onsdag 8 juli 2020

Investeringsdilemma

Den som hängt med här vet att jag nyligen sålde en lägenhet och jag var inte precis fullinvesterad innan dess heller. Således har jag ett akut behov av att investera ett sjusiffrigt belopp.


Det är väl bara att fylla på befintliga börsinnehav, köpa spridda skurar av indexfonder eller fondfavoriter som Spiltan Investmentbolag eller enskilda investmentbolag? Visst kan man göra så, men just nu är det väl i stort sett ingen som tror på fortsatt obruten börsuppgång? Trots att pandemin – i bästa fall – slaktat en hel kvartalsvinst för bolag och hela branscher har börsen stigit tvåsiffrigt de senaste tre månaderna. Nasdaq med över 30 procent!

Jag vet att börsen alltid stigit på lång sikt, men det innebär inte att det är vettigt att kliva in precis innan en kris. Vi vet inte att börsen inom kort ska dippa för att multiplarna blir allt högre, men det är banne mig ingen dålig gissning, det får väl även de mest inbitna optimister hålla med om?


Samtidigt vill jag inte sätta allt på det kortet heller, så vad göra? Är det bara att snitta in sig och bita ihop? Och i så fall, vad gör jag med resten av pengarna under processens gång? Att sitta med en rejäl klump på ett nollräntekonto känns inget vidare. Collector ger just nu 0,55 % utan att låsa pengarna. Bättre än ingenting, men så himla bra är det ju inte.

Finns det bättre förslag? Kanske låna ut dem genom Lendify eller Savelend, men motsvarar potentialen den ökade risken? Det ska sägas att även om jag kanske inte kommer behöva just de här pengarna kan de tänkas att jag ska göra en större bostadsinvestering inom inte allt för lång tid. Helt klart tidigare än de fem år som ofta anges som gränsen för när man överhuvudtaget ska riskera sina pengar, men hur mycket domedagsprofet jag än är vill jag inte sitta hur säkert som helst.


Jag tror att texten redan är uppe i åtta frågetecken, så det är kanske bäst att jag slutar här innan det blir nio? Skit också!

89 kommentarer:

  1. Har samma dilemma, om än med mindre belopp. Det lutar åt minimal risk och inflationsförlust tills vidare för min del.
    Det stör mig lite att börsen förmodligen agerar minst lika mycket
    efter hur centralbanker agerar än hur föratagen går.
    Vi får se vad som händer strax innan eller efter det amerikanska valet...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skrämmande om vår känsla kring börsen ska hålla i sig fram till november, men omöjligt är det inte.

      Radera
  2. Jag skulle sätta dem på Collector. De pengarna har inget på börsen att göra.

    Sitter själv med 7 siffrigt som skall användas till bostadsinvestering i närtid och de sitter på ett nollräntekonto.

    SvaraRadera
  3. Köp olja , gas , skog och guld.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Direkt eller indirekt har jag 2-3 av dem. Skog har jag dock aldrig ägt, troligen för att jag jobbat i branschen och ändå aldrig lät mig övertygas om dess förträfflighet.

      Radera
    2. Miljönissarna är ju sjukt kåta på träflis och vill hugga ner hela Sveriges skogar och göra el av den.

      Radera
    3. Ändå drar inte massapriserna upp till några höjder. Min känsla är att skogsbranschen har två lägen - när det går okej och när det går dåligt. Tills ryssarna får snurr på sin skogsindustri, då återstår nog bara dåligt i Sverige.

      Radera
  4. Jag satt i en liknande sits för ett antal år sedan som du gör nu. Eftersom jag inte heller ville spela med pengarna då de skulle användas tre år senare så skickade jag in en del av pengarna i en sk strukturerad produkt. I just denna garanterades nominellt belopp tillbaka med en chans till kurstillväxt. Det gick förvisso bra men det var som att titta på färg som torkar, vilket kanske är bra när det gäller att säkra upp kapitalet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. De få gånger jag ägt sådana produkter har det känts nästan omöjligt att göra någon vinst, vilket väl är logiskt när man inte heller tar någon risk. Men precis som du säger kanske NU är rätt tid att göra ett nytt försök.

