Apropå dyr mat, läste att det kastas bröd för nio miljarder per år. Det är i runda en slängar en tusenlapp per svensk! Hundratusen ton bröd och aningen mindre söta bakverk.
Någon kan invända att det mesta slängs innan det når konsument, redan på bageriet (ska vi vara ärliga är nog fabrik ett bättre ord för det mesta av det bröd som tillverkas) eller i butik och det kan ju inte vi som konsumenter göra något åt. Ja och nej.
Först skulle jag vilja påstå att det är väldigt mycket bröd som går i soporna i de flesta hem. Ännu värre i företagens fikarum där det gissningsvis också hälls ut åtskilliga kubikmeter kaffe varje år, till ett ständigt ökande pris. Allt detta för att vi plockar fram mer bröd och kokar mer kaffe än det går åt. Bullarna får stå på bordet och kaffet i kannan. Eftersom det inte är våra pengar orkar vi inte bry oss.
Fast grejen är att det är våra
pengar! Vare sig pengarna förstörs hos Pågens, Ica,
Försäkringskassan eller hemma hos oss själva är det vi som får
betala. Därmed inte sagt att vi kan göra något åt det (men det
kan vi).
Forskaren i reportaget säger att
butikerna gärna vill ha fulla hyllor som när mycket är utplockat
skulle kunna ersättas av bilder på bröd. Som konsumenter skulle vi
kunna föreslå handlarna det, men själv väljer jag att baka allt
mitt bröd själv. Det mesta läggs i frysen direkt efter bakning och
tas fram successivt över tid. Bryggt kaffe förvaras i termos, men
när det är för kallt går det i mitt tycke hur bra som helst att
mikra upp till tre dygn efter bryggning.