lördag 1 oktober 2016

September i sammandrag

September till ända och lika bra det. En rätt innehållslös månad, och nu ska jag sammanfatta den.

Regeringen har släppt sin budgetproposition. Inga överraskningar, men jag hänger fortfarande upp mig på att Sverige lånar pengar för att få ihop ekonomin – i högkonjunktur! Ett företag kan gå med mycket marginell vinst som bäst, men ändå plussa totalt, och det kan göra temporära jättevinster utan att långsiktigt gå med vinst, men hur är det möjligt att inte gå i konkurs om man går med förlust när läget är som allra mest gynnsamt? Det får inte jag ihop.


Vad går då pengarna till? Polisen ska satsa mer resurser på trafikövervakning. Ja, det var ju precis det som behövdes! Skit detsamma om det brinner några förorter, någon våldtäktsvåg eller lite skottlossningar, bara ingen kör snabbare än 110 på breda motorvägar med två kilometer fri sikt. Med detta sagt: jag håller alla hastighetsbegränsningar jämt och min bil är dessutom utrustad med blinkers, vilket jag har förstått är väldigt ovanligt nuförtiden.

Migrationsverket har skaffat en ny logga för 4,6 miljoner. Behövdes den? Försäkringskassan lägger istället pengar på reklam. Behövs det? Är de rädda för att folk ska sjukskriva sig hos någon konkurrent?


Och så har det diskuterats om Riksbanken orsakat låneboomen. För just det, vi har tydligen en låneboom i Sverige. Själv skyller Stefan Ingves på politikerna. Så är det Riksbankens eller Riksdagens fel om du lånar mer än du klarar av? Nej, det är ditt!

Jag har både köpt och sålt aktier i september. Mest sålt sånt som jag tyckte gått upp så pass mycket att jag har svårt att se uppsidan: Swedencare +100 %, Academedia +65 %, Opus +25 %. De två senare sålde jag nästan på toppen och börjar redan bli småsugen på att köpa tillbaka dem. Och som tidigare nämnts bet jag i det sura äpplet och sålde blankningspositionen i SCA med förlust. Med facit i hand borde jag haft lite is i magen, men det är så dags.


För ett par veckor sedan gjorde jag ett kort inhopp i Bahnhof. Ett par negativa nyheter fick aktien att dyka, vilket jag tyckte kändes som en överreaktion så jag köpte på fredagen. På måndagen lugnade folk ner sig och det framkom att vd John Karlung hade köpt en (för honom) liten post varpå aktien vände hårt åt andra hållet. Även det kändes som en överreaktion så jag sålde och gjorde nästan 10 procent på mindre än en börsdag. Bägge affärerna visade sig i efterhand vara bra, men jag gillar Bahnhof, så även där kanske jag återkommer.

Engelska Skolan börsnoterades i torsdags, övertecknades 25 gånger och alla småsparare fick småposter. Den här gången köpte jag på mig extra aktier i förhoppningen att aktien ska göra ett ryck uppåt efter att det inledande säljtrycket släpper. Hittills ser det lovande ut.

En del gamla innehav har gått sämre. Novo Nordisk, Clas Ohlson och H&M t ex. Då har silver gått bättre, och efter Opec-mötet den här veckan har olja tagit fart också. Och SEB har gått bra, trots att nästan alla verkar överens om att bank är riskabelt nu när Deutsche Bank magplaskat.

Kanske är det, som vanligt, bankerna som ska få börsen att dyka. Den senaste domedagsprofeten är Carnegies Simon Blecher som flaggar för börskrasch. Eller i alla fall en börsnedgång på 20-30 procent, som är en formulering jag tycker mig ha hört från många nu. Kanske beror det på att jag håller med.


Min börsmånad slutade +1,54 %, jämfört med SIXPRX +1,56 %. Det får väl sägas vara dött lopp och med tanke på min defensiva positionering är jag nöjd med det.

Månadens boktips. Inte ny på något vis, men bra, Per H Börjessons enkla bok med den krångliga titeln ”Så här kan alla svenskar bli miljonärer”. Jag rekommenderar den till alla som vill bli rika på värdepappershandel, t ex berättar den om hur man ska tänka när man köper fonder.

Men det är också en perfekt bok att trycka upp i ansiktet på alla de som högljutt hävdar att deras ekonomi är precis slimmad, det går inte kapa en enda utgift och lustigt nog är utgifterna exakt lika höga som inkomsterna, varje månad. Så köp den! Finns för en femtiolapp på Adlibris, men jag som läst den och därför blivit klokare föredrar Tradera eller Bokbörsen. Eller biblioteket, men det här är en sådan bok jag vill komma tillbaka till då och då, så den vill jag ha i bokhyllan.