      Radera
  5. Att börsen gått upp eller ner beror ju lite på vilken typ av aktier man ägt. Det finns mängder med bolag inom finans och energi som tog ett litet glädjeskutt men som fortfarande ligger minst 30 % back sedan februari. Dow består till stor del av teknikaktier och det är främst dessa som har drivit på det rally vi fått se på främst USA-börsen. Det finns nog minst lika många investerare som fortfarande väntar på en återhämtning som de som redan tycker sig ha haft en.

    Vårat innehav har gått upp en 20% från botten, men för tiotalet bolag väntar vi fortfarande på att de ska ta fart... de tjänar bra med pengar, de är lågt värderade i förhållande till vinst och utdelningarna är behållna, men marknaden har straffat ut dem.

    Någon riktig uppgång som slår bredare kommer nog först när ett vaccin är framtaget, och folk kan börja resa och umgås som vanligt. Fram tills dess kommer uppgångarna gissningsvis vara fortsatt selektiva.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns alltid (och kommer alltid att finnas) aktier som går mot strömmen eller mycket mer upp eller ner än resten. Det jag pratar om är det allmänna börsläget.

      "Dow består till stor del av teknikaktier". Tror du menar Nasdaq här.

      Något vaccin tror jag inte på. Jag tror inte att man lyckats få fram vaccin mot något tidigare coronavirus. Däremot kommer det att klinga av. SARS hindrar ingen att resa två decennier efter utbrottet.

      Radera
  6. Har inte nordax bättre ränta med insättningsgaranti än 0,55%?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, de verkar ha upp till 0,85 %. Fördelen med Collector är att jag kan ha det i Avanzadepån, men blir det aktuellt får jag räkna på om högre ränta är värt lite krångel.

      Radera
    2. Alternativt Klarna, vet inte när det lanseras dock.

      https://www.breakit.se/artikel/25570/klart-klarna-utmanar-bankerna-med-sparkonton-sa-hog-blir-rantan

      Radera
    3. Klarna är ett företag jag är rätt skeptisk till.

      Radera
    4. Nordax ger 0,65% genom avanza, de sänker dock snart till 0,6

      Radera
    5. Då känns det som att jag nästan lika gärna kan ligga kvar med Collector, men jag får räkna på det.

      Radera
    6. Håller med om din kommentar om Klarna, men personligen har har jag inga problem med dem om de erbjuder säg 1% i ränta. Bättre det än nuvarande 0,5% på SBAB.

      Radera
    7. Jag tänker mig att det ändå borde bli rätt små pengar på bankkonto utan bindning och då bör någon tiondels procent ränta (minus skatt) inte spela så stor roll.

      Radera
  7. Det finns några sparkonton som ligger kring 1% rörligt med fria uttag. Komplett Bank tex

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant, men fortfarande täcker det inte ens inflationen, så att spara på bankkonto känns som ett mindre bra alternativ.

      Radera
  8. Har du några alternativa innehav i portföljen? Du har inte fundera på någon välmeriterad hedgefond som tex Elementa? Men apropå ditt frågetecken om ras så kände jag att jag ska skriva ett inlägg om det imorgon :)
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Beror på vad du menar med alternativa. Jag har några råvaror och ädelmetaller. Och så lite bitcoin.

      Hedgefonder har jag inga positiva erfarenheter alls av. Känns som ett nästan säkert sätt att lyckas dåligt i både upp- och nedgång.

      Radera
    2. Ser fram emot ditt börsrasinlägg.

