EU godkänner den ena insekten efter den andra som livsmedel. Två länder, Italien och Ungern, tar öppet strid mot labbodlat kött och insekter i maten, medan Sverige via sin innovationsmyndighet Vinnova pumpar in pengar i företag som producerar mjölmaskmjöl och insektsburgare.
Min inställning är mycket enkel. Om
folk vill äta maskar eller kemiska köttsubstitut får de göra det
för mig, oavsett om anledningen är att de tror det gynnar klimatet,
hälsan eller plånboken. Men jag vill slippa! När jag säger
slippa menar jag att jag vill slippa äta det, men jag vill också
slippa att betala för det. Och jag vill ha en tydlig märkning på alla
produkter som innehåller insekter, även om det bara är en promille
av ett tillsatt färgämne.
Och så det där med betalningen då.
Om nu mjölmaskmjöl och bönsyrsebönor är ”framtidens mat”,
hur kommer det sig att varenda företag som försöker producera den
typen av mat behöver mångmiljonbidrag från skattebetalarna, många gånger för
att sedan ändå gå i konkurs?!
I egenskap av biodlare skulle man kunna hävda att jag är en del av denna insektsmatindustri, men det är en stor skillnad (förutom att honung inte innehåller insekter), nämligen att jag som mer traditionell matproducent inte får en krona i stöd från stat eller kommun. Jag skulle kunna få statlig kompensation för sockerskatten, men det blir billigare för mig att importera socker istället. Den dag kunderna inte betalar för produkterna från sina egna plånböcker lägger jag ner.
Tycker det är spännande med nya maträtter och testar gärna lite udda mat, men min gräns går någonstans vid insektsburgare. :-)
SvaraRaderaJag får skylla på min vegetarianism :-)
RaderaInsekter känns ju bara äckligt, och utan någon uppenbar poäng.
SvaraRaderaLabbodlat kött däremot tror jag stenhårt på. Kanske inte så mycket halvtaskig köttfärs som kostar mer än riktigt kött, men när man kan börja massproducera finkött och sälja det billigare än riktigt kött, då snackar vi pengar.
Det borde vara möjligt att automatisera till hög grad, och skala till nästan oändligheten utan att kräva särskilt mycket mer än fabriksyta, till skillnad från riktiga bönder som kräver mark, måste följa djurhållningsregler etc.
Jag tycker inget av det låter något vidare.
RaderaDet är näringsfattigt och skadligt och ska inte klassas som mänsklig föda.
RaderaÄr det så? Jag har ingen aning.
RaderaOm framtiden ska vara köttfri, kan man inte bara få bli vegan eller vegetarian istället för att behöva äta ohyra?
SvaraRaderaUndrar om odlingsytan räcker till då.
RaderaKrävs det inte mer yta att odla bete åt alla köttdjur?
RaderaJag vet verkligen inte. För egen del skulle det vara svårt att odla utan koskit och om ingen åt djur hade det inte funnits att tillgå.
RaderaTvärtom. Man odlar djurmat och gör hagar till djuren på mark där det inte lämpar sig odla människomat. Alla vill tjäna pengar på sitt jobb och hade man kunnat odla människomat där hade bonden gjort det.
RaderaBra att någon kan reda ut.
RaderaMmm, vad gott det ska bli...
SvaraRaderaPå 50- och 60-talet sas det att människor i framtiden skulle äta enbart piller istället för sån där gammeldags mat. Det verkar som läkemedelsbolagen har tagit över den idén med pillren så matproducenterna har brainstormat "outside the box" och stakat ut en väg som gör att det inte blir extrem kapitalförstöring i deras bransch.
Till förrätt: rå trollslända med jordlöss-sås
huvudrätt: lätthalstrade kackerlackor med bönsyrs-ben som garnering
efterätt: nyplockade loppor från älg och ren
Mmm, vad gott det ska bli...
Framtiden ser ljus ut !
Ja, de där pillren blev det aldrig något av, men det här känns ungefär lika gott.
RaderaHaha, när jag väljer blir det kanske en toast skagen till förrätt, en saftig köttbit med potatisklyftor och nagot grönt, till efterrätt möjligen en tiramisu. Inte för att jag äter det varje dag, och heller inte tre rätter, men hellre det än flugskit.
Radera/Annika
Tiramisu minns jag inte som någon höjdare.
RaderaAtt äta insikter är inget för mig då jag föredrar att äta kött som basföda som kompletteras med pasta, ägg, frukt, grönsaker och bär.Då jag mår väldigt bra av den maten som jag äter så finns det ingen anledning att ändra på det.I och för sig skulle jag väl behöva äta fisk, men jag är inte så förtjust i fisk och blir inte mätt på fisk så det har jag valt bort vilket är fördelen när man är vuxen att man bestämmer själv vad man vill äta.Mvh Peter Jansson
SvaraRaderaHar man ett vinnande koncept så har man. Jag undrar om de mäktiga gubbarna tänkt på det och vad de ska göra åt det. Tvång?
RaderaNä nä. Globalisterna kommer välja vilken skit du ska äta och sedan pumpar det ut denna propaganda via nättidningar som Aftonlögnen och du kommer att äta skiten!
RaderaFast än så länge har vi ju rätt att både odla och köpa den mat vi vill ha.
RaderaJag gissar att märkningen inte kommer skyltad med utan smygas in med minimal text.
SvaraRaderaJag hade en tanke förut om man skulle ta fram en app där man kan söka på eller scanna streckkoden för att få tydlig info om produkten innehåller insekter eller ej.
Jag har börjatb använda mejerikollen för att hitta varor utan boaver.
så nått liknande även här
Du har förmodligen rätt.
RaderaVerkar vara två myndigheter som man skulle kunna lägga ner direkt: VINNOVA och SIDA. Samhällsekonomiskt skulle det bli ENORMA bessparingar för skattebetarna och en klart bättre värld!!
SvaraRaderaJa, jag undrar hur många riktiga företag som slås ut pga att Vinnova snedvrider konkurrensen.
RaderaHear, hear!
Radera/JB
Den här skrönan om äta skalbaggar osv. Vart kommer den ifrån?
SvaraRaderaMvh Investeraren
Vad menar du med skröna? Skattepengar satsas på detta.
RaderaInga skattepengar på detta, tack!
SvaraRaderaVad är det för fel på vegetarisk mat om man får i sig tillräckligt av proteinhaltiga bönor osv? Personligen vill jag dock ha kött, fisk och ägg ibland.
Jag har testat larver o lite insekter på ett hotpot-ställe när jag jobbade i Kina. Inte lika vidrig smak som tusenåriga ägg (https://en.m.wikipedia.org/wiki/Century_egg) som inte gick ur kroppen på flera dar, men den konsistensen, fy för sören.
/JB
Jag ser inget som helst fel på vegetarisk mat, men genom åren har jag fått några motargument.
Radera