fredag 22 juli 2022

Ännu en lägstanivå passerad

Vård i världsklass” sa dåvarande ansvarig minister Annika Strandhäll för några år sedan. Så säger nog bara den som aldrig tvingats utsätta sig för svensk vård och heller inte testat vård i ett annat land. Fast på ett sätt får man börja hålla med Strandhäll, nog är det något slags rekord med patienter som ligger i korridorer i väntan på vårdplats, och som i brist på larmknapp utrustas med grytlock så att de eventuellt kan påkalla personalens uppmärksamhet. Detta i ett land som tveklöst har skattetryck i världsklass.


Slå den i huvudet så kommer vi!

Senast kunde vi läsa att tre sjukhus hotas med vite av Inspektionen för vård och omsorg. Några människors standardlösning är att ropa på förbud för privata alternativ, men som synes är samtliga tre sjukhus samhällsägda, vilket leder mig till nästa fråga. Vad är poängen med att Ivo hotar med böter mot inrättningar finansierade av skattepengar? Ska skattebetalarna betala skattebetalarna som straff för att de bor i ett vårdmässigt U-land?

Och hur lagar de mat på ett sjukhus utan grytlock? Antagligen inte alls, den blir väl tillagad och vakuumförpackad i Baltikum och sedan körd med flygplan via ett centrallager i Azerbajdzjan. Jag önskar att jag skämtade, men skrattet fastnar i halsen när jag tänker på allt lidande Sveriges dåliga vård skapar.

Politiker brukar klaga på enkla lösningar, och jag har heller inga. Tvärtom tror jag att det kommer att ta många år att upprätta en acceptabel nivå på den svenska samhällsservicen. Om man börjar försöka alltså, istället för att skylla ifrån sig. Jag skiter fullständigt i vad såväl Lena Hallengren som Irene Svenonius har att säga. Jag vill veta vad ni gör åt eländet! Inte sen, nu!

61 kommentarer:

  1. Där jag bor har alla privata försäkringar. Det är obligatoriskt, och alltsa inte inkluderat i skatten (som är lagre än i nästan alla västliga länder). När jag ringer min husdoktor eller ett sjukhus brukar de fraga när jag vill komma, när det passar mig. Det är förstas inte billigt, men funkar utmärkt.

    Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Den svenska modellen" tycks vara att allt som hamnar på skattsedeln anses vara gratis. Ibland uttryckligen, men många som egentligen har koll på att skatt är våra egna pengar verkar glömma det lika fort. Så motsvarigheten i Sverige skulle jag säga är: Det är förstås inte billigt, men det funkar ändå katastrofalt uselt.

      Radera
  2. Standardlösningen verkar vara att säga att "nu tillsätter vi mer resurser".
    Vilket för oss skattebetalare bara betyder att vi ska betala mer, sällan något fungerar bättre för det.
    Utsatta områden är ett tydligt exempel på det där vi har tillsatt mer resurser i 30 år och allt har bara blivit värre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, man kan inte bara ösa in pengar i saker som inte fungerar och så kommer de på ett mirakulöst sätt börja ticka och gå.

      Radera
    2. Precis arbetade länge i ett utsatt område, där det östes in pengar och grannområdet ständigt klagade på, att där satsades i stort nästan ingenting. Klagade gjorde de med all rätt.
      Krutdurkskänslan fanns hos oss som arbetade i utsattheten redan för trettio år sedan sedan, men aldrig någon som lyssna till farhågorna. Numera smäller det allt som oftast och svenskarna har för längesedan flytt i sann "integrationsanda." Flykten har pågått sedan sjuttiotalet ända tjatas det ständigt om integrationen som har varit ett misslyckande från start. BRÅ med Jerzy Sarnecki spetsen har sopat den importerande kriminalitet under mattan hur länge som helst tyvärr har politikerna lyssnat på dem istället för de som har kunskap och verklig erfarenhet om utanförskapsområden. Inte bara Brottsförebyggande rådets fel, men en stor skuld ligger där, vad det gäller att blunda för problemen.

