söndag 9 augusti 2020

Dumhetsutredningar

Släng aldrig bra pengar efter dåliga”, säger man på börsen, och vägen att nå dit är att utvärdera vad man gjort. Det gäller inte bara börsen, man kan inte utvecklas utan att reflektera. Det bör man göra med ekonomiska beslut, arbetsinsatser och annat av värde. Själv tror jag mycket på att skriva. Inget märkvärdigt, men några rader i en journal eller dagbok för att sätta fingret på vad man gjort bra och dåligt och vad man hade kunnat göra bättre.


Det här känns inte som revolutionerande tankar, att fundera över vad man gjort och försöka att göra det bättre. Tyvärr är det inte lika självklart för alla. 2016-2017 fick Tierps kommun 2,6 miljoner för att kartlägga segregationen i kommunen.

Men det är väl att utvärdera vad man gjort, att kartlägga vad som inte funkat? Nja, det skrevs visserligen rapporter för pengarna, men ”det står ingenting i någon av rapporterna om hur insatserna ska ha påverkat segregationen”. Man konstaterade att läxhjälp skulle vara en bra insats, men det slutade med att bara en bråkdel av eleverna fick den möjligheten och än idag vet ingen varför.


Och vad värre är, nu har kommunen beviljats ännu mer pengar för att återigen kartlägga segregationen. Kommunens hållbarhetsstrateg (vad ända in i glödhetaste helvete gör en sådan?!) visar tydligt att hon inte har en aning om hur hon ska kunna göra något vettigt för pengarna den här gången heller. ”Vi hoppas att det ska leda till konkreta insatser”, säger hon, men för en utomstående är det ju inget som tyder på det.

Alltså, för tredje gången lägger man skattepengar på att kartlägga ett problem man inte vet något om och kanske inte ens vill göra något åt. Släng pengarna i det kommunala värmeverket istället, så blir det åtminstone fjärrvärme för dem. Själv hade jag lagt den här halvmiljonen på att utreda om det finns någon som helst anledning att ha en hållbarhetsstrateg. Om svaret är nej (och det är högst troligt) skulle det nämligen spara någon miljon om året, varje år.

15 kommentarer:

  1. Markus Allard har ett inlägg på youtube som heter Vad gör en hållbarhetsdirektör? Kul. Örebro har tydligen en förnyelsedirektör oxå. Det tycks alltid finnas pengar till sådana här hittepå tjänster.

    Mvh

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tipset, ska kolla upp det. Jag fattar inte hur han står ut med att se systemet inifrån.

      Radera
  2. Jag anar att vissa kommuner har anställda vars enda uppgift är att söka olika bidrag från stat/EU/myndigheter. Ibland måste de kanske visa ett resultat av något av dessa bidrag och då släpps det nån tramsrapport likt denna.

    Jag gissar på att en hållbarhetsstrateg gör något i den stilen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket möjligt och det skulle inte förvåna mig om det lönar sig. När nu Sverige bestämt sig för att tillhöra ett ruttet system.

      Radera
  3. Vad tycker du om den nystartade Omstartskommisionen då?
    Mvh
    Aktiegubben

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vågar faktiskt inte ha någon åsikt om den. Magkänslan är att vara skeptisk mot allt.

      Radera
  4. Vi tar dina pengar och ger till våra kompisar, det är som en dubbelmacka: vi säkrar oss om röster och stärker vårt kontaktnät samtidigt som vi bekämpar våra motståndare/fiender dvs dig Sparo. Vi kommer att ta så mycket pengar ifrån dig som möjligt, för makten som kommer med att ha pengar ska inte tillhöra dig Sparo, den ska tillhöra politiker. Och naturligtvis kommer inte skatter och avgifter att sänkas eller minska - ideologiskt ska makten ligga hos politiker, och inte minst hos staten.

    Antalet pengatransferatjobb som beskivits i blogginlägget kommer att öka, inte minska framöver.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är rädd för att du har rätt på alla punkter.

      Radera
  5. Bara Göteborgs kommun har 200 anställda informatörer. För att ta ännu ett onödigt yrke. Hur skall den väljare göra som vill spara 200 miljoner kronor på att avsluta dessa tjänster? Svaret är att det går inte. Vårt politiska system funkar inte så.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, alla dessa informatörer har jag länge funderat över. Vem vill ha dem, vem informerar de ens? Var informationen från politiker till medborgarna sämre innan denna yrkesgrupp växte till en koloss? Jag tror tvärtom.

      Radera
    2. Jag tror inte ens de arbetar med den politiska sidan i kommunen. De arbetar på förvaltningarna. Varje förvaltning har minst 1 informatör. Så att chefen på denna förvaltning skall slippa kontakt med journalister en gång vart femte år eller så. Förr i tiden ansågs mediekontakter följa med chefsjobbet. Så ej längre. Polisens presstalesmän är nästan värst då man tar riktiga poliser från viktigt jobb för att som en papegoja upprepa: det uttalar vi oss inte om pga förundersökningssekretess.

      Radera
    3. Just polisen tycker jag verkar ha satt i system att alltid skicka fram någon som säger sig "inte vara insatt i det aktuella fallet". MEN SÅ SKICKA NÅGON SOM ÄR DET DÅ!!!

      Jag menar, ska man t ex ha en debatt om hur polisen skött sig i ett specifikt fall vore det praktiskt om den polis som är med i samtalet vet något om det.

      Radera
    4. Hur många ggr har jag inte sett en presskonferens från USA i något uppmärksammat mordfall. Hela beslutslinjen från Borgmästare till polischef och ansvarig utredare närvarar och svarar på frågor. Informatörerna lyser med sin frånvaro.

      Radera
    5. Korrekt, med dagens politiska adel till politiker så går det inte att ändra. Själv ser jag att det behövs ett parti för vanligt folk, av vanligt folk och icke politiker. Därför stödjer jag Medborgerlig Samling även i nästa val och ekonomiskt. Det är ett litet steg, men jag försöker ivartfall medverka till förändring.
      Mvh investera-pengar.blogspot.com

      Radera
    6. Ja, USA och många andra länder verkar snarast sätta en ära i att kapa bort mellanhänderna när det handlar om samhällsinformation.

      Radera