lördag 8 oktober 2016

Slippa tvätta träningskläder

Jag springer ungefär tre gånger i veckan, från en halvtimme upp till flera timmar. På sommaren svettas jag floder under träningspassen, men även på vintern rinner det till, främst på överkroppen och huvudet, men överallt faktiskt.


Som ensamstående och barnlös får jag inte ihop flera tvättmaskiner i veckan. Dessutom sliter ju tvätt på kläderna. Inte heller har jag lust att skaffa femton kompletta uppsättningar träningskläder. