fredag 14 oktober 2016

Årets sista bärplockning

Efter blåbär, röda och svarta vinbär, rabarber, lingon och äpplen blev det dags för årets sista bärinsats – nypon. Man kan köpa pulversoppa också, men den smakar bara socker. Om den innehåller några nypon är jag osäker på.

Nypon lindrar ledvärk, minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar och möjligen också cancer, men ta inte mitt ord på det. Vad jag däremot vet är att de innehåller rikligt med A- och C-vitamin, järn, fibrer, antioxidanter och en massa annat bra.


Olika nyponsorter har olika smak, men om jag fattat rätt finns det inga giftiga nypon. Så det är väl bara att testa, antar jag. De bär jag plockar är den vanliga, rugbybollsformade orange-röda varianten.


Att plocka nypon är lite knepigt. Läste någonstans att de helst ska plockas som igelkottar har sex – försiktigt. Jag har aldrig haft igelkottssex, men tror att jämförelsen är rimlig. Buskarnas taggar är sylvassa varför oömma kläder och rejäla handskar är att rekommendera. Det är som Andrew Steyn säger i Gudarna måste vara tokiga: ”That's a Wait-a-bit tree. You mustn't go near a Wait-a-bit tree. They grab you.” I det fallet var det någon slags akacia, men principen är densamma.


Det värsta är att jobbet inte ens är halvfärdigt när nyponen är hemma. Först ska de rensas. Ta en sax, klipp av det där skrufset längst ut på nyponet och eventuella rester av kvisten i den andra änden.


Därefter kokas bären upp. Ett par minuter bara. Sedan tar vi fram en hushållsassistent med passertillsats. I detta fall en Electrolux från mitten av 1950-talet (Tage Erlander var statsminister och Stalin hade precis dött). Den låter lite illa och lägger av då och då, men den får jobbet gjort varje år.


Och jobbet, det är alltså att separera bort skal och kärnor från en vackert röd nyponpuré, som sedan fryses in i småburkar som under året plockas fram i omgångar, sockras och späds med vatten till en nyttig och god nyponsoppa. Tio liter nypon blir ungefär tre liter puré som sedan späds ut till 25 liter soppa.


Själv använder jag den ofta som sportdryck under långa löppass, men det är ingen dålig frukost heller. Däremot brukar jag vara försiktig med att hinka nyponsoppa kvällstid. Den höga c-vitaminhalten gör mig lite i piggaste laget.


Därmed är årets frukt och bär skördade, syltade, saftade, kokade och torkade. Nu ska jag bara äta fram till sommaren då naturen fyller på med mer gratismat.

16 kommentarer:

 1. Åh, det ser så gott ut, håller med dig om att köpenyponsoppa smakar sött. Dessutom innehåller den citronsyra-usch.

  Glömmer dock aldrig den hemlagade blåbärssoppan jag kokade efter en rejäl vinterkräksjuka. Halvdarrig efter tre dagars fastande kollade jag inte receptet på nätet så noga utan gick på skribentens lovord.

  1 dl blåbär
  2.5 dl vatten
  0,5 tsk potatismjöl
  1 dl socker

  Jag lovar, den soppan knastrade om tänderna av allt socker! Klev till slut upp och kokade en ny sats med mindre socker...

  Vadan denna långa utläggning? Jo, undrar lite om hur du sedan tillagar nyponsoppan och hur mycket puré som du lägger i varje liten frysbirk!

  Tack för informativt inlägg om ett svenskt superbär!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv!

   Söta soppor får knastra lite i tänderna, men bara baserat på receptet skulle jag gissa att det räcker med halva mängden socker. Blåbär är ju ganska söta. Hade det varit rabarber däremot...

   Jag gillar att använda små burkar, på kanske 1-2 dl, så att jag inte hinner glömma den halvfulla burken i kylen. I princip är den färdiglagad, jag blandar bara ihop puré, vatten och socker. Antingen med visp i en bunke eller så rör jag ihop det med tesked direkt i en kopp. Jag mikrar soppan, den behöver inte koka. Skulle gissa att det också går att röra ihop purén och sockret med kallt vatten, men det skulle ta längre tid och jag föredrar ändå att dricka den varm eller ljummen.

   Radera
 2. Slappt att inte plocka slån- och rönnbär efter frosten. Dagens ungdom :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Framförallt för att du kallar mig ungdom :-).

   Har faktiskt funderat på det, men vet inte var och om jag får tag i slånbär i närområdet.

   Rönnbär ratar jag helt enkelt för att jag inte vet vad jag ska ha dem till. Rönnbärsgelé tror jag kräver kött, som vegetarian har jag däremot inte det behovet. Antar att det skulle gå att göra någon slags saft av dem också, men det har jag inte heller något behov av.

   Radera
  2. Ungdom i relativ mening. Ah, rönnbär gör man gelé av och har till vilt och slånbär gör man sprit av. Dubbelfel för din del då.

   Radera
  3. Ja, surt säger jag om rönnbären. Sprit funkar (fast jag dricker inte mer än att jag kan köpa färdiggjord), men min farmor gjorde sylt av slånbär.

   Nej, jag lägger nog ner årets skördande. Nästa år kanske jag utökar med maskrosor och nässlor istället.

   Radera
 3. Tack! Såg en nyponbuske ute hos min bror på landet. Ska besöka honom imorgon. Får ta och plocka några nypon, mest för att testa sambons aldrig använda kitchenaid. Någon form av valuta för pengarna mer än att prylarna tar upp plats känns rimligt.

  Med vänlig hälsning

  J

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är rätt, köksmaskiner ska användas!

   Radera
 4. "Vad jag däremot vet är att de innehåller rikligt med A- och C-vitamin, järn, fibrer, antioxidanter och en massa annat bra."

  "Och jobbet, det är alltså att separera bort skal och kärnor från en vackert röd nyponpuré, som sedan fryses in i småburkar som under året plockas fram i omgångar, sockras och späds med vatten till en nyttig och god nyponsoppa."

  Hur hälsosamt är socker tycker du?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inga problem med socker jag förbränner. Men jag ser ingenstans att jag skrivit att socker är hälsosamt.

   Radera
  2. Du menar att socker bara är ett problem så länge du inte förbränner det? Ser du inget problem med att äta raffinerat socker?

   Radera
  3. Livet är farligt, man riskerar att dö. Jag fattar självklart att det vore bra att helt undvika raffinerat socker. Därför har jag ingenstans i denna sex år gamla text skrivit att socker är hälsosamt. Vill du att jag ska sätta dit en varningstext också?

   Radera
  4. Det minsta du kan göra är att lägga bloggen bakom ett popup-fönster som varnar för socker så att besökarna måste klicka bort rutan för att läsa bloggen. Tack för att du tar frågan på allvar.

   Radera