Jag tänkte – som vanligt – att jag
hade gott om tid att dra igång årets odlingssäsong, men så kom
livet emellan. En influensa som gjorde att jag knappt tog mig upp ur
sängen kostade mig nästan två veckor och åtta kilo. Det där
sista gjorde inte så mycket. Hälften var onödiga trivselkilon jag
ändå tänkt ta tag i och resten har redan kommit tillbaka. Men tolv
dagars fördröjning av livet hade jag inte planerat för.
Kaos på flera fronter och bl a hög
tid att sätta frön i jorden. Nu hade jag redan köpt in årets
grödor och gjort en grov planering av vad som ska ner vart, men man
kan inte odla mentalt, jobbet ska göras också.
I år hade jag hittills köpt tolv grönsaker,
varav ungefär hälften är gamla bekanta som jag odlat tidigare med
viss framgång. Där återfinns bl a morot, squash och grönkål.
Några nykomlingar är mangold, blomkål och selleri. En satsning som
förvånar mig själv är tomat. Det är den växt jag provat och
förkastat flest gånger av alla, det misslyckas varje gång.
Samtidigt gillar jag tomater och när ”alla”
andra får till det vore det väl själve f-n om inte jag också
skulle lyckas. För ändamålet blir det ett slags växthus som jag
får återkomma till i ett senare inlägg.
Något annat jag återkommer till är den kryddträdgård i
inomhuskrukor jag bestämt mig för att ha. Samtliga kryddor
har jag odlat tidigare – basilika, oregano, citronmeliss, mynta och
givetvis chili – men inte samtidigt. Jag ser fram emot att alltid
ha dessa i färsk form på armlängds avstånd från spisen.
Hälften av grönsakerna förkultiveras
nu i krukor inomhus för utplantering runt maj. Då tar jag höjd för
att förodlingen blir lika totalt misslyckad som förra året så att
jag får köra direktsådd ute när frostrisken är över. Det första
problemet är att få plats med allting i bra ljus i rum med hyfsad
värme.
Förutom växthus till tomaterna ska jag dessutom snickra några nya odlingslådor till årets potatisodling, så mycket återstår innan jag kan fokusera på ogräsrensning. Jag tycker att jag haft en rätt brant inlärningskurva och de senaste två åren lärt mig mycket om vad som funkar. Det ger en kick att gå ut i trädgården med en kniv och en bunke för att skörda dagens middag, och mat i butik blir ju inte billigare.