      Radera
    3. Det är onekligen lite märkligt att nästan ingen lever som de lär. De som sjunger integrationens lov allra högst bor inte sällan i väldigt etniskt homogena områden.

      Radera
  3. Jag har förlorat flera år av mitt liv till ohälsa. Dumt nog så trodde jag att vården skulle hjälpa mig. Enligt dom var jag först frisk och sedan när de inte kunde blunda längre eftersom det blev utslag på deras prover, så fanns det inget att göra. "Avvakta några månader så kan det hända att det läker ut av sig självt".
    Några år, hyllmeter med lästa böcker och tusentals kronor för privata provtagning och konsultationer senare är jag idag frisk och det kan jag bara tacka mig själv för.


    Hanna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är riktigt skit att det ska vara så! Betalar man världens högsta skatter, bl a för "vård i världsklass" ska man inte behöva göra både läkarnas och myndigheternas jobb.

      Själv lyckades jag hitta privat vård i Danmark när den svenska inte fungerade. Det var givetvis inte alternativ som de svenska landstingsläkarna tyckte att jag behövde veta.

      Radera
    2. Vården kan bli bättre, mycket bättre. Men antalet pat på akuten och hur många som ligger i korridorer är inte ett mått på kvalitetet på vården per se, dvs kvaliteten på operation, uppföljning, bot etc, utan på vårdens omsorg.

      Och gällande att du "behövde" leta sjukvård i Danmark är din åsikt. I Sverige bedömer vi risken kring komplikation av ett kirurgiskt ingrepp mot den förväntade effekten, på ett rimligare sätt än privat sjukvård i Danmark, som i högre grad sänker sina krav på operativa ingrepp, eftersom de vill tjäna pengar. På dig.

      Radera
    3. Nej, det är faktiskt ren fakta. Eftersom jag lyckligtvis inte är inblandad i den svenska vården behöver jag inte låtsas eller intala mig själv att den fortfarande håller hög internationell standard och inte alls betraktas som ett skämt ute i Europa. Jag är djupt tacksam för att det finns bättre vård i andra länder och hade glatt betalat mångdubbelt mer när jag behövde den. Men givetvis vill jag inte betala pengar till vården i ett land som knappt levererar någon vård utan skickar hem så många de kan med två Alvedon och lägger resten i korridoren med varsitt grytlock. Hade jag varit en del av den verksamheten hade jag inte haft så hög svansföring.

      Radera
    4. "som knappt levererar någon vård utan skickar hem så många de kan med två Alvedon"

      så du tror inte det sker operationer i tusental, canerbehandlingar, behandling mot depression, sköldkörtelsjukdom, reumatisk sjukdom etc etc mm mm.

      Dina uppfattning här år så befängd och naiv så det är skartretande. Du har exakt NOLL insikt i sjukvården och blottar totalt din fullständiga okunskap.

      Radera
    5. Oj, vad sanningen svider! Jag tror att du får skriva ut något lugnande till dig själv :) För att skriva ut piller istället för att lösa problem måste ju ändå vara svensk sjukvårds paradgren.

      Radera
    6. Sparo väljer istället att stå utanför och klaga och gnälla på distans med argument som" Alla är lika dana" "Det lönar sig inte stt rösta". Gång på gång lika dant, är du fattig, klaga inte utan gör något åt saken. Problemet är att du Sparo är den största gnällspiken på nätet. Alla har lika mycket rätt att klaga på olika
      saker, precis som du.

      Radera
    7. För din information har jag inte sagt något av dina citat, men kan du inte slå hål på det jag säger kanske det är lättare att hitta på något annat.

      Men nu blev jag genuint nyfiken på vad du gör i detta kommentarsfält. Vill du kasta bort livet på att läsa "den största gnällspiken på nätet"? Varför det? Har du inget liv att leva?

      Radera
    8. Jag kan definitivt sluta läsa din blogg, när du slutar gnälla på politiker eller att skatten är för hög.

      Radera
    9. Okej, så om bloggen blir bättre tänker du sluta läsa den? Skär du dig möjligen med rakblad också?

      Ärligt talat, läs hur mycket eller lite du vill. Det är ditt liv. Vill du lägga din tid på en skribent du föraktar är du fri att göra det. Jag tycker bara att det är underligt.

      Radera
    10. Jag skulle kunna citera Charlie Caplin precision som Henrik Schyffert gjorde när han svarede Ebba Busch, men det tänker jag inte göra.

      Radera
    11. Skillnaden är att Busch på sätt och vis kritiserade Schyffert genom att säga att hon inte tyckte att han var rolig. Jag vet inte ens vem du är, för mig är du en anonym röst på internet. Om du inte heter Annika Strandhäll har jag alltså inte kritiserat dig. Ändå tycks du känna ett stort behov av att hänga här och kritisera det som du verkar tycka är den tråkigaste och minst intressanta människan i världen. Konstigt för mig, men som sagt, det väljer du själv.

      Radera
    12. "Sanningen svider". Jo, jag tackar. Säger en som knappt har varit i närheten av svensk sjukvård. Hur kan en människa som varit patient en gång i sitt liv (?), utge sig för att veta mer än en som arbetat i 30 år. Haha.

      Radera
    13. "Säger en som knappt har varit i närheten av svensk sjukvård."

      Är det mig du menar så har jag VÄLDIGT mycket erfarenhet av svensk sjukvård, inte minst som anhörig.

      "En människa som varit patient en gång i sitt liv..."

      Fel igen.

      "En som arbetat i 30 år".

      Eftersom jag inte känner herr eller fru "Anonym 16.53" så vet inte jag att personen ifråga jobbat i vården i 30 år, men är det en kompis till dig kan du kanske be personen sluta att trakassera mig. Mig lyssnar han/hon uppenbarligen inte på. Jag är spyless på anonyma nättroll. Den som beter sig som folk ska jag ge den respekt personen förtjänar, men inte förr.

      Radera
  4. Det sorgliga är att så många svenskar uppenbarligen måste erfara det du säger personligen. Innan polletten kanske trillar ned. De har köpt politrukernas bedrägeri rakt av, med hull och hår.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är det som är så märkligt.

      Radera
  5. Ursäkta kanske dum fråga, men är detta med grytlock i korridoren verklighet? Inte för att jag misstror, men jag närde en liten förhoppning om att det var ironi. Annars är vi verkligen nere på botten av tunnan...
    /Jonas B

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag jobbar i sjukhus och har i och för sig aldrig sett grytlock just, men jag tycker inte att det låter särskilt osannolikt heller. På akuten är det ofta så fullt att de trycker in folk i alla rum de kan hitta, oavsett vad rummen är tänkta att fungera som så vad gör man om det saknas larmknapp.

      Radera
    2. Det står så i den länkade artikeln: "Man har till exempel utrustat patienter med grytlock för att kunna påkalla personalen". Dock är inte grytlocket på bilden här uppe taget därifrån.

      Radera
    3. Jag förstår. Ändå, med detta katastrofläge är det 100 000+ pers in i landet per år trots att vi nu mycket tydligt har passerat vår kapacitet för länge sedan. Jakten på undersköterskor ute i kommuner går mot löjlighetens gräns i strid med grannkommuner. Socialarbetare säger upp sig en masse. Finns det förstånd någonstans i styret?
      Jonas B

      Radera
    4. Nej, förstånd kostar extra :)

      Radera
    5. Jag vet att detta inte är ett forum att propagera politik och jag vill inte bryta det ömsesidiga förtroendendet, så jag håller bara tyst om detta.
      /Jonas B

      Radera
    6. I den mån politik har med pengar att göra är den inte bannlyst från bloggen, men bryter vi ner det till partipolitik tycker jag oftast att det blir ett käbbel/tjoller där alla säger sig ha rätt och att alla andra har fel.

      Radera
  6. Jag har väl iofs inte haft större klagomål på maten när jag varit på sjukhus men jag noterar ändå att när dom byggde sitt nya Rigshospital i Köpenhamn införde man ett system där kockar lagade mat a la carte åt varje patient. Kostnaden för detta är inte mycket högre än att ha en massa amatörer i ett storkök som värmer halvfabrikat.

    Snart är det val. Du röstar väl som utlandssvensk? Din röst kan behövas...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som utlandssvensk far du rösta sa länge du star kvar i röstlängden. Efter 10 ar far du fragan om du vill sta kvar, eller avsta. Sa var det iaf för mig.

      Annika

      Radera
    2. Jag vet att jag får rösta i Sverige om jag vill, men jag hittar faktiskt inget att rösta på.

      Radera
    3. Gör SVTs valkompass och rösta på det parti som bäst matchar dina åsikter? Vågar du lägga ut resultatet på bloggen?

      Radera
    4. Till att börja med skulle jag aldrig kunna tänka mig att rösta på ett parti som inte vill gå ur EU. Då försvann 7 av 8 riksdagspartier. Kvar är V, som är emot privat ägande så där försvann de med.

      Radera
    5. Klassiskt Liberala Partiet skulle kunna matcha. Fast att rösta på dem har nog ungefär samma effekt som att inte rösta på dem.

      Radera
    6. Valkompass? Är du inte riktigt klok? Men visst de smällfeta orkar inte göra något arbete själv utan föredrar ofta att matas av andra, med förberedda åsikter. Som man frågar får man svar, tänka sig. De så kallade journalisterna kanske rent av nyttjat detta faktum även i valkompasser? Nej STUDERA istället vad politiker åstadkommit. Skit i allt de påstår, se vad de gör och gjort.

      Radera
    7. Det är helheten som räknas när man röstar på ett part. Ingen kan hålla med i alla frågor såklart.

      Radera
    8. Nej, ingen kan hålla med om allt, men jag har ett par tre grejer jag aldrig skulle kunna rösta emot. Det tror jag de flesta har.

      Radera
  7. Ett annat bekymmer svensk sjukvård har är brist på laboratoriepersonal. 70% av alla medicinska beslut tas utifrån provsvar. Man tar tex blodprov för att se om man har hjärtinfarkt, kontrollera leverfunktion, koagulationen, och för att undersöka blodgrupp, plus en miljon andra grejer. Det är också labpersonal som tillverkar och handhar alla blodpåsar. Viktigt yrke, men ingen vill bli det för lönen är sämre än en sjuksköterskas men utbildningen är mer krävande än sköterskans. Det går inte att ha ett sjukhus utan lab men ingen vet eller bryr sig om vad labben är till för, så åtminstone i min region börjar det se ganska kärvt ut. Bara 3 av 20 i personalen är under 50 och om det inte görs någonting åt detta så måste sjukhuset lägga ner helt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det förstår jag. Man börjar väl skära på ställen där det märks minst i första skedet. Jag skulle vilja se hur det ser ut med forskning, om den inte till skapligt stor del vore privatfinansierad gissar jag att den skulle ha varit lika nedlagt som försvaret eller underhållet av järnvägsnätet vid det här laget.

      Radera
  8. Jag tycker det är helt okej att larma med grytlock eller vad som helst egentligen. Problemet är väl att ingen har tid att komma för de har fullt upp ändå.
    Såg en intressant graf på twitter som visade hur andelen av vårdbudgeten som går till administration/byråkrati har förändrats genom åren. Sammanfattat kan man väl säga att vi har vårdbyråkrati i världsklass

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om grytlocken funkar är det inte där problemet ligger (även om det förmodligen är rätt tungt att skapa ljud med det om man är 85 år och sjuk) utan istället att vårdinrättningarna egentligen inte har vårdplatserna utan får lägga folk i korridoren där larm saknas.

      Det tror jag säkert att vi har. Samma sak inom polisen. Hur många jobbar egentligen med att lösa brott och hur många skriver rapporter och formulerar genuspolicies?

      Radera
  9. Jag har en lösning. Inför konkurrens och låt vården tjäna sina pengar. Pengarna kommer när jobbet är gjort. Pengarna bär patienten med sig. Ingenting kommer förrän jobbet är gjort. Tänk er en skattefinansierad bilverkstad. När bilarna som behöver vård kommer är de bara en belastning och en utgift. Låt dom vänta och skapa prioriteringsordningar istället.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det ligger något i vad du säger.

      Radera
    2. Jag håller med. Privatisera hela vården och allt annat också . Folk får väl betala vad vård och mediciner egentligen kostar. Om vi sänker skatten till 0 så får folk mer pengar kvar att betala vad allt kostar i samhället istället.

      Radera
    3. Jag kan se en poäng med ett skyddsnät. Problemet är att Sverige har varken eller - höga skatter, men ändå inte särskilt bra välfärd.

      Radera
    4. Varför ett "skyddsnät", är det inte bättre med charities så for folk bestämma vad dom vill görs med sina egna pengar.

      Radera
    5. Jo, om det fungerar är det bättre. I ett land där man i fem generationer matats med att staten tar hand om dig och ordnar allt tror jag inte att det går att göra om allt till frivillighet på en gång.

      Radera
  10. Jag är helt säker på att vi får en moderatledd regering efter valet. Då får vi både lägre skatt och bättre vård. En win win situation helt enkelt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varför skulle en moderatledd regering ge bättre vård? Blev den bättre 2006-2014? Blev NÅGOT bättre under de åren? Försvaret, polisen, skolan, infrastrukturen ...?

      Radera
    2. Ok. Den kanske inte blir bättre, men den blir inte heller sämre. Men skatten blir ändå lägre,vilket jag tycker låter bra i alla fall.

      Radera
    3. Jag skulle nog säga att mycket av det jag räknade upp blev sämre. Försvaret och polisen helt tveklöst.

      Men det är historik. Idag är moderaterna ett parti som förespråkar vaccinpass, SVT-skatt och (som i alla tider) snudd på obegränsad och helt kravlös invandring. De som gillar detta kan rösta på dem. För mig är det väldigt oaktuellt.

      Radera
    4. Min senaste valkompass placerade Miljöpartiet, vänstern och SD som topp 3 för mig att sympatisera med. Utan en enda miljöfrågan .

      Det visar hur lite det egentligen skiljer på de olika partierna idag..

      Radera
    5. Rösta på det partiet som driver just dom frågorna som du brinner för mest. Valkompassen kan vara missvisande då dom ofta är väldigt allmänna, precis som horoskop.

      Radera
    6. Ar inte problemet att inget parti har riktig majoritet, alla maste kompromissa och till slut blir det helt urvattnat, de beslut som äntligen tas.

      Annika

      Radera
    7. Förr kunde man höra på ett argument från vilket parti det kom. Nu kan nästan vad som helst komma från vem som helst.

      Jag är också mycket tveksam till valkompasser. Jag kan tänka mig att utformarens politiska åsikter slår igenom i resultatet.

      Problemet med att ingen har egen majoritet tror jag mest är då kan de säga vad som helst, för när de sedan inte genomför det kan de skylla på att det inte fanns riksdagsmajoritet för förslaget så då försökte de inte ens, alltså blev det någon annans fel.

      Radera
    8. Det är inte många gånger i Sveriges historia som vi har haft ett parti som haft en majoritet av rösterna. Socialdemokraterna 1940 med 53, 8% och 1968 med 50,1%. Dom ända länderna idag med såda siffror är antingen diktaturer eller så kallade semidemokratier.

      Radera
    9. Ordet semidemokrati antyder att det finns perfekta demokratier med riktigt folkstyre fullt ut. Det gör det inte.

      Radera
    10. Är det något som du föredrar, alltså folkstyre /Liza

      Radera
    11. Jag har inte hittat något bättre alternativ. Fast lyckligtvis är detta en ekonomiblogg så då slipper jag ta ställning till sånt här.

      Radera