söndag 2 oktober 2016

Blåbärspannkaka

Det var ett tag sedan jag gjorde ett matinlägg. Kanske till mångas glädje, men nu är det dags igen.

I somras skrev jag om blåbärsplockning och nu tänkte jag visa vad jag använder dem till, nämligen en ugnspannkaka som blir helt löjligt god. Följande krävs:

2,5 dl blåbär
5 dl vetemjöl
1 dl majsstärkelse
1 tsk bakpulver
1,5 tsk salt
1 msk matolja
mjölk
strösocker

Inga ägg, kanske någon undrar? Nej, jag äter inte ägg och tänkte när jag slutade med det för drygt 25 år sedan att det skulle innebära försakelser. Nej. I princip går allting att laga utan ägg, till och med omelett, så uttrycket att man inte kan laga omelett utan att knäcka några ägg stämmer inte heller.

Vi börjar med smeten. Blanda mjöl, majsstärkelse, bakpulver och salt, tillsätt en skvätt matolja och lagom med mjölk för att få bra konsistens. Slå på ugnen och ta ut blåbär ur frysen medan smeten får svälla.


När ugnen är uppe i 175 grader slår man lite matolja i botten av långpannan och låter den stå några minuter till. Stressar man med detta fastnar pannkakan i botten.

Häll smeten i pannan och ställ tillbaka den i ugnen tills ytan precis har hunnit torka. Det tar bara några minuter.


Fördela blåbären i ett jämnt lager. De kommer att ”smälta” och rinna ut, så det behövs ingen millimeterprecision. Strö socker över alltihop, 2-3 matskedar. Inte för mycket, det ska på mer sedan.


Tillbaka in i ugnen och invänta en gyllenbrun färg (själv slår jag givetvis av ugnen i förväg och utnyttjar eftervärmen, det sparar jag flera ören på). Ta ut och strö på lite mer socker. Ät!


Jag har inte orkat räkna ut den exakta kostnaden, men blåbären var gratis i skogen. Mjölet går väl på tre spänn, liksom mjölken. Socker, salt, bakpulver, olja... Med god marginal lär jag hamna under 10 kr och det räcker till två portioner trots att jag är en hungrig typ.

2 kommentarer:

  1. Härligt tips - ska testa! Plockade några liter blåbär helt gratis i somras även om det slet lite på ryggen. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mitt trick är att med jämna mellanrum resa mig upp och sträcka på ryggen. Svårt att ta sig tid när det är fullt med bär åt alla håll, men i år var det lättare eftersom det åtminstone härikring var ett uselt blåbärsår.

      Radera