lördag 22 oktober 2016

Containermat

Jag skulle ha svårt att tänka mig att leta mat i soprum om jag inte var absolut tvungen. Samtidigt kan jag inte riktigt peka finger åt människor som nattetid hämtar mat i containrar bakom mataffären.


Fenomenet kallas dumpstring (från engelskans dumpster diving) och aktivisterna friganer (efter engelskans freegans från free och vegan). Enligt polisen är det inte olagligt att hämta mat i ett olåst soprum under förutsättning att soporna saknar andrahandsvärde och man inte skräpar ner.

Tyvärr är det inte så enkelt. Att butikerna väljer att lämna soprum och containrar olåsta beror i en del fall på att låsen annars bryts upp eller fylls med superlim. Men om vi bortser från det och förutsätter att friganerna inte bryter upp låg, inte förstör eller skräpar ner, då är de ju faktiskt ideella renhållningsarbetare.


Det är inte klarlagt om det slängs mer mat i hushållen än på vägen dit (jordbruk, fabriker, grossister, matbutiker), men helt klart kasserar matbutikerna väldigt mycket fullt ätlig mat. Det är grönsaker med skönhetsfläckar, sexpack av vad som helst där fem paket är felfria och mat där bäst-före-datumet gått ut eller snart gör det.

Jag läste boken Svinnlandet av frilansjournalisten Andreas Jakobsson, som började dumpstra (ja, jag tycker också att det låter skitfånigt) som ett test och snart märkte att han kunde försörja hela sin familj med mat genom att hämta den helt gratis. Faktiskt fick han utan större ansträngning tag i mer mat än han kunde göra av med. Vi lever i ett bra sjukt samhälle.


Jag vet inte om lagarna kan ändras, om butikerna skulle kunna förmås att lägga mer energi på att bli av med maten på annat sätt än att slänga den eller om folk bara har det för bra, men det är märkligt att vi har pensionärer som svälter samtidigt som god mat slängs bort och i bästa fall blir biobränsle.

Apropå vad som ratas. Det har visat sig att konsumenterna ogärna köper bananer som inte sitter fast i en klase. Därför rensas de ut redan på lagret. Vi snackar alltså om fullt ätliga, fina, färska bananer vars enda fel är att de inte sitter ihop med andra bananer. En sång har de fått i alla fall.

8 kommentarer:

  1. När jag gick i gymnasiet för 5-6 år sedan var jag ibland ute och dumpstrade med vänner. Frukt kändes inte så fräscht att äta från containrar, men bröd och kakor fick vi ofta tag på som smakade bra. Ibland hade de inte ens passerat bäst-före-datum.

    Vi bodde alla hemma hos våra föräldrar och fick maten betald, så det hade inget med pengar att göra. Mer ett miljöengagemang och såklart att det var spännande. Det är förbluffande vad som slängs varje dag. Fullt ätbar mat i sådana högar att det hade kunnat mätta stans alla hemlösa och tiggare dag efter dag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, att det slängs mat som inte gått ut har jag förstått. Förstår dock inte varför.

      I boken jag läste nämndes mögelostar som författaren tyckte slängdes i förtid i så stora mängder att han undrade om butikspersonalen visste att de SKA vara mögliga :-).

      Radera
  2. Jag har inte kolla på det här företaget riktigt men de marknadsför sig lite som något alternativ till dumpstring. Någon som har mer koll?

    http://www.matsmart.se/om-bast-fore-datum

    SvaraRadera
  3. Som dumpstrare ser jag på detta med en hatkärlek. Jag skulle vilja att dumpstring var något man inte kunde göra, pga att det inte fanns något (ätbart) matsvin från butikerna. Detta känns dock som en utopi, det är iallfall avlägset idag.. Men så länge det finns, rättfärdigar jag min dumpstring med att jag gör något gott för världen.

    För visst gör det ont i hjärtat av att se människor lida och svälta, samtidigt som man nyss var och grävde i Willys container och såg alldeles för många paket svensk ekologisk nötfärs som bara var slängda.

    Som du skrev, genom dumpstringen får man själv upp öppen för vilket överflöd vi lever i och vilken besatthet vi konsumenter har av att köpa estetiskt perfekta frukt och grönsaker.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant att få höra den sidan. Själv hämtar jag bara gratismat i skogen.

      Radera
  4. Det är singel bananerna som läggs i en korg bredvid, och sedan används som gratisbananer till barnen...
    en win-win

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då är frågan hur jobbigt det blir att kolla att detta efterlevs. "Vi är alla Guds barn", som en kompis brukar säga när han försöker komma in på barnbiljett. Mm, inte jag - en kompis!

      Radera