      Radera
  9. Jag satte mitt belopp i prior Nilsson idea, dyr avgift men en lagom risk för mig. Jag vet om att du kommer dissa detta råd. Men gått rätt bra hittills. Framförallt tycker jag den klarat ytd rätt överlägset räntefonder!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Såg svaret nu till investeraren... :)

      Radera
    2. Nu blev det oklart för mig om det var jag som skulle dissa rådet, men jag har Prior Nilsson i PPM-sparandet och är inte alls avig till höga avgifter förutsatt att nettoavkastningen är god.

      Radera
  10. Trevliga problem.
    För tre veckor sen läste jag, från en säker källa, att flashback är ett bra forum för att få tips och råd.

    Lycka till.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Flashback är en bra källa till en del. T ex har jag inspirerats av Flashback för flera blogginlägg. Däremot är jag osäker på hur bra det är för investeringsråd.

      Radera
  11. Du skulle kunna köpa en obligation med önskad löptid. Exempelvis en som löper ut senare i år eller tidigt 2021. Då får du i stort sett förutsägbar avkastning över en bestämd tid. Du väljer själv risknivå. Om du vill kan jag mejla dig en sammanställning över obligationer.

    /Surgubben

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gör gärna det! Mejladressen hittar du under fliken "kontakt".

      Radera
  12. Som Gardell var inne på så med dessa låga räntor så har ingen något annat alternativ just nu än börsen. Och därför kommer den gå upp oavsett Corna,HK, Brexit, Trump mm...

    Varför inte dela upp summan och lägg en del på konto och en del på börsen. Fördela delarna efter önskad risk/vinst.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Även nollavkastning är bättre än negativ avkastning. Om man förväntar sig det är ju pengar i madrassen eller till låg säker avkastning, att föredra framför sjunkande aktier (om de nu sjunker alltså, vilket man ju inte kan veta).

      /Surgubben

      Radera
    2. Förstår inte hur du menar med oavsett Trump och Brexit. Det är ju det bästa som hänt USA respektive Storbritannien på mycket länge. Men visst stämmer det att folk handlar på börsen i brist på annat. Problemet är att det också innebär att marknaden är lättfotad om den bara uppehåller sig på en plats för att den inte har något bättre för sig.

      Ja, någon slags uppdelning blir det nog. Det var därför jag nämnde Savelend/Lendify-idén också, för att visa att jag är öppen för att tänka utanför boxen.

      Radera
    3. Får kanske backa på Trump då börsen verkar gilla honom än så länge men övriga borde sänkt börsen men trots det går den upp då det inte finns några alternativ men där har du också en poäng att så fort det kommer ett bra alternativ till börsen igen så kan det svänga neråt.

      Lendify o dyl ser jag mer som ett pyramidspel och med det väldigt hög risk. Men jag kanske inte har förstått hur de fungerar men om inte en bank som har så låga inlånings räntor vil ta i lånen varför skulle man själv vilja låna ut sina pengar?

      Radera
    4. Jag gillar inte heller tanken på att låna ut till de sämsta låntagarna på marknaden. Samtidigt känns det vettigt att vi som har pengar lånar ut till de som inte har, utan att blanda in banker som ju alltid vill ha en rejäl hacka emellan.

      Radera
  13. Komplett bank och santander ger mig veterligen bäst korta räntor med insättningsgaranti. Inflationsjusterat så lär det dock vara en dålig affär. Vi trycker så vansinnigt mycket pengar nu, så värdet urholkas rejält - aktier blir nästan enda alternativet då. Vill man ha en motpol mot våra idiotiska system, lån och pengatryckeri så är Bitcoin och Ethereum två alternativ, men de är som alla vet förenade med ordentlig risk.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi och vi... ;-). Gillar idén med kryptovalutor, men tyvärr har de ju ännu inte nytt ett stabilt läge på något enda sätt så som tyngre investering känns de iskalla.

      Radera
  14. SevenDay har 0,95% på sparkonto med fria uttag och insättningsgaranti, och räntan utbetalas månadsvis, det gillar jag. Och även på bundna konton får man ta ut räntan kostnadsfritt. Det är mitt favoritkonto bland sparkonton med insättningsgaranti. Dock skulle jag inte heller vilja sätta stora summor där, ville bara nämna kontot eftersom ingen annan nämnt det hittills.

