fredag 28 oktober 2016

Konsten att slösa

Jag skriver ofta om att spara, och hur jag tänker när jag ska handla olika saker för att komma undan så billigt som möjligt.


Ibland har jag av människor i min omgivning uppmanats att vända på frågeställningen och häromkvällen diskuterade jag ämnet över en middag med ekonomiboksförfattaren Joel Bladh och sparbloggaren Fantastiska Farbror Fri (fast nu när jag sett honom utan superhjältedräkt är vi på förnamnsbasis, så jag kallar honom bara Fantastiska farbrorn). Det pratas mycket om sparkvot på ekonomibloggarna, och underförstått är att ju större del av inkomsterna som sparas, desto bättre.

Men frågan jag ställer mig är alltså: skulle jag kunna göra tvärtom och öka mina utgifter? Skulle jag kunna gå från Sparo till Slöso? Nu ser jag inte poängen. Jag har god ekonomi, men jag badar inte i pengar. Men säg att jag gjorde det, skulle jag ändå leta extrapriser och anpassa mina matinköp efter säsongsmässiga prisvariationer? Troligen. Jag är osäker på om det är sorgligt och patetiskt eller bevis för att jag har hittat min plats i tillvaron, jag konstaterar bara vad jag tror.


Den amerikanske dramatikern George Barr McCutcheon skrev 1902 en roman som hette Brewster's Millions. Som de flesta obildade svenskar känner jag bara igen detta ifrån filmen med samma namn från mitten av 80-talet. I filmen får Brewster, spelad av Richard Pryor, ett arv på 300 miljoner dollar. Haken är att han först måste sätta sprätt på 30 miljoner under 30 dagar. Han får inte äga något av värde sedan, pengarna ska konsumeras. Inte heller får han ge bort pengarna, förstöra dem eller förstöra det han köper.


Det är väl ingen konst, bara att köpa Eniro-aktier, kanske du tänker. Men Eniro börsnoterades inte förrän år 2000, så det gick inte. Jag minns inte filmen, mer än att han hade ett helvete att göra av med pengarna, och det har jag inga svårigheter att sätta mig in i.

Att däremot köpa ost till ordinarie pris, att stoppa en enda vara i korgen utan att först kolla prislappen eller att inte ta med egna tygkassar till affären – nej, jag tror banne mig inte att det vore praktiskt möjligt för mig.

8 kommentarer:

 1. Gillar påsen...den skulle även jag som snåljåp köpa:-) Som av en händelse så ställer jag idag frågan på min blogg om man som sparsam också är en miljöbov...

  http://www.tradevenue.se/fantastiskafarbrorfri/fredagsfunderingen-sparsam-miljöbov

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, påsen är lysande! Och passar bra in på mig vars enkla hjärna inte riktigt kan överblicka vad en plastpåse hit eller dit gör för skada. Men som ekonomiskt slöseri är plastpåsen en gammal käpphäst för mig: Plastpåsar eller rikedom

   Radera
 2. Håller helt med om plastkassarna! Känns så himla meningslöst att betala 4 kronor för två kassar bara för att få göra reklam för ICA när man cyklar hem från affären. En tygkasse sparar man snabbt in.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nästa steg blir kanske att du väljer en billigare affär än Ica ;-). Förlåt, det har inte jag med att göra, men jag kan inte låta bli att hacka på Ica för jag tycker verkligen att det är landets mest överskattade matkedja.

   Radera
  2. På vilket sätt är Ica landets mest överskattade matkedja?

   Radera
  3. Folk handlar där trots att priserna bevisligen är mycket högre än konkurrenter som Willys, Lidl, Citygross och Netto. Jag har alltid upplevt servicen på Ica som usel och diverse skandaler har visat att deras uppfattning om hygien och datummärkning skiljer sig både från lagar och kunders krav.

   Radera
 3. Det jag tycker är negativt med Ica är deras lockpriser. Jag ser i reklambladet (hos min dotter) och tänker .. jaha, det kan jag köpa, det kan vara bra att ha. När jag kommer dit så är varan slut och så är det varenda j-a gång. Jag skrev ett mail och påtalade deras brister och fick till svar på ett ungefär.. jaså, det var ju synd, det är svårt att beräkna hur mycket man kommer att sälja av en vissa vara så ibland har vi missat inköpen, men vi har många andra varor som du kan köpa istället.
  Jag bojkottar Ica.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det där är ett jävla oskick och jag undrar om det ens är lagligt att inte erbjuda en ersättningsprodukt till ungefär samma pris. Å andra sidan inser jag att jag inte skulle komma någon vart med att diskutera saken med butikspersonalen, så då går man. Och händer det igen ger man upp.

   Lustigt nog bojkottar jag också Ica av nästan exakt samma orsaker. Generellt är de ju dyra och så blev jag toklurad av dem när deras lockvara var slut och skyltarna i butiken sa annorlunda än kassa personalen (ja, det ska vara särskrivet i detta fall). Eftersom Ica som så många numera tillämpar principen "Kunden har alltid fel" har de sluppit mina pengar sedan dess.

   Radera