söndag 24 juli 2022

Happy hour

Jag har ett elabonnemang med rörligt pris där jag betalar gällande spotpris som uppdateras timme för timme. En del strömförbrukning kan man inte göra så mycket med utan att kraftigt försämra sitt liv, men när det var som blodigast i vintras slog jag av både luftvärmepump och varmvattenberedare.

Även nu försöker jag anpassa mig och inte göra det mest elslukande aktiviteterna när priset är som högst, men jag har en positiv känsla kring det. Ibland, särskilt på helgen, kan priset dippa under en timme eller två. Då passar jag på!

När elen är billig i bara en timme kör jag gärna en tvättmaskin. Laddar jag den i förväg kan jag trycka på knappen vid helslaget, då blir den klar innan klockan slår nästa gång. Med tvätten ur vägen ser jag till att även ta köket i besittning. Långkok kräver ström, men ofta inte så mycket engagemang från min sida. Jag bakar någon gång per vecka eller var tionde dag. Börjar jag i tid och tajmar in jäsningen kan även ugnen knäppas igång och bli klar under ”happy hour”.

Den kräver mer övervakning än tvättmaskinen, men inte mer än att jag klarar av att göra något annat strömförbrukande medan jag väntar. Med två katter i huset är behovet av dammsugning mer eller mindre konstant, och på en halvtimme (med avbrott för att ladda och ladda ur ugnen) är det päls- och dammfritt. Innan strömpriset dalat har jag med fördel sopat de mest utsatta platserna, runt kaminer och kattmatskålar.

Om ugnen är färdig och spisen är under kontroll springer jag då ut i ladan och brukar något elverktyg, t ex en såg eller borrmaskin. De drar en hel del ström, men med tanke på hur korta stunder de körs är det egentligen inget större problem. Precis som med allt det andra, ingen idé att nöjesbränna el, men om det ändå ska göras skadar det inte att göra när det är som billigast.

När strömpriskurvan vänder upp igen sätter jag mig med en skiva nybakt bröd och en kopp kaffe, nybryggd under reatimmen, och vilar upp mig inför tvätthängningen och all annan oreda jag ställt till med. I väntan på nästa gång.

65 kommentarer:

  1. Oj, det later jobbigt att halla koll pa. Här är hushallselen jättebillig i jämförelse (tror jag iaf, jag vet ju inte vad du betalar), för 1,544 kWh ett helt ar betalade jag motsvarande 3,000 svenska kronor, nästan hälften var pa lagtariff, dvs efter kl 22 man-lör och hela söndagen. Jag kör alltsa tvättmaskin och diskmaskin efter kl 22 jämt. Pa söndagar dammsuger jag och laddar telefoner.

    Jag köper den dyraste elen, den mest miljövänliga, men jag har ocksa investerat i fem solpaneler pa en offentlig byggnad, det ger mig rabatt pa all sol-el i 20 ar. Vill minnas att det kostade ca 12,000.

    Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Svårt att jämföra eftersom det varierar så mycket här.

      Att köpa solpaneler någon annanstans kanske vore enklare än att skaffa egna.

      Radera
    2. Har andelar i en solpark, fördelen är att jag slipper sköta något (får bara inga/lägre elräkningar). Nackdelen är att man ändå får betala nätavgiften, vilken man kan minimera med egna solceller.

      Radera
    3. Ja, åtminstone tidigare har nätavgiften svidit värst.

      Radera
  2. Stor igenkänning, vi gör i stort sätt likadant. Ladda på med allt så fort det är billigt :D Inte specielt jobbigt, kollar elpriset en gång per dag och vet hur jag ska anpassa förbrukning kommande dygnet

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är kul med sport man sparar pengar på.

      Radera
    2. Både kul sport att spara pengar, men också att inte skänka bort ett öre mer i skatt än vad som är nödvändigt.

      Radera
    3. Ja, skatt på skatt irriterar lika mycket som ränta på ränta glädjer.

      Radera
    4. Jag skulle nog säga att skatt på skatt irriterar MER än vad ränta på ränta glädjer :-).

      Radera
    5. Svårvärderat, men jag tycker att det skulle vara svårt att värdera varför man ska betala en omsättningsskatt på en annan skatt, när hela omsättningsökningen kommer av att staten valt att beskatta.

      Radera
  3. Det var roligt att läsa att man inte är ensam om att anpassa sina aktiviteter efter nupriset på el, det är något jag inte brytt mig om tidigare, men fick ekonomiskt incitament i vintras och de galna fluktueringarna fortsätter ju så som privatperson kan man endast agera efter det "nya normala".

    Men ack att jag önskar jag hade en nyttig kamin i kåken som på din bild!
    /Jonas B

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, omständigheterna har ju verkligen gjort de här frågorna aktuella.

      Den där kaminen är guld värd. Ett par andra i huset ska bytas ut, men denna behåller jag.

      Radera
  4. Låter jobbigt. Själv har jag ”gratis ” el (ingår i avgiften). Inget incitament till att spara på strömmen eller passa på under natten. Detsamma har tyvärr även övriga i föreningen. Så vi har högt snittpris och löjligt hög förbrukning. Fördelen är att vi slipper nätavgiften (ett nät fördelat på massa medlemmar), det kompenserar mycket.

    SvaraRadera
    Svar
    1. För- och nackdelar. Man får lägga energin där den gör nytta utifrån de egna förutsättningarna.

      Radera
  5. Desamma i min Brf vi fick upp solceller på hela taket i april 22.
    Inga nätavgifer.
    Hittills en bra investering.
    Varje lägenhets inhavare måste betala sin egen förbrukning. 39 lägenheter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jaha, det går att helt gå off-grid med bara 39 lägenheter alltså? Det hade jag inte gissat, men så har jag dåliga kunskaper i ämnet.

      Radera
    2. 1 juli 22 gick lagförslaget igenom Riksdagen att även små elproducenter ska slippa elnätsavgifter.

      Radera

    3. En stor fördel med att producera egen el är att du slipper många extra kostnader: Om du producerar el samtidigt som du konsumerar behöver du varken betala energiskatt (30 öre/kWh exkl. moms) eller nätavgift (20 öre/kWh exkl. moms).

      Radera
    4. Jag slutar aldrig imponeras av det geniala draget att införa mervärdesskatt på energiskatt.

      Radera
  6. Är mest förbannad att vi måste tänka på det i norden.
    Vi hade världens bästa energisystem som politikerna fullständigt monterat ner med vilje.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Här är det ännu värre. Norge är självförsörjande på el genom miljövänlig vattenkraft. Produktionskostnaden per kilowattimme är 5-15 öre. Ändå sitter vi nu med ett elpris på flera kronor eftersom politikerna säljer elen till Sverige. Samtidigt bygger man (och funderar på att bygga ännu mer) miljövidrig vindkraft. Snacka om att skapa problem där inga fanns.

      Radera
    2. Kunde vi inte avdela en bit av norden där alla Miljöpartister och liknande sekter kunde bosätta sig. Så får de bestämma över sitt eget liv och enbart rasera allt för sig själva?
      Mvh investera-pengar.blogspot.com

      Radera
    3. Vad sägs om Södertörn?

      Radera
    4. Reinfeldt var han den skyldige då med ?,, haha ihop med Miljöpartiet om jag ej minnes fel.

      Radera
    5. Det där funkar ju inte ändå om du inte ska sätta murar med taggtråd runt den miljöpartistiska enklaven (där man för min del gärna även kan fösa in moderater).

      Radera
    6. Det är bättre om vi förstatligar elen, så vi får behålla den själva och därmed slipper dom höga elpriserna som baseras på försälning på marknaden i Europa. Även om vi sänker skatten till den lägsta i världen, så kommer ändå elpriset vara alldeles för högt.

      Radera
    7. Låter som en intressant idé, men är det inte bättre om vi säljer ett eventuellt överskott. Det borde finnas ett tak på hur mycket el går kosta.

      Radera
    8. Förstatliga elen? Du tycker inte staten lyckas tillräckligt väl med att avveckla kärnkraft så att alltihop totalhavererat i både Sverige och Tyskland? Minimera allt statligt inflytande inom samtliga områden däremot kanske vore något?

      Radera
    9. Det är när marknaden styr elpriset det blir så här dyrt, inte skatten.

      Radera
    10. Förstatligande innebär mer makt åt de politiker som sett till att vi fått de elpriser vi har. Ur ett norskt perspektiv kan jag nästan inte se någon väg som skulle dra upp priserna mer än att ge regeringen och i förlängningen EU makten att sätta priserna.

      Men jag har ingen egen lösning.

      Radera
    11. "Det är när marknaden styr elpriset det blir så här dyrt, inte skatten."
      Hur kan vi då ha det "så här dyrt"?
      Vi har ingen (fri)marknad, ditt uttalande är en självmotsägelse. Du känner till de politiske grenarna Energimarknadsinspektionen, Energimyndigheten, Svenska kraftnät och att vi har något som kallas Energiminister tex? EnergiPOLITIK är ett hett område också.