    SvaraRadera
    Svar
    1. 0,95 % låter högt med de förutsättningarna. Däremot ser jag inte riktigt poängen med månadsvis ränteutbetalning.

      Radera
    2. Hej, Sevenday har också konto med 3- och 6 månaders bindningstid. Jag har en del på 3 mån bundet med 1,05% ränta och en del på ej tidsbundet konto. Det har funkat fint, inga problem. Personligen har jag inte hittat bättre alternativ på sparkonto. /Babett

      Radera
    3. Låter vettigt. 0 eller 3 månaders bindning kvittar mig lika.

      Radera
  15. Tänk på att insättningsgarantin gäller upp till 950 000 kr per institution så lägg inte allt på ett och samma ställe om du har 7-siffriga belopp.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är en viktig poäng och ytterligare en anledning att ta tag i det direkt.

      Radera
  16. Klarna ska öppna nu sparkonto med fria uttag och insättningsgaranti med 0.96 % ränta.

    Annars är det tråkiga svaret att pytsa in pengarna i tio olika fonder. Typ placeras lista över köpvärda fonder.

    Personligen hade jag botaniserat bland ädelmetallsbolag. Hejvilt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Egentligen känner jag mig färdigexponerad mot råvaror/ädelmetaller, men får kanske ompröva det med de nya pengarna.

      Radera
    2. Jag har Resurskonto, ska byta till Klarna helt klart.

      Radera
  17. Svårt, vem vågar ge tips när börsen gått så pass bra trots pandemin. Du skulle ha frågat i mars istället:-) Men då fanns ju inte lägenhetspengarna på kontot. Jag använder Lendify, 6% ränta lockar, men det är ett otestat koncept än så länge och jag har sett ganska kraftigt ökade inkassoandel senaste året så skulle nog ändå vara försiktig med det. Och väljer man långa lån med bra diversifiering (autoinvest) så sitter man ju lite fast i det en bra tid framöver. Sälja på andrahandsmarknaden kan man bara göra om man ger ganska ordentlig rabatt.

    Hedgefonder är ju tyvärr väldigt svårt. De enda jag skulle sätta ett "kanske" på är Alcur och kanske Prior Nilsson Idea, men Alcur snäppet bättre trackrecord (sharpekvot) och lite lägre risk. Dock månadshandlad, så inget man går in och ur i snabbt.(prior nilsson på PPM är ingen hedgefond, utan en "vanlig" aktiefond med lite högre risk än Idea, om jag på rak arm kommer ihåg rätt)

    Gällande aktier är det ju extremt svårt att ge några direkta tips, tycker allt känns högt värderat, speciellt det som är riktigt intressant - alla springer efter tech just nu. Visst är TIN fonder intressanta, men hur många kan leta samtidigt efter precis samma sak ("vi letar efter skalbara programvarubolag med repetitiva intäkter..") utan att det skapas en bubbla. P/S 60 tex på Shopify hörde jag idag, börjar bli lite tulpanlökvarning när nyckeltalen böjar se ut så.

    I brist på bra bolag till rimliga priser kanske man får titta på bolag som Telia, med tveksamhet godkänt, men ändå ett bolag som behållit direktavkastningen trots pandemin och med ny VD som kanske kan ta bolaget år rätt håll? Men överlag, har sällan varit med om sämre läge att placera nytt kapital med (trolig) övervärderad börs och inga säkra räntealternativ. Inte minst lärde vi oss det när Spiltans till synes trygga räntefonder kraschade tidigare i år..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är lite så jag känner kring dylika lånekoncept - de blir testade på allvar först när ekonomin går åt skogen och det är ju just då man behöver sådana alternativ. Men kanske går jag in med ett mindre belopp för att testa.

      Helt riktigt, jag har inte testat Prior Nilssons hedgefond, där kunde jag varit tydligare.

      Tin Fonder är absolut intressanta, de har ett så otroligt gott track record, både där och tidigare.

      Har en skvätt Telia, men är inte sugen på att lägga in mer där. Överhuvudtaget är jag tveksam till stockpicking. Inte som koncept, men jag har varken tid eller lust att lägga på det nu. Möjligen köper jag investmentbolag, men det är ju lite mer som en fond.

      Radera
  18. Gällande företagsobligationer kan man får en överblick på utbud här:
    http://www.nasdaqomxnordic.com/bonds/sweden där man väljer företagsobligationer och sen kan man titta lite på utbudet och sen handla via direktkontakt med mäklare på Internetbank. Men de allra flesta handlas om poster på en miljon och det är ju långt ifrån riskfyllt att gå in i enskilda obligationer så kanske inte passar in riktigt. För dålig diversifiering/hög risk..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Miljonbelopp blir det inte tal om i mitt fall, men jag vill ändå vet mer om produkten så tack för länken!

      Radera
  19. Ett tips - att investera ska ju vara tråkigt men vill man öva i att ha Tråkigt Bull * 10 så lyssna på Anders Borgs sommarprat. Han gör det till en konst. Ett tag trodde jag faktiskt att han gjort en Shyffert och helt enkelt var ironisk (typ nu ska jag spela Leonard Cohen, en låt jag brukar sätta på när jag sitter i soffan och myser..), men han var helt enkelt bara tråkig. En bra övning dock, står man ut med det så står man ut med vad som helst.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag förstår inte varför folk utsätter sig för Sveriges Radio. Möjligen av gammal vana, det gjorde jag själv ett tag, men det är många herrans år sedan nu.

      Radera
    2. Ändå måste man betala för skiten via skatten

      Radera
    3. Ja, få skatter svider värre.

      Radera
    4. Gå med i FIRE rörelsen, vi betalar ingen public service avgift! Iallafall inte vi helt utan förvärvsinkomst..

      Radera
    5. Svårt när jobbet är ens hobby, men jag har en bättre plan för att slippa skatten :).

      Radera
    6. Tell us more

      Radera
    7. Min dåligt maskerade plan är att skattskriva mig i en by utanför Pontius Löfvéns territorium.

      Radera
  20. Ja det är märkligt det där med förväntningsdrivna finansmarknader. Har känt mig som en permabear i flera år nu trots att jag eg är en permabull långsiktigt. Jag skulle satsa på ETFer inom tech. De är skyhögt kurssatta men jag är beredd att ta gift på att de är minst 25% högre om 3 år.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Samma här, börsen tenderar att gå upp, men P/E 30-40 är sällan billigt.

      Du kan ha rätt där, men kan du inte ta samma gift på att de är lägre än nu vid årsskiftet -20-21?

      Radera
    2. Ska kolla vad som står att utläsa i morgondagens kaffesump.

      Radera
  21. Starta en ny portfölj med låg aktieandel, ta t ex permanent portfolio eller golden butterfly rakt av eller gör egen lämplig fördelning.

    Ombalansera en gång per år.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är möjligt att det blir något sådant, med tillägget att jag inte kommer välja enskilda aktier, möjligen med undantag för investmentbolag.

      Radera
  22. Baserat på det lilla jag vet om dina framtidsplaner, med utlandsflytt och eventuellt bostadsköp inom något år, så skulle jag behållt pengarna på räntekonton.
    Som någon redan nämnt sprid pengarna på flera banker för att inte komma över gränsen för insättningsgaranti.

    Ett alternativ för att minska valutarisken är att flytta en del av pengarna till bank med konto i den valuta du ska flytta till.

    /Holger

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det ligger något i det, men verkar bara så oerhört fegt att inte försöka få någon avkastning. Det är inte så att mina flyttplaner står och faller med just de här pengarna.

      Radera
  23. Statistik talar för att man ska "all in" även med större belopp, men psykologiskt är det såklart jobbigt. 6-siffriga belopp kan ta en stund att placera vilket jag vet av erfarenhet sedan jag placerade om en tjänstepension för något år sedan. Länsförsäkringars 0,65% kapitalavgift i kombination med sämre utbud blev droppen. Hur som helst, det blev in med hälften direkt, sedan resten över några få månader. Hjälpte det? Fråga Corona.. Jaja, är tillbaka på ATH nu. Funderat på fastigheter? Tessin är ett alternativ, 30k minimum. Eller köpa nåt renoveringsobjekt när jag skjuter ut mig ur ekorrhjulet om ca 5 år, om jag inte ärver ett dessförinnan. Jag har nyligen valt att låta fondrobotarna Avanza, Lysa och Opti placera en 1000-lapp var, se hur de presterar och ha nåt ytterligare att raljera om på bloggen. Det kan du hålla på med i drygt 27 år om du har en miljon. Guld har gått riktigt bra och bör hålla emot även i dåliga tider, närmare bestämt fonden BGF World Gold A2, fast den har du säkert redan.. Angenäma problem dock :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag trodde att alla rekommenderar att dela upp klumpsummor och investera vid olika tillfällen för att inte ha otur med tajmingen.

      Fastigheter har känts så himla övervärderade, men kanske är det inte så längre. Om börsen är skakig borde reella tillgångar stå sig bra.

      Nej, jag har en råvaru-ETF som heter SPDR Gold Shares, men det kan absolut bli aktuellt med en fond som investerar i bolag istället för själva råvaran och då verkar den där hänga med fint.

      Radera
    2. För att ta en ytterlighet.. Om du för 10 år sedan hade haft 1 miljon att investera men då bara valde att investera hälften sedan lät resten stå utanför börsen tills idag då du investerade resten, alternativt satte in hela miljonen på samma gång för 10 år sedan, vilket scenario skulle gett bäst avkastning? Detta exempel visar, iofs in absurdum, vad som sker om man delar upp en investering över tid. Förminska tidsfönstret, gör inbetalningarna mindre och tätare, det spelar tydligen ingen roll. Timingen är mer en psykologisk faktor som jag förstått, men den är icke att förringa då man ska kunna sova gott också. Fastigheter har tappat rejält nu under coronakrisen och jag tycker någon liten korg av fastigheter, eller fonden Länsförsäkringar Fastighet A, är en del av basen tillsammans med en korg av investmentbolag. Nästan oavsett kris (undantaget de där jag också stryker med, varpå det kan kvitta) så står ju husen kvar..

      Radera
    3. Men stopp nu! När jag skriver om att dela upp investeringarna menar jag att skala in mig i diverse investeringar, inte att låta hälften av pengarna vara oinvesterade i tio år.

      "Timingen är mer en psykologisk faktor som jag förstått".

      Samtidigt finns det massor av människor som försöker leva på att ha en edge ifråga om timing.

      Jag får väl titta på fastighetsbranschen igen. Innan corona hade jag inte kunnat tänka mig att investera i den, men jag är inte sämre eller bättre än att jag kan ändra mig.

      Radera
  24. Tydligen är det irrationellt att sprida ut insättningarna över tid. Som Sparkraft skrev. Finns mycket att läsa.
    Själv gjorde jag ändå inte det utan spred lägenhetsförsäljningens vinst över ett år. Klar lagom till corona slog till...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om man förutsätter att börsen alltid går upp på sikt och det är omöjligt att pricka en bra ingång blir det logiskt att gå in med så mycket som möjligt så fort som möjligt, men åtminstone i det läge vi befinner oss i nu känns det väldigt fel.

      Radera
  25. Du besvarar nog egentligen din egen fråga i stycket efter första bilden. Det finns för mycket pengar att investera, inte minst efter att sedelpressarna har gått hos riksbanker världen över, och alternativen ger sämre avkastning.