Avslutningsvis månadens ickespartips: Om du behöver koppla ihop två elektriska kablar och inte har en sådan här kopplingslist/sockerbit - tvinna inte ihop kablarna och dra eltejp över. Bara gör inte det! Jävlar vad det smällde! Under bråkdelen av en sekund blev jag rädd att jag just sparat in 40 års utgifter där...

20 kommentarer:

 1. Det var ju, angående elkablarna, skönt att få slippa rubriken

  Hans snålhet blev hans död

  Stötta Clas Ohlson istället som vi båda äger :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, jag vet! I detta fall var det verkligen inte snålhet. Snarare "Latheten och otåligheten blev hans död". Jag tänkte att det borde funka, ända tills det smällde och jag insåg att - nej, det gjorde det inte.

   Radera
  2. Tack för en trevlig sammanställning.

   Det borde ju rimligen funka med att koppla ihop elkablarna på det sätt du gjorde. Kanske inte lika "hållbart" som med en sockerbit. Någon teori om varför det inte funkade?

   Kan du vänta med ditt inköp tillsa jag köpt på mig några aktier i Clas Ohlsson? :-)

   Mvh

   Egon

   Radera
  3. Jag har en mycket tydlig teori, nämligen att jag inte är elkompatibel. Jag borde dra gränsen vid att stoppa in en stickkontakt i väggen, allt annat bör jag ringa elektriker för. Det är en naturlag att plus och minus får kontakt när jag gör en sådan där grej och det borde jag ha vetat.

   Nu har jag slängt maskinen, så du har gott om tid att köpa Clas Ohlson-aktier (fast finns det inga andra kurspåverkande faktorer borde du ändå låta bli).

   Radera
 2. Jag fastnade på loggan. För knappt fem mille. Nu är jag trumpen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och för dessa pengar fick de en billig kopia av Motormännen-M:et. Lite rundare former bara, och en krona istället för tre.

   Radera
 3. Såg försäkringskassans reklamfilm på facebook, sen såg jag kommentarerna under... ord och inga visor. Sjukt att någon förståndshandikappad politiker med ett pennstreck kan anslå 25 miljoner till helt meningslösa saker. Tror de seriöst att en reklamfilm kan ha ett syfte i detta fall? Och skulle anslaget kunna tolkas till att användas annorlunda så borde både politikerna och tjänstemännen få sparken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag förstår verkligen inte hur de tänkte här. Myndighetspersoner som vill testa på hur det är att jobba i affärsdrivande och konkurrensutsatt verksamhet bör byta jobb istället för att låtsas att deras nuvarande arbetsplats är något helt annat.

   Radera
 4. Jag upplever att Sveriges ekonomi inte är särskilt välbalanserad längre. Som du nämner skuldsätter staten sig i en så kallad högkonjunktur med obefintliga reporäntor... Suck! Bådar inte gott, låt oss hoppas på en lågkonjunktur snart så man kan köpa fler aktier.
  /S

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är onekligen inget bra tecken. Beträffande möjligheten att köpa in sig billigare har jag snudd på halva portföljen likvid i väntan på detta scenario så jag sätter mina pengar (bokstavligen) på att det läget kommer.

   Radera
 5. Sparo!
  Som vanligt ett lysande inlägg!
  Jag känner igen mycket av de tankar du skriver, men ska man inte passa på att låna pengar nu till näsatan noll ränta i tio år? Passa på att bygga nya vägar, järnvägar, infrastruktur?
  Vi lånar billigt nu, RB kan just nu låna och få betalt för det! Då tycker jag man ska passa på!
  Men jag vet hur du tänker och jag tänker lika.
  Det som är väldigt intresant ni är ju DB, vilket varit på tapeten i säkert ett halvår minst. Samma skitsnack om bostatsbubbla.
  Blir ingen bostadskrasch i Swe, vi har tvärt om haft en väldigt gynsam period för fastigheter under lång tid, räntor har minskat, ränteavdraget är kvar, bättre löner. Boendekosktaden är låg just nu :) Men detta kan ju ändras.. men det tar tid så en krasch blir det inte.
  Som jag ser det har vi ett litet krig i "böter" just nu.. USA vill ha in för EU Apple skatt, då åker
  Telia på lite Eric, DB, å WW.
  Stor risk för en fortsatt bankkris i EU, Stora fonder och investerara plockar ut sina tillgångar ur DB, varför ska man som Tysk sparare eller löntagare ha kvar sin tillgångar här?
  Blev kanske ett onödigt långt och inväcklat inlägg, men jag har varit ute hela dagen i den nykommna hösten, och känner mig lite urblåst!
  Mvh/ Krp

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Ett land (eller person för den delen) som redan har lån tycker jag ska vara försiktig med nya, men jag kan möjligen köpa ditt resonemang förutsatt att pengarna går till infrastruktur och annat som Sverige kan ha glädje av i framtiden, men nu känns det ju mest som att man släcker bränder.

   Bostadsbubbla tror jag inte heller mycket på. Ingen kurva går spikrakt uppåt, men varje hack är inte "fritt fall".

   Finanskris tror jag mer på. Inte så att varenda europeisk bank kommer krascha, men nog finns det ett gäng som har det svårt, och jag tänker att böteskriget kan få det att eskalera.

   Invecklade inlägg smälter in fint :-). Urblåst tycker jag inte att det var.

   Radera
  2. Det är en skön känsla "att vara urblåst" men då vill jag inte se bilder på Mag´da Andersson. Vet inte varför, men jag har otroligt svårt för den människan. För att på ett litet sätt verka politiskt korrekt här, måste jag säga att jag gilla Annie lööf bättre :) Men det säger jag inte hemma för du blir frugan tokig.. Roligt med lite cross fire at home.

   Detta med våra statens utgifter/ lån etc ser jag som viktigt. Svårt att få en bra bild där, men en enkel sak är att kolla så det inte går till helt onödiga saker..som tex köp av utsläppsrätter..
   /krp

   Radera
  3. Jag har också svårt för vår finansminister, men just den där bilden väcker ändå mitt intresse. Vad flinar hon åt, vad vill hon säga med handrörelserna, vad har hon rökt...?

   Annie Lööf - don't get me started! Ända sedan hon gick till val i sin personvalskampanj på att hon skulle bekämpa FRA, bara för att sedan göra en 180-gradare och rösta för fanskapet hatar jag henne innerligt. Det kan vara den svenska politiker jag har allra svårast för. Hon känns så fruktansvärt maktgalen och värdelös!

   Radera
  4. Och ja, köpet av utsläppsrätter bara för att göra MP på gott humör (som ju ändå inte funkar eftersom de halva tiden inte ens fattar att de inte är ett oppositionsparti) var inget bra bruk av skattepengar.

   Radera
  5. Sant det var uselt nyttjande av dina och mina pengar. Säg att vi du och Jag Micke hade en firma.. Vi hade en bra månad och tar då ut en bruklig lön för vårt slit ( 60 tim/ veckan*4 veckor) 240 tim arbete på en månad. Vi fakturerar kunden med 240 tim x 700 kr (inkl moms) Hur mycket kan man ta ut rent i fickan, och gå till ICA med? Hur mycket försvinner i skatt?, arbavgifter? mm Hur många timmar jobbar en vanlig "Johansson" som jag? OCH igen..och hur många vet hur mycket som går bort i skatt?? Inte någon av löntagarna vet vad det kostar för en företagare att ta risken och anställa sin första person!
   Är du ett enmansbolag och anställer en person, tar du i stort alla risker! Om personen är sjuk en vecka, måste du jobba dubbelt för att täcka upp kostnaderna, och själv tjänar man noll! på det..

   Därför ser jag en mörkare framtid för SWE, plus att mentaliteten är man ska ha, utan att ge..

   Jag säger urk!

   /Krp

   Radera
  6. Men till Annie säger jag bra!
   Gillar den tjejen, så är det bara! mest handlat det nog om personkemi, fast jag aldrig träffat henne på riktigt, ingen annan i riksdagen heller så då får det gå jämt upp. För att gå in på den politiska banan.. och då måste man väl var korrekt och ärlig..? Annie har skinn på näsan, klarat sig fint bland gubbarna! Ser bra ut, rent av snygg!
   Jo det får räcka så..men tyvärr kommer vi nog skrämma bort henne till slut, om hon inte blir ny statsminister. Annars lockar nog bättre jobb/betalt inom "företagare" industrin världen. Här har vi en bra VD i ABB, eller kanske en snabb puck å¨Eric. Lite hur jag ser på skillnad mellan Magda och Annie.

   Jag ser själv och väljer efter eget tycke.
   Pension får man sköta själv om man vill ha nån.Högst personligt som jag ser det just nu, räknar med att det kommer bli ännu mer personligt framöver...

   /Krp

   Radera
  7. Jag vill varken ha pest eller kolera även om en av dem skulle se bra ut :-).

   Radera
 6. Som boende i Göteborg fastnade jag mest på Polisen. Vi har lite viktigare saker för dem att ta i här än att de kollar så jag kör rätt hastighet hela tiden.

  Riktigt bra inlägg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, för en vecka sedan var det skottlossning några hundra meter från min bostad och det enda polisen hittat hittills är tomhylsor. Jag ser hellre att de lägger tid på att hitta gärningsmännen än att kolla hastighet på motorväg. Jag har inget emot om de gör det också, men det känns som en uppgift när allt annat är ordnat.

   Radera