      Radera
    12. Ja, marknadsstyrd el har vi väl inte testat i den här delen av världen. Om det sedan är en bra idé vet jag inte, men fortsätter det åt detta håll är vi nog många som är villiga att testa lite av varje inklusive egna elverk laddade med gengas eller fuldiesel.

      Radera
  7. Lite samma tanke som Christiania :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som också det var en rätt dålig idé.

      Radera
  8. Bor i lägenhet, kommer inte ens upp till 300 kr i månaden för min el. Tänker aldrig på vilken tid under dygnet som är billigast, däremot så släcker jag i rum som jag inte är i, har inte på standby och dammsuger varannan vecka men inga ungar eller djur här. Dator och tv på en hel del./M

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, då lönar det sig inte. Men jag är som du där, jag släcker per automatik även om jag så bara tjänar något öre på det.

      Radera
  9. Det är inte Sverige som köper norsk el. Det höga priset i främst osloområdet beror på den nya kabeln till England som utnyttjas till max med dom priserna dom har där.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det är inte bara Sverige. Det intressanta för mig är att man säljer elen till marknader som betalar mer, istället för att först sälja elen till självkostnadspris inom landet och först därefter ta ordentligt betalt.

      Radera
    2. Låt marknaden styra allt, då blir det bättre ska ni se. Slopa allt som har med staten att göra och allra helst nationer också. Låt var och en bestämma över sina egna liv. Leve anarkismen.

      Radera
    3. Du är inte mycket för gråskala, du inte ;-)

      Radera
  10. Och även på kablarna till kontinenten både direkt och via Danmark.

    SvaraRadera
  11. Intressant sätt att sänka elkostnaden på. Vi fick ny elmätare i våras som möjliggör rörlig timdebitering, så tanken finns i mitt bakhuvud att försöka ändra till det. Vet du hur mycket pengar det blir i besparing för dig under en månad, jämfört med om du skulle förbruka samma mängd el utan att tänka på vilka tidpunkter elen är billig?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, ingen aning faktiskt. Eftersom jag inte bott här samma tid förra året blir det också svårt att räkna på det.

      Radera
    2. Okej, jag förstår. Jag blev i alla fall inspirerad till att försöka byta elavtal till timdebitering tack vare ditt blogginlägg!

      Radera
    3. Kul! Kanske har andra räknat på det. Det beror ju en del på personliga förutsättningar också. Jag jobbar hemifrån och väljer mina egna tider. Det gör att jag kan tvätta och baka när som helst i veckan. Med jobb borta blir det svårare, och med familj ännu svårare.

      Radera
    4. Jag pratade med en försäljare idag som avrådde från tim-abonnemang, därför att timpriset varierar från några ören till flera kronor per kWh. Om man inte har full kontroll över elförbrukningen är det svårt att spara något. Dels har vi luftvärmepump (för varmvatten och grundvärme) som går på automatik och är hemmets största elförbrukare, dels är hustrun inte lika "om sig och kring sig" som jag... Då lönar det sig inte, tyvärr.

      Radera
    5. Men att ha full koll är å andra sidan hur lätt som helst. På två klick på telefonen vet jag exakt vad spotpriset är idag, timme för timme. Jag har också luftvärmepump, men slog av den vissa timmar i vintras (plus att den var neddragen till 16 grader). Frun är nog svårare, sådana knäpper man visst inte bara på och av, har jag hört ;-)

      Radera
  12. Haha du bor I Norge, men där Kan man just knappast ens hyra ett rum I Fredrikstad till exempel for typ 4000 kronor. Att hyra ett hus kostar väl minst 6000 kronor I typ Mysen eller nåt liknande. Det kostar väl CA 15000 kr att hyra ett liter krypinn I Tönsberg gör att inte snacka Om Oslo. bor du Ute I tjottaheiti och inte har bil eller MC ja det blir långt att cykla 50 km eller 400 km till närmaste matbutik om du bor I Nordnorge. I Norge bör en ha typ 10 millioner om man är 40 år for att kunna leva lite bekvämt tills man blir ålderspensionär och köpa det man drömmer Om idag. Ja två cockerspanieli valpar, en flygel av oumbärlig kvalitet, en stuga ja nåt sånt. Det är onödigt att slösa, men vad är poängen med att leva ett ganska tråkigt Liv idag där man I princip bara existerar Om man ändå hamnar på ett ålderdomshem och man inte hinner göra Sig av med prengarna, det är ju inte säkert man lever imorgon , nästa vecka eller Om ett år. Vad gör du när priserna på de billigaste matvarorna stiger med 20 %? I Sverige oxå?FIRE movement är ju trams där man ska spara och gneta for att kanske börja unna Sig nåt Om typ 10 år.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har aldrig hyrt i Norge, men med undantag för Oslo och möjligen Bergen och Stavanger tror jag inte att bostadspriserna är särskilt höga jämfört med svenska städer, i alla fall inte att köpa och äga.