    Tycker också att börsen når osunt höga värderingar men korten kommer synas i augusti när Q2-rapporterna kommer. Några kommer åka på nitar då men tror ändå att tendensen kommer bli att framåtblickande leta efter tecken på återgång till det normala.

    SvaraRadera
    Svar
    1. I det stycket (och nästan alla andra) säger jag "å ena sidan - å andra sidan". Jag vill in på börsen, men tycker att den är för dyr.

      Alla vill nog blicka framåt, men eftersom dagens värderingar är ungefär som innan pandemin och många drabbats hårt är det rimligt med ett tryck nedåt. Tycker jag, men jag har haft fel förr.

      Radera
  26. Svar
    1. Trine har inte övertygat mig. Blir alltid skeptisk när företag istället för att prata pengar pratar etik och moral för det får mig att tro att investeringarna inte riktigt håller. Blir också alltid skeptisk när pyramidspelaren Jan Bolmesson rekommenderar en investering och när bägge dessa faktorer pekar åt samma håll är min första instinkt att springa åt andra hållet.

      Radera
    2. Ger visserligen hyfsad ränta, men lite väl hög risk är det väl specifikt just nu? Jag har investerat en del där, men aldrig mer än 500 € i samma projekt. Nu har vissa av dem börjat dras med förseningar och betalningsproblem, och exploderar coronapandemin i de länder där dessa solcellsbolag verkar (huvudsakligen i Afrika), så lär de ha svårt att få in betalningarna från befolkningen där ute på landsbygden.

      Radera
  27. ett såpass stort kapital hade jag nog snittat in under säg 1-2 års tid. och med köp varje vecka.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varje vecka i två år blir ju 104 köptillfällen. Ska man dessutom sprida riskerna blir det nästan omöjligt att inte göra 300 inköp eller mer. Låter lite som ett heltidsjobb.

      Radera
    2. Du behöver inte göra köpen manuellt.
      Med Avanza ordnar du det enkelt med fyra stycken månadssparanden enligt följande:
      -Köp fonderna A, B och C den 1a varje månad.
      -Köp A, B och C den 8e varje månad.
      -Köp A, B, C den 15e
      -Köp A, B, C den 22a

      Denna enkla setup kommer göra 144 köp/år automatiskt åt dig.

      Radera
    3. Du pratar med en kille som inte ens använder autogiro eftersom han vill trycka på knapparna själv.

      Och långt innan det 144 köpet vill jag utvärdera om det verkligen är A, B och C gör bör fylla på i och inte D, E och den helt nya fonden F.

      Radera
  28. Måste säga att bankkonto med bankgaranti är sämst. Då är t om guld bättre. Jag tycker generellt huvudalternativen för alla som inte har någon egen business (t ex hyra ut bostäder) är aktiefond och räntefond och frågan är fördelningen mellan dem. Om aktiemarknaden känns helt osund så väljer man räntefond helt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, min guld-ETF har gått upp 19 procent i år och det är inte det sämsta.

      Gillar idén med bostadsuthyrning för en passiv inkomst på lång sikt, men försöker sälja bostäder här för fulla muggar.

      Radera
  29. De pengarna du ska ha till bostadsköpet tycker jag du ska sätta in på sparkonto med insättningsgaranti på 0,9 till 1,0% ränta. Är det större belopp än du behöver för bostadsköpet så tar du resten och skickar in på börsen över en tid, t.ex. 1 år, på samma sätt som du brukar göra. (I mitt fall hade det blivit indexfonder eller dyrare fonder via SAVR, men du kanske mer handlar aktier direkt. Vilket som blir bra.).
    /Fredrik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har ingen aning hur mycket som kommer gå till bostadsköp, men troligen inga av de jag har på kontot nu eftersom jag har en bostad till att sälja som antagligen är värd mer än den jag ska köpa.

      Kan tänka mig några enskilda aktier, men då är det mest investmentbolag och andra större bolag.

      Radera