Jag har nästan skippat helfabrikat och
även många halvfabrikat, men jag köper färdigt bröd, pasta,
ketchup och senap, så jag är inte absolutist. Det gör stor
skillnad för ekonomin, men det är långt ifrån enda anledningen.
Som vegetarian och nötallergiker läser
jag alla innehållsförteckningar och där finns väldigt många
ingredienser jag ifrågasätter nyttan av, som färgämnen och en
massa tillsatser som enkelt hade kunnat bytas ut eller tas bort om
man använt riktiga råvaror istället för en massa fuskalternativ.
En del varor åker tillbaka på hyllan utan att de innehåller
animalier eller nötter, bara för att det är så fruktansvärt
många ingredienser. Om en glass innehåller fyra saker känns det
obehagligt att välja den som innehåller tjugo.
Jag är inte kemist utan bara en vanlig
konsument som läst Den hemlige kocken och tänkt en hel del på de här sakerna. Och så har jag en annan
drivkraft, jag lider av migrän. För den som inte upplevt
migrän utan tror att det är ungefär som vanlig huvudvärk är det
svårt att förklara, men tänk dig att du sätter en tving runt
huvudet och skruvar åt tills den sitter fast. Skruva ytterligare fem
varv, tills det börjar låta som att skallbenet ger efter. Sedan
låter du den sitta där, några timmar upp till ett par dygn. Så
känns migrän.
Den som lider av migrän är villig att
testa det mesta för att slippa undan bara ett enda anfall. Jag hörde någonstans att glutamat (E620-625)
kan ge migrän. Det finns naturligt i nästan alla grönsaker och i
soja, men också som tillsatt smakförstärkare i väldigt många
hel- och halvfabrikat och då i högre koncentration. Jag testade att
aktivt välja bort soja och all glutamat i tillsatser. Då gick
antalet migränanfall ner från ett per månad till ett om året.
Det finns inga som helst bevis för att
glutamat utlöser migrän eller att det har några andra
biverkningar, och en del som lider av migrän i unga år blir i stort
sett besvärsfria senare i livet utan att ändra någonting i sin
kosthållning eller livsföring. Men jag som vet hur den där
”tvingen” känns tänker inte pröva att gå tillbaka.
Och som så ofta pekar allt åt samma
håll. Genom att välja mer hälsosam mat får jag billigare och
godare på köpet. Mat jag lagar från grunden, utan en massa
sönderprocessade skitingredienser, behöver inga andra ”smakförstärkare” än vanliga kryddor som salt och peppar, Och att mammas recept är godare än Mor
Annas, Mamma Scan och alla de andra mödrarna, det vet vi.