onsdag 12 oktober 2016

Uppskattad och upptaxerad är väldigt olika saker

Myndigheterna vill se flexibilitet och rörlighet på arbetsmarknaden. Detta förutsätter flexibilitet på bomarknaden, nästan inga arbetstagare eller studenter är så flexibla att de kan tänka sig att bo i tält. Hur uppnår man detta? Knappast genom att skatta människor till döds.

Ett sätt att skapa rörlighet är att uppmuntra till andrahandsuthyrning. Det var vanligt förr. I den generation som föddes strax innan andra världskriget flyttade man ofta till större städer för studier och jobb, och den boendeform som stod till buds var ofta uthyrningsrum. En pigkammare, i bästa fall med egen ingång och en kokplatta. För uthyraren var det ett sätt att få in en slant som kanske utgjorde skillnaden mellan att kunna bo kvar och att tvingas flytta.


Det här går att göra fortfarande, fast för den som bor i hyresrätt kan hyresbolagen sätta käppar i hjulet, trots att de ofta är kommunägda och styrs av politiker i samma partier som ropar efter ovannämnda flexibilitet. För bostadsrätter har lagstiftningen luckrats upp, men i gengäld har man gett bostadsrättsföreningarna möjlighet att ta ut avgifter.

Oavsett boendeform kanske man vill testa lite innan man skriver halvårskontrakt och inser att det inte är så kul med någon annans skäggstubb i handfatet eller skitiga skor i hallen. För detta har uthyrningstjänsten Airbnb varit skräddarsydd. Med den kan man hyra ut ett rum några dagar till en turist för att se om fördelarna överträffar nackdelarna.


Men nej, det är nog bara en tidsfråga innan Sverige lyckats skrämma iväg även denna del av utvecklingen, precis som man gjorde med Uber. Förra året gav en dom i Hyresnämnden bostadsrättsföreningarna möjlighet att förbjuda Airbnb-uthyrningar. Och de som fortfarande kan och får ska helst skattas till passivitet. Skatteverket har nu börjat upptaxera uthyrare som inte deklarerat sina hyresintäkter som inkomst av kapital.


Okej, jag köper att allt som kan generera pengar i det här landet ska beskattas. Men se då åtminstone till att göra systemet smidigt! Sverige är redan tidigare känt som landet där man inte vågar jobba eller sälja för att man är rädd att göra fel när man deklarerar, och där man inte vågar anställa för att löneadministrationen är för krånglig.

Som F-skattande frilansare ger det mig mer jobb, så jag ska väl inte gnälla, men jag tycker att det är bedrövligt när entreprenörskap och handlingskraft dödas eller flyttar utomlands på grund av stelbenta politiker, nitiska tjänstemän och rigida regler.

Om man nu ska beskatta Airbnb-uthyrningar, varför inte dra skatten direkt från företaget så att uthyraren får färdigskattade nettopengar och slipper lägga flera timmar på att deklarera vinsterna och sedan har ont i magen i flera månader för risken att ha gjort fel?

7 kommentarer:

  1. Mycket sjukt med fastghetsuthyrning.
    Bara det att centrala Stockholm kan ha samma hyra som centrala Kiruna...

    Skulle gärna se mer fri hyressättning med hårda/tydliga regler hur hyreshöjning får ske med redan ingångna avtal.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blir nog mer marknadshyror vad det lider. På gott och ont, men politikerna kan inte fortsätta att styra hela denna del av näringslivet.

      Radera
    2. Jag kan väldigt lite om Kiruna (har väl varit där 10-ish ggr iaf - om nu det är en merit), men man måste väl ändå vara en väldigt passiv, för att inte säga värdelös, fastighetsägare för att ha samma hyra i Sthm som Kiruna?

      Radera
    3. 20% skillnad på snittet Sthm/Örebro tex http://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Statistik-efter-amne/Boende-byggande-och-bebyggelse/Bostads--och-hyresuppgifter/Hyror-i-bostadslagenheter/Aktuell-Pong/77345/89136/

      Radera
    4. Om fastighetsvärden i Kiruna får hyresgäster till stockholmska priser tycker jag tvärtom att han är duktig. Nu tror jag väl att "samma hyra" var lite tillspetsat, men helt klart är hyresalternativet sämre för konsumenten där.

      Radera
    5. Aldrig varit i Kiruna;)
      Ja "möjligt" jag skarvade lite.

      Kan inte påstå att åsikten är så hårt kontrollerat i fakta längre men syftade på hur lite skillnad det är på hyror i kommunala fastighetsbolag.
      Mellan populära orter och mindre (till folkmängd) ointressanta orter.

      Dock så har fastighetsbolag generellt blivit bättre på att bygga/utveckla fastigheter som "motiverar" en högre hyresnivå.

      Dock hur gammal min magkänsla är, är en annan fråga. :)

      Om jag kollar i min stad (övre halvan av landet) så känns inte hyressättning (kommunalt) helt logiskt från område till område för samma ålder och storlek.

      Radera
    6. Men om vi säger så här: En villa där jag bor kostar minst fem miljoner. En enrummare kostar 4000 kr i månaden att hyra. I ett område där villor kostar från en halv miljon är hyrorna högre än 400 kr. (Är inte säker på några av siffrorna, men på ett ungefär.)

      Radera