till fängelse.

      Radera