      Är verkligen ett ekonomiskt vidlyftigt liv enda alternativet till "ett ganska tråkigt liv"? Jag har alltid haft låga utgifter och aldrig upplevt att jag "i princip bara existerar". Om FIRE skulle innebära att inte unna sig något på tio år håller jag med dig, men jag tycker att jag unnat mig saker hela tiden. Nu har jag i och för sig aldrig tänkt sluta jobba, men jag trivs bra med möjligheten av att kunna det och känner inte att jag försakat något för att komma dit.

      Radera
    2. Hei köper man ett "billigt" hus i Södra Norge eller på Öst landet någorlunda centralt så kostar sophämtning, vatten och diverse minst 2000 Nok I månaden och underhåll och reparationer kostar oxå flera tusenlappar I månaden, en hantverkare kostar väl 800 Nok plus moms I timmen, det här är ju inte inte gratis och ett renoverings objekt I Norge där det inte är så långt till närmsta stad kostar minst en och en halv million Om man inte måste Riva ett gammalt fallfärdigt kråkslott. Dessutom så kommer det EU direktiv Om några år som kräver energiuppdatering av Gamla hus det här kommer kosta flera hundra tusen för ett gammalt hus. Köper man ett ganska nytt hus så måste man fortfarande betala minst tre millioner plus dokumentavgift. En bil i Norge kostar minst 4000 i månaden och då kör man nästan ingenstans. Är man snickare eller plåtslagare så Kan man inte frakta med Sig material på en moped. Så hus och bil I Norge kostar minst tio tusen I månaden och det här blir bara dyrare. Så billigt är det här inte jämfört med att hyra ett liter krypinn I tex Hjo eller Rättvik och betala for ett busskort. Kollektiv trafiken I Norge existerar inte utanför de flesta stadskärnor I Norge. Och bor man på en fjälltopp I Telemark tex så går det ingen Buss. I Norra Norge blir Det längre körsträckor. Jag vet mycket Om det här.

      Radera
    3. Jag betalar bara 1000 kr i månaden i kommunal avgift (alltså sophämtning, sotning, slamtömning osv) och hittills har jag inte betalat 1000 kr/timme för någon hantverkare. Min bil kostar 1100 kr/år i skatt och försäkring.

      Därmed inte sagt att Norge är ett billigt land, för det är det inte. Men det är inte omöjligt att leva billigt här och jag kommer inte upp i några av dina angivna siffror.

      Radera
  13. Veiavgiften i Norge är CA 3000 Nok per år, sedan kostar service och det är jättedyrt att byta växellåda eller stötdämpare fram på bilen och liknande. Kommunala avgifter ökar med några tusenlappar på grund av inflationen, I Norge måste man ha egen Brunn nästan. Då har du Nog en svensk registrerad bil I Norge än så länge. Bor man utanför Kristiansand eller nåt sånt så får man inte tag I nån elektriker eller nån annan hantverkare för mindre än 800+ mva I timmen. Kör man ca 70 mil per månad så kostar väl diesel CA 1000 kr I månaden. Eller kör du bilen på vatten?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som sagt, min bil (äldre än 30 år därmed veteranklassad) kostar 1100 kr/år i avgift, norskregistrerad. Och så EU-kontroll (bilbesiktning) vartannat år på nästan lika mycket, så totalt kanske 1600 kr/år. Den går inte på vatten, tror det är ovanligt. Min går på bensin. Osäker på om jag kommer upp i 70 mil per månad.

      Jag skulle inte drömma om att lämna in bilen på firma för att byta växellåda eller stötdämpare, det är sånt man har vänner till. Eller åtminstone vänners vänner. Hantverkare försöker jag i möjligaste mån undvika, men ibland måste man ju.

      Men vad diskuterar vi här? Att du tycker att man måste ha tio miljoner på banken för att leva bekvämt i Norge? Då har vi olika bekvämlighetsbehov.

      Radera
    2. Hei on man är ju typ 40 år, så bör man ha en tusenlapp varje dag netto tills man förhoppningsvis blir ålederspensionär därför att det är så dyrt med mat, boende och transport I Norge. Det är inte kul att leva på ärtsoppa varje dag och cashewnötter kostar väl ett par hundra kronor kilot i Norge och det är jättedyrt att köra till Sverige med en bil som drar mycket soppa Folk gillar ju att resa och se världen Till exempel. En tusenlapp dagligt att leva på I Norge betyder inte att man nödvändigtvis kör limousin och går ut och festar, men det är väl det livsnödvändigheter I Norge kostar. Jag här bott I Norge I 22 år. Det var inte så dyrt I Norge för tio år Sen som idag. Jag har slutat att kånka med mig en matsäck till flygplatsen eller färjan, Jag sparar inte på sånt längre.

      Radera
    3. "Så bör man ha en tusenlapp varje dag netto".

      Säger vem? Varför det?

      "Det är inte kul att leva på ärtsoppa varje dag".

      Och det är alternativet? Har man inte tusen spänn per dag är det ärtsoppa som gäller?

      Du har aldrig reflekterat över möjligheten att alla inte vill göra dina val utan har egna prioriteringar? Hittills har jag inte hittat något facit för livet som funkar för alla.

      Radera
  14. Hei i så Fall måste man odla sin egen mat och fiska själv för att leva så billigt som möjligt vilket är ganska omständigt. Jag betalar for inte kabel TV, gymkort och alt annat möjligt jag Kan leva utan. Jag har inte TID till videospel och Xbox. Jag gör storköp Jag handler typ 300 toarullar så Det räcker I fem år for att gardera mig lite mot inflation. Några av mina vänner använder golvvärme fastän det är 30 grader varmt Ute. Sånt fattar Jag inte. Det är ju så löjliga elpriser I Norge, så det blir faktiskt billigare att värma vatten under sommarhalvåret I en vattenkokare for att handdiska eller tvätta Sig än att använda en 200 liters beredare, att värma 4 liter varmvatten med vattenkokare brukar väl CA 0,5 KW och det håller Nog till en väldigt kort dusch Om man blandar ut det med motsvarande mängd Kallt vatten. På nåt sätt måste man använda sin kreativitet lite grann. Jag är så van vid det här I Norge. Enligt min åsikt så är Norge ganska tråkigt, bara sport, humor och vacker natur nästan. För lite mangfold och variation. Och for dyrt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det måste man faktiskt inte. Jag odlar ingenting annat än bin (och det har inte varit en vinstmaskin än så länge) och inte fiskar jag heller.

      Vad man ska med golvvärme till när det är 30 grader varmt förstår inte jag heller, men det bevisar min tes - vi gör alla individuella val.

      Det där med att rationalisera bort varmvattenberedaren funderade jag över i vintras:
      https://sparosverige.blogspot.com/2022/01/avskaffa-varmvattenberedaren.html

      Jag har inte tänkt klart än. Kommer ju så mycket annat emellan hela tiden.

      Men om du nu tycker att Norge är tråkigt, enformigt och för dyrt, varför flyttar du inte? Det är inte menat som kritik utan är en öppen fråga från min sida. Som vi konstaterat finns ju många billigare länder, nästan alla faktiskt. Själv trivs jag kanon i Norge efter ett knappt år, med nästan allt, men den dag jag inte gör det hoppas jag att jag flyttar härifrån.

      Radera
  15. 7000kr efter hyra är ändå riktigt mycket. Synd aftonbladet inte redovisar övriga kostnaderna.

    Krävs nog få åtgärder för slippa leta mat i containers.

    https://www.aftonbladet.se/svenskahjaltar/a/eE3wxR/emmi-leta-mat-soptunnor-ekonomi-ga-runt


    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag såg den och tycker att det är vidrigt hur Aftonbladet exploaterar en psyksjuk människa på det viset.

      Radera
    2. Vill bara inflika, ADD och Autism är funktionsnedsättningar och inte psykiska sjukdomar. Håller med att storyn är något konstig. Hoppas hon får mer hjälp av samhället och det är nödvändigtvis inte enbart ekonomiskt stöd hon behöver.

      Radera
    3. Men det är väl psykiska funktionsnedsättningar?

      Jag hoppas också att hon får hjälp, annars är det vad artikeln borde ha handlat om.

      Radera
    4. Jag menade bara att ordet sjuk ska inte missbrukas när det gäller psykiska problem. Det finns mördare, pedofiler som uppenbarligen har psykiska problem men inte bedöms som sjuka, utan hamnar i fängelse istället för psykiatrisk vård. Det här är ingen kritik mot dig eller några andra.

      Radera