onsdag 5 februari 2025

Nyttig mat dyr?

Jag såg nyligen, för femtioelfte gången, myten om att nyttig mat är dyrare än onyttig mat, nu på ett webbforum:

Att man är fet är absolut inget bevis för att man skulle ha pengar. Vi lever inte på 1700-talet längre. Idag är det snarare tvärtom som så att kolhydrater och socker är betydligt billigare än hälsosam mat och fattiga är generellt sett knubbigare än rika. Jag var ex. som knubbigast när jag pluggade och var fattig därför jag tvingades överkompensera med typ pasta. Dom som på allvar tror att en dålig diet är dyrare än en bra diet har aldrig besökt grönsakssektionen i sin lokala affär.

Jag håller såklart med om att fetma varken är bevis för rikedom eller fattigdom, men resten är faktiskt bara snömos. De som skriver sånt här har garanterat blundat när de gått förbi grönsaksdiskarna. Rotfrukter och baljväxter är fortfarande något av det billigaste som går att köpa i matbutiken.

Mat har blivit dyrare, men det finns inga som helst bevis för att nyttig mat generellt gått upp mer än onyttig. Högst kilopris hittar man på ultraprocessad mat, färdigrätter, kaffebröd, snacks och godis. Oavsett hur många Göran Greider-typer som går ut i media och skriker om att fattigt folk inte har råd att äta nyttigt blir det inte sant.

Hur har då myten om att nyttig mat är dyr uppstått? Kanske för att det delvis stämmer i andra länder, men mest för att ”vi” vill ha det så. Den som är tjock stickar sig hellre en större offerkofta än går ner i vikt, det är skönt att skylla ifrån sig och som med nästan allting kan man hitta fakta som stämmer in med ens världsbild.

T ex är barnfetma vanligare i fattiga områden, men beror det på att föräldrarna inte har råd med nyttig mat eller på kunskapsbrister? Om man räknar kronor per energienhet är broccoli dyrare än pizza, men man får väl vara rätt trög i skallen för att köpa broccoli i första hand för att få i sig kalorier?! Med det resonemanget är det antagligen bäst att äta strösocker och matfett. Släng in lite havregryn och choklad också, så blir det gott även om det inte går att uttala.

Var och en blir lycklig på sin tro, men jag motbevisar påståenden om att nyttig mat är dyr genom att äta gott och nyttigt för under 30 kr per dag. De som inte vill äta som jag låter bli. De som vill äta fler kalorier än de förbränner får göra det, men den som påstår sig tvungen till det av ekonomiska skäl får leva med att framstå som lite puckad.

12 kommentarer:

  1. Det blir verkligen skevt att lägga problemet med att fattiga äter onyttigt på matpriserna, för det stämmer verkligen inte som du säger. Däremot är man ofta stressad när man har det kämpigt ekonomiskt, och ibland också ont om tid. För att bo billigare blir pendlingsvägen längre, ingen tillgång till bil, och om man jobbar stressigt och lågbetalt så kan det vara svårt att hitta orken att planera veckohandling, lägga bönor i blöt, riva morötter etc som tar längre tid och är nyttigare än "fräsch köpesallad". Men det är kunskap och motivation som är problemet, inte priserna. När jag var fattig med fyra småbarn så köpte jag ris och linser i invandraraffärer, och alla barn älskar hemlagat potatismos och pannkaka. Lördagsgodis = en omgång hemkokad knäck eller en hembakad kladdkaka. Men jag hade både kunskap och framför allt vissheten att jag skulle kunna få ett bättre betalt jobb framöver. Lever man i hopplöshet är det lätt hänt att slänga pengar på tröstätande och rökning för att hitta små stunder av välmående. Men billig och nyttig mat är inte så svårt egentligen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tid är en sak, men märkligt ändå att alla i Lyxfällan tycktes ha tid att titta på tv och spela dataspel. Det var mer än en person som grät när de tog soffan ifrån dem.

      Kunskap tar också tid att skaffa sig. Man skulle ju önska att alla föräldrar såg det som sin uppgift att lära barnen enklare matlagning så att de hade något att bygga på, men dessa kunskaper är heller inte svåra att skaffa sig i vuxen ålder.

      Motivation - där tror jag att vi har den stora knäckfrågan. Den som inte vill lägger istället energi på att försvara sina dåliga val.

      Radera
    2. Vilken bra idé, knäck som lördagsgodis!

      Min favorit på julbordet som liten var brysselkål. Fick det bara då. Nu som vuxen äter jag det ofta.

      Min favorit på efterrättsbordet är knäck. Men inte kommit på att jag kan äta det oftare, förens nu. Så tack, på lördag blir det knäck!

      Radera
    3. Knäck i februari - tiden är ur led ;-)!

      Radera
  2. Det är en fet lögn att maten är dyr, eller att barn får gå hungriga till skolan. Det jamandet hörs alltid från vänsterhåll. Här kommer förslag på en billig frukost. En tallrik havregynsgröt och ett kokt ägg. Några deciliter gryn sätts in i mikron ägget kan kokas dagen innan. Snabbt och enkelt. Vad kostar denna frukost???
    MvH Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Min frukost idag bestod av havregrynsgröt med en sked kruskakli, äppelmos och mjölk. Havregrynen kostar mig 14,60 kr/kg. Vi kan väl säga en krona för dagens portion, även om jag tror att det är högt räknat. Kruskakli, 28,33 kr/kg - här är vi nere på låga ören. Mjölken köper jag för 10 kr/liter, tror att det gick en deciliter. Och så äppelmos som jag gör själv av egna äpplen, med tillägg av socker. Garanterat under 4 kr totalt för portionen, men då ska sägas att det är en stor portion. Ett barn hade klarat sig på hälften.

      Radera
  3. Förvisso försöker jag vara prismedveten, men har bestämt att jag får köpa de grönsaker jag vill. Men det betyder inte att jag inte jämför kg pris, jag vill tex ha sallat, och då blir det sallat men det blir billigaste sorten. Häromdagen skulle vi ha en tomat till en rätt, jag höll på att svimma när den kostade 13 kr. För en!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. och jag inser att min hobby odla kanske tom är lönande, ibland tycker jag att jag köper fröer för mycket pengar. Men skördar mars till december. Börjar varje middagslagning med att gå till landet och se vad som finns, sen bestämmer jag vad som ska odlas. I år när jag åkte till fjällstugan i början av december var det fullt med olika sallat i landen som jag fick lämna... Men har vintersått massor, så räknar med att börja skörda direkt när jag kommer hem i april igen.

      Radera
    2. Ja, tomater kan vara sjukt dyra ibland. Och svårersatta. I många andra fall känner jag att om A är för dyrt kan jag ta B istället, som selleri istället för libbsticka eller squash istället för gurka. Men tomat har ingen sådan ersättare jag kan komma på.

      Radera
    3. Där påminde du mig! Hög tid att inventera fröförrådet och planera årets grönsaksodling. Men tomat blir det nog inte för mig i år heller. Till det vill jag ha växthus.

      Radera
  4. Tror det är brist på motivation, långsiktighet och hopp. Den enda lilla "guldkant" man har är mat/snacks. När jag har mått dåligt och varit stressad brukade jag äta dålig mat, orkade inte laga mat och "lyxade till det" med tobak.

    Det är lätt att komma med goda råd när man mår bra: gå en promenad, laga mat från grunden, gör en budget osv (jag lever själv så). Men när man är på en dålig plats i livet blir det lätt en nedåtgående spiral. Offermentalitet tar en inte till en bättre plats, men jag kan förstå somligas upplevda hopplöshet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Problemet är att man mår ännu sämre efter att guldkanten är uppäten/upprökt, men visst är det lätt att säga när man mår bra och svårare när man står mitt i det. Samtidigt får man försöka se det positiva, ju sämre man har det, desto större uppsida.

      Radera