onsdag 19 oktober 2016

Man borde tjacka storbank

Å ena sidan säger allt fler analytiker att det är läge att köpa bankaktier trots att de pinnat på ganska bra under hösten. Å andra sidan varnas det för en ny bankkrasch med problemen för Deutsche Bank och ett gäng sydeuropeiska banker som triggers.

Själv brukar jag vilja ha en storbank i portföljen. Som kund vill jag vara så oberoende som möjligt från dem, av samma skäl som jag vill äga dem. Bankerna ser alltid till att tjäna pengar på sina kunder, i alla ändar. De tar betalt för kort, internetbank, rådgivning och utlåning, samtidigt som de helst inte vill betala betala någonting för inlåning. Blir det riktigt stora problem skjuter staten till det som saknas. Kan det bli bättre?


Någon gång i världen hade kanske bankerna ett ansvar gentemot folket. Alla som ville kunde åtminstone få ha ett lönekonto och något slags betalkort, men idag väljer de sina kunder efter eget huvud och det de kallar rådgivning är ju egentligen försäljning. Ingenting säger att du får mer objektiva köpförslag på banken än du får på Elgiganten, som aldrig kommer tipsa om bra tv-apparater på Net-on-net.

Men många svenskar sitter ju fast i storbankernas klor för de har sina bolån där, och då kräver banken en massa motprestationer som i värsta fall gör kunden helt livegen. Eller ”värsta” förresten, jag tror många bankkunder tycker att det är ganska bekvämt att vara fastlåsta till en leverantör. Blir de bara kallade plus- eller vip-kunder får de dessutom för sig att de hamnat i någon slags prioriterad gräddfil.

Därför vill jag äga en storbank. Om vi då tittar på våra fyra giganter ska jag försöka förklara hur jag väljer och varför.


P/E-talsmässigt är SEB högst värderad. Direktavkastningen är fördel Nordea, som dessutom har det lägsta P/E-talet. Och tittar vi på aktieutvecklingen har Nordea och SEB gått bäst på slutet.

Att Swedbanks och Handelsbankens aktier inte hängt med är kanske inte så konstigt eftersom bägge har haft ledningsbekymmer. Maktkampen i Swedbank mellan vd Michael Wolf och styrelseordförande Anders Sundström slutade med att bägge fick gå och ersattes av Birgitte Bonnesen respektive Lars Idermark. Ingen av dem fick marknaden att jubla, och jag undrar om det blåst klart där.


I Handelsbanken kastades gamla vd:n Pär Boman in som styrelseordförande i början av året när Frank Vang-Jensen gick in som vd. Vang-Jensen fick sedan sparken i augusti, efter ett halvår! Riktigt vad det handlade om har aldrig klarlagts mer än att han var en felrekrytering som inte klarade jobbet (men fick 19 miljoner i fallskärm för att han försökte). Att två tredjedelar av analytikerna har säljrek på Handelsbanken gör mig inte precis lugnare. Morgonens rapport ser dock ut att lyfta aktien, men det bruka skvätta över på de andra, som dessutom har sina Q3:or kvar.

Så för min del föredrar jag SEB och Nordea. Det är två hyfsat välskötta banker som jag ägt i omgångar. SEB är jag dessutom själv kund hos, och även om jag alltså försöker håller nere vår relation så långt det går är jag ganska nöjd med den service jag får. Deras internetbank är klart bättre än Nordeas. Vidare gillar jag att de har mer fokus på företag än Nordea, som istället kan ståta med nästan tio miljoner privatkunder. Men ärligt talat, är inte rätt många av deras svenska kundbas gamla personkontokunder från Nordbanken-tiden som bara inte orkat lägga ner?

Nordea är en dubbelt så stor bank, men historiskt har SEB haft en stabilare och lite bättre aktieutveckling. Det får nog bli Wallenberg i alla fall. Rapport i morgon.

8 kommentarer:

  1. Valde själv SEB+Nordea till portfölj för ett halvår sen (eftersom de trots allt är ganska lika ser jag det som att begränsa bolagsrisken till en låg kostnad). SEB pga historiken som verkar överlägsen och Nordea pga den låga värderingen och att trenden började se bra ut. Dubbeläger SEB genom investor också... Tycker fortfarande inte bankerna ser dyra ut så blir att hålla tills vidare.

    På sikt vet jag inte om (stor)bankerna kan överleva utan att ändra på sina dinosaurieorganisationer dock.

    SvaraRadera
  2. Kul att du verkar ha kommit fram till ungefär samma slutsatser. Jag delar dessutom din slutkommentar. På sikt måste storbankerna utvecklas, men i ett europeiskt perspektiv tror jag de svenska står sig bra, så inte behöver vi paniksälja i morgon av den anledningen.

    SvaraRadera
  3. Angående köp/säljrekar så gillar jag egentligen att det redan är många säljrekar om jag ändå bestämmer mig för att äga/köpa. Det kan inte bli så mkt värre lixom. Om de två sista köpcontrarians på SHB ändrar sig och leker följa john istället så tror jag inte det händer så mycket.

    Däremot finns det 15 framtida icke-köpare i köpkolumnen hos Nordea. Om ett gäng börjar röra på sig samtidigt kan det bli trist för aktien. Samma för SEB och Swedb förstås.

    Fast sett till rapportpåverkan såhär några timmar senare -3,5% kanske säljrek på SHB var helt rätt, vem vet. Mkt konstigt hur dansken kunde vara en sån felrekrytering när han dessutom kom från interna led. Ok att man tar in nån utifrån som visar sig vara en tomte, men när han redan jobbat i banken i ett gäng år?


    Cheers,

    /Peter

    (kund i SHB, äger SEB, fwiw)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vad hände där? Jag var visserligen trött i morse, men jag tyckte det såg bra ut. Har de haft telefonkonferens med media och gjort en "Kurt Hellström"?

      Håller med om att "felrekryteringen" var märklig. Och om det beslutet var så dåligt är det konstigt att ingen annan fått sona för det? Det krävs två för tango.

      Ja, det där med rekar går åt två håll, precis som aktiekursen. Det finns ju en gräns för hur jävligt det kan bli och förr eller senare blir dåligt bra och tvärtom.

      Radera
  4. Jag vill öka på sikt igen i SHB men tycker den är för högt värderad just nu. Räknar man endast ordinarie utdelning handlas aktien till YOC på 3,8 procent just nu och då finns signaler om att utdelningen kan sänkas 2017.

    Tycker att t.ex. Clas Ohlson, Duni, H&M och MQ ger mer utdelning för pengarna just nu.

    Tycker Nordea är en skräpbank som gång efter annan gör för mycket fel och att Swedbank ligger efter konkurrenterna. SEB främsta alternativet för mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med om det mesta (men Duni har jag fan ingen koll på) även om jag tycker att skräpbank är ett starkt ord för Nordea. Men visst känns de mindre stabila i sina ledningsaktiviteter än framförallt SEB.

      Radera
  5. Onekligen lönsam business att låna ut pengar man inte har. Jag håller mig dock borta från bankerna. Är övertygad att de kommer få stora problem på nytt. Åtminstone storbankerna. När det kommer ske är förstås 10 miljonersfrågan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du kan ha rätt. Jag tror risken för ett allmänt börsras är ganska stort.

      Å andra sidan tycker jag banker (även storbankerna) är billigare än mycket annat nu.

      Radera