fredag 14 februari 2025

”Jag orkar!”

Jag har upptäckt en lättja bland människor, här i Norge där jag bor, men jag såg tendenserna även i Sverige så gissningsvis ser det likadant ut där. Det är inget fel med att vilja ha det lätt, men slöhet kan kosta pengar. Låt mig utveckla.

När folk i byn där jag bor rensar i sina hus eller flyttstädar orkar de inte ta reda på överflödet. Möjligen kan de köra det till Fretex, Norges motsvarighet till Myrorna, men många gånger tror jag inte att det handlar om godhet utan hänger ihop med att det kostar pengar att lämna sopor på tippen. Nu har jag bott här i 3,5 år och ryktet sprider sig, så nu frågar de mig istället. Själva orkar de inte sälja eller reparera, men jag orkar. När inköpsvärdet är noll behöver man inte så höga priser för att det ska vara värt mödan.

Pant orkar de inte heller ta hand om. ”Du åker väl till Sverige ibland?”, frågar de mig, och så får jag deras svenska pant. Men åker inte de till Sverige då? Jo, de handlar ju den där panten. De flesta är nog i Sverige mycket oftare än jag, men tydligen är det lättare att köpa läsk- och ölburkar än att lämna tillbaka dem till butiken.

Ett företag får sina produkter på pallar med korta 2tum2-reglar som mellanlägg. Ingenting att snickra med, men utmärkt ved och eftersom bitarna är 2-3 decimeter långa, spikfria och obehandlade är de bara att trava upp i vedhögen eller langa in i kaminen. Det vet jag för jag hämtade en säck där häromdagen. Är det då ingen i personalen som eldar med ved? Klart det är, jag bor på landet. Men de orkar inte. Särskilt inte när de redan har ved hemma, det blir ett problem först när den är slut.

Det finns massor av sådana här exempel som vart och ett inte innebär någon förmögenhet, men i det långa loppet tjänar/sparar jag massor genom att orka ta en omväg, hämta en låda, skriva en annons, ringa ett samtal, olja in ett bord osv. ”Inte lätt att hinna när man jobbar heltid”, kommer någon att invända, men en vecka innefattar 168 timmar. Jobbar man 40 timmar och sover sju timmar per natt återstår 79 timmar, alltså en dubbel heltidstjänst, plus semester och röda dagar. Vi hinner mycket, om vi bara orkar.

25 kommentarer:

  1. De där träbitarna kan du ta en yxa och splitta upp i småstickor. Sen kan du sälja "tändved" för 200:- per kasse på dina marknader :-)
    Att man inte tar med sig panten när man åker och köper nya burkar låter väldigt korkat. Eller slappt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är osäker på om det är så lätt. Kanske skulle det funka i Oslo. Här dränker folk in sågspån i diesel om de behöver tändved :-)

      Ja, otroligt enkelt. De väger ju nästan inget heller så har man platsen kan man åka runt med pantpåsen i bilen.

      Radera
  2. Haha, du har blivit en lokal avfallsstation, men varför inte? Om du orkar och har lust är det väl bra för alla. Grannarna blir av med sina grejer och du tjänar nagra kronor.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ett mustigt sätt att uttrycka det, men helt korrekt i sak.

      Radera
  3. Jag känner igen mönstret. Folk orkar alltid köpa, men aldrig sälja. Orkar släpa hem ett 6-pack öl, men inte returnera de tomma burkarna.

    SvaraRadera
  4. Du kan skapa butik och lager. Anställa en kille lokalt som lagar. Det vore ett kul projekt. Blir ju ett företag med 0 kost på material och produkter. Nästan så att man tar betalt för att ta emot säckar. Det kanske inte går att ta emot allt och förutom en anställd kan man låta maskiner förädla enklare material till högvärdes eller annat man behöver själv om man packar och skickar ut mycket paket*.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror inte att något av detta går att skala upp så till den grad att det blir en större inkomstkälla för en person, än mindre för flera. Det du beskriver låter för övrigt som en secondhandbutik och dessa verkar också svåra att driva kommersiellt med mindre än att överskottet går till välgörande ändamål och jag tror inte att jag kan lansera mig själv som ett sådant :-)

      Radera
    2. Tror att många har en mycket diffus uppfattning om vad en anställd egentligen kostar. Alltså alla kostnader, inte bara nettolönen som den anställde ser på sitt konto.
      Och i Norge så är väl lönerna dessutom klart mycket högre än i Sverige.

      Om det var i Sverige så hade det naturliga svaret varit att om man ska ha anställda, att ta in en person där arbetsförmedlingen betalar hela eller absoluta majoriteten av personens inkomst. Och sen när tiden för subventionen tar slut, ja då är det arbetsbrist såklart, och inget mer jobb finns.

      Näe, i sån här skala som Sparo jobbar med så ska det hållas personligt, det får man fixa själv.

      Ser att många verkar tycka det där med pant är obegripligt - några till skulle nog panta om det inte vore för de där pantmaskinerna där man ska stå och mata in en flaska/burk efter den andra. Det är extremt tråkigt och enahanda. När man tänker på det är det rätt fantastiskt att knappt 90% pantas, men det beror nog i stor utsträckning på "arbetssökande EU-migranter" som det heter på SVT--språk

      Radera
    3. och inte att förglömma, med anställda kommer ett arbetsgivaransvar. Dvs lagar och förordningar som ska uppfyllas, papper och statistik och en hel del jobb som måste läggas på administration. Och all potentiell personlig dramatik, problem som måste lösas, frånvaro, VAB, sjukskrivningar osv osv nästan i oändlighet.
      De som säger att det "bara är att anställa" har nog inte varit på andra sidan, så att säga

      Radera
    4. Löner generellt är högre i Norge än i Sverige, men när det gäller minimilöner tror jag inte skillnaden är så stor.

      Jag har absolut inga ambitioner om att ha anställda, oavsett verksamhet. Just för att det kommer med en massa arbetsgivaransvar som säkert roar en del, men som jag är helt ointresserad av att lägga tid på. Jag skulle i mitt företag kunna anlita andra företag, men inte anställda.

      Radera
    5. I min butik är det en pantmaskin som sorterar själv. Man vänder bara uppochner på säcken ner i baljan, sen kommer kvittot när maskinen är klar. De där en-burk-i-taget-maskinerna är tråkiga, men inte så tråkiga att jag slängt burkar i naturen eller soporna.

      Radera
    6. Jag har testat maskiner där man kan panta säckvis, men någon gång fick jag sjutton "ogiltiga" burkar och jag är rätt säker på att jag hade fått betalt för den absoluta majoriteten av dem om jag kört burk för burk, så det gör jag inte om.

      Radera
    7. Där har du anledningen till att kapitalförvaltning är så bra grej. Pengarna jobbar åt dig, du står för tänket. Men inga anställda att hantera i övrigt, förutom dator. :)
      Mvh Investeraren

      Radera
    8. Passiva inkomster är de bästa.

      Radera
  5. Veden känns mest knäpp att lämna till fäfot för min del. En stor fördel när jag jobbade som möbelsnickare var att jag kunde plocka hem kubikmetrar av spillvirke gratis. På den tiden hade jag kåk med vedpanna.

    Idag hade jag nog iaf försökt göra en affär på att sälja de finaste bitarna till slöjdare och så. Kändes rätt bakvänt att elda finfina bitar av päronträ, ek o.dyl.
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet en kille som eldade med pallar han fick. En gång var det en långväga pall i ett stenhårt träslag som brann precis hur länge som helst. Kanske regnskog eller nåt :-)

      Radera
    2. För två år sedan tog jag ner några stora ekar vars kronor störde andra ekar i ett par av mina ekdungar. De sågades på ett modernt sågverk. Lade ut annonser. Några svar var av det hånfulla slaget. Från mindre snickerier. De köpte bara in virke från ”fina” sågverk. Då bestämde jag mig för att använda upp virket själv. Blir brygga, sjöhus osv. Grenarna är klara att eldas.

      Radera
    3. Vem orkar skriva för att håna säljare om att det de säljer är för dyrt eller för dåligt?! Vilka stolpskott!

      Radera
  6. "Jobbar man 40 timmar och sover sju timmar per natt återstår 79 timmar, alltså en dubbel heltidstjänst, plus semester och röda dagar. Vi hinner mycket, om vi bara orkar."

    De kanske värdesätter en timme rekreation högre än du värdesätter en timme sparande.

    Tom-Hjördis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Frågan är vad rekreation är. Måste det nödvändigtvis vara att ligga i soffan, kolla på Let's Dance och käka chips, eller kan nyttiga övningar också räknas? Jag ska ut och springa en sväng nu. Definitivt jobbigare än att panta tomglas eller bära ved, men jag räknar det ändå på rekreationskontot.

      Radera
    2. I det moderna samhället är rekreation snarare psykisk återhämtning än fysisk återhämtning. För dig kanske sparande och rekreation överlappar men om man tycker sparande är "ett jobb" så är det inte konstigt att man prioriterar bort sparandet.

      Tom-Hjördis

      Radera
    3. Det beror väl på ens liv i övrigt och jag kan inte ta höjd för att en formulering ska stämma för varenda människa. T ex behöver någon säkert 12 timmars sömn och då blir räkningen en helt annan.

      Radera
  7. Brukar du även aktivt inhandla sådant som du anser kan säljas vidare till ett högre pris?

    /Bruno Baldstad

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte inhandla, tror jag, men det har hänt att jag fått grejer jag kan sälja vidare för att den som ger bort den inte orkar själv.

      Men Youtube är fullt av folk som köper för att sälja, som denna:
      https://www.youtube.com/watch?v=1wvTyNXKMKE

      Radera