tisdag 18 oktober 2016

Världens dummaste utgift

Ännu ett romanlångt inlägg, men kommer du igenom det utlovar jag spänning, äckel, ilska och kanske en tår för den blödige.

Av alla tänkbara utgifter är nog tobak den mest meningslösa. Inte ens särskilt många nikotinister tycker att det är ett bra köp, men som beroende måste man fortsätta handla såvida man inte lyckas göra sig av med beroendet.

Trots modern vetenskap börjar många av oss röka och/eller snusa. För att det är tufft, för att smälta in eller av någon annan idiotanledning. Alla mellanstadieelever får veta hur farligt det är att röka, se bilder av bruna lungor och statistik för lungcancer och KOL. Kanske biter det på några, för mig funkade det inte. Cigaretter smakar ju fan innan man har vant sig, men är man tillräckligt dum i huvudet lär man sig.


Jag var ordentligt vuxen när jag förstod att cigaretter faktiskt är dödliga. Jag hade gått och dragit på en jobbig hosta när jag till slut bestämde mig för att söka vård. Jag var inte dummare än att jag förstod att en rökare inte kan gå till doktorn med hosta och förvänta sig att få hjälp utan att först sluta röka.

Dessutom började jag vid det här laget bli jävligt rädd. Främst för KOL, som på alla sätt och vis verkar vara en vidrig sjukdom som man påminns om att man har vid varje andetag resten av livet. Det enda man vet är att den aldrig blir bättre och att den är dödlig. Och det är inte Triss-statistik på detta, runt en halv miljon svenskar har KOL, nästan samtliga rökrelaterad.


Så jag slutade, mitt i ett paket, och började löpträna istället. Träffade läkaren, gjorde ett spirometritest, fick reda på att jag inte hade KOL, tackade min lyckliga stjärna och lovade mig själv att aldrig någonsin mer röka.

Det har jag inte gjort heller, men några år senare fick jag en ny irriterande hosta och gick till min nya husläkare. Jag vet inte om det ingår i läkares arbetsuppgifter att lugna sina patienter, men i så fall misslyckades hon. Jag var rädd innan besöket, skräckslagen efteråt. Ett nytt spirometritest bokades in och några dagar innan julafton kom resultatet. ”Troligen KOL i första stadiet”, men jag remitterades till Danderyds Sjukhus för ett mer noggrant test. ”Men kan det vara något annat än KOL”, frågade jag för att få ett halmstrå att hålla fast vid. ”Nej”, svarade läkaren samtidigt som hon skakade på huvudet för att förstärka sitt utlåtande.

En stund senare löste jag ut en kartong medicin mot ”kronisk obstruktiv lungsjukdom”. Man känner sig inte oövervinnerlig i det läget. God jul...


Jag vet fortfarande inte varför jag gick hem och fortsatte leva istället för att kasta mig framför X2000, men två månader senare var jag helt friskförklarad. När jag hämtat mig från chocken bytte jag husläkarmottagning och återupptog ett normalt liv utan självmordstankar.

Slutsatser:

1. Skaffa en riktigt bra husläkare. Vi är alla odödliga tills vi blir sjuka (eller feldiagnosticerade), men den dag du behöver läkarvetenskapens hjälp vill du inte sitta hos en klåpare som fått sin läkarlegitimation på postorder.

2. Rök inte! Det kostar pengar, framförallt för att du dör av det och tappar framtida ränta-på-ränta-effekt. Har du inte drivkraften, läs på om KOL (eller lungcancer, om det känns läskigare). En av mina gamla arbetskollegor har 32 procents lungkapacitet kvar. Läs hans bok Sågverk, svartfötter & KOL, Äntligen icke-rökare! eller någon annan bok. Eller sätt dig en kväll och kolla KOL-videos på Youtube.

3. Röker dina barn, eller misstänker du att de gör det – tvinga dem till punkt 2. Förhör dem, bind fast dem, gör vad som krävs! Kolla på lite film ihop.


4. Lärare, rektorer och skolsköterskor. Sluta rabbla abstrakta siffror för att förmana ungdomar att inte börja röka. Skräm skiten ur dem istället! Bjud in KOL- och cancerpatienter till skolan som flåsandes med syrgastub på ryggen kan visa vad som händer – inte några enstaka som har otur, utan miljoner rökare.

Själv hade jag tur som klarade mig undan. Det tänker jag på varje dag. Maratonlöpare får ibland frågan varför de springer maraton. Det vanligaste svaret brukar vara: ”För att jag kan!” Det handlar också om hälsa, viktkontroll och en massa annat, men den främsta anledningen att jag springer är för att jag kan, och jag är oerhört glad att jag gör det.

18 kommentarer:

 1. Det som adderar till detta som "världens dummaste utgift" är att den är vanligare hos dem som verkligen inte har råd. Du har själv skrivit att nästan alla som är med i Lyxfällan röker och om du ser dig omkring i staden kommer du märka att uteliggare, tiggare och ölgubbar i väldigt hög utsträckning röker. Däremot när jag fortfarande jobbade och rörde mig bland VD'ar och välbärgade investerare så förekom det i stort sett ingen som rökte...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det, men på ett sätt är det nästan självklart att människor med dålig ekonomi har dumma utgifter. Det måste ju i alla fall finnas en koppling där.

   Radera
  2. "Stupid is as stupid does" var det väl nån som sa:-)

   Radera
  3. Ja, bl a Forrest Gumps mamma, men hon var gissningsvis inte först.
   https://cdn.meme.am/instances/500x/66634667.jpg

   Radera
 2. Fantastiskt att du blev friskförklarad! Jag trodde kronisk betydde att det är just kroniskt...
  Håller helt med vad det gäller skola och ungdomar. De behöver skrämmas ordentligt för att informationen ska nå fram. Jag skrämde mina barn och har inte det minsta dåligt samvete för det. Båda har astma (som värst under pollensäsongen) och jag har sagt att om de vill testa/tjuvröka är det nog bäst att de gör det utanför en akutmottagning så att de kan få vård/andningshjälp snabbt om behov uppstår. För rökning och astma är ingen bra kombination. Hehe, det har funkat bra hittills. De är livrädda för att få i sig cigarettrök :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, hade diagnosen/uttalandet från husläkaren varit korrekt hade det varit just kroniskt. Om hon sedan inte fattade frågan (trots att jag upprepade den) eller om hon faktiskt trodde att det med hundraprocentig säkerhet var KOL får jag aldrig veta. Jag tycker i bägge fall synd om de tusentals patienter som kommer att drabbas av henne de närmaste 30 åren.

   Astma kan till stor del gå över. Hoppas dina barns livrädsla inte gör det. Du får väl "fylla på" :-).

   Radera
 3. Bra inlägg! Man fattar verkligen poängen, ekonomiskt och för hälsan. Ska genast slänga mitt feströkande i soptunnan, "Plus-stajl"! Mvh KTD

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag blir glad ända ner i tårna om det här inlägget gör nytta. Under de där veckorna när jag trodde att jag var döende kändes pengar som en rätt meningslös rikedom.

   Radera
 4. Världens dummaste utgift nummer 2.... bubbel vatten på flaska. Svar Ja... Vi köper det nästan varje gång vi handlar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då kan jag glädja dig med att du kan följa mina råd från i våras och få ett ännu godare vatten och trots det spara 93 procent: Priset på vatten

   Radera
 5. Väldigt starkt och tankeväckande inlägg. Jag är glad för din skull att den där läkaren hade fel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, det är jag med.

   Och det var detta som var min avsikt. Framförallt vill jag att så många läsare (och lärare) som möjligt ska skrämma skiten ur sina barn. För alla som börjar röka blir inte maratonlöpare senare, många slutar som gubben på filmen här uppe.

   Radera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ganska högt i tak, men eftersom det här är en reklamfri sida redigeras rena reklamsidor för sms-lån bort. Även om jag hoppas och tror att mina läsare inte tillhör målgruppen.

   Radera
 7. Lite hårklyveri, men nog är knark snäppet värre? Där kör vi iallafall stenhårt på skrämseltaktiken. Häromdan råkade jag zappa förbi en dokumentär om methpundare i Fresno. Ett sånt tillfälle försitter inte denna förslagna pappa. Här skall det stämmas i bäcken.

  "Hallå tolvåring, kom och kolla på det här, ser du den där sjukt slitna snubben utan tänder som pratar osammanhängande, han knarkar. Så går det!"

  Tolvåring tittar snabbt på tvn och grimaserar. Mission accomplished. :)

  För övrigt är väl kopplingen världens dummaste utgift och sms-lån inte speciellt långsökt. Inte på första plats kanske, men topp tio absolut.

  Cheers,

  /Peter

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, knark kan absolut vara värre. Lite som den gamla devisen: "Ett gott skratt är den bästa medicinen, förutom vid diabetes då insulin är att föredra." Sjukt coolt att döpa dottern till Tolvåring förresten. Blir ju lätt obegripligt de första elva åren, men sedan blir det helrätt!

   Att sms-lån skulle vara topp-10 vet jag inte, men dumt är det.

   Radera
 8. När jag gick i skolan på 90-talet var det jättemycket prat om hur skadlig rökning är. Non smoking generation var också väldigt på tapeten under det årtiondet. Och jag tycker mig nog märka att det gjorde nytta, inte många rökade under högstadietiden som nog är ganska vanlig ålder att börja trots priset på cigaretter. Jag känner ingen rökare i min egen ålder. Klart att de finns men information och viss skrämselpropaganda hjälper! Det var ju inga trevliga bilder på lungor och tänder som visades

  SvaraRadera
  Svar
  1. På 80-talet kände jag nog tyvärr att vi mest skrattade åt Non Smoking Generation, VISIR osv. De hade fåniga kampanjer med töntstämplade kändisar. Nu känner jag inte heller många rökare, men det tog ett par decennier, och kanske beror det på att jag umgicks med artister på 90- och 00-talet och mer sportigt folk nu.

   Det var inga trevliga bilder, men det kändes ändå abstrakt. Jag tror det hade tagit bättre skruv om det kommit en 60-årig tant med syrgasmask som berättat att hon inte skulle få se sina barnbarn växa upp. Skrämt skiten ur oss, helt enkelt.

   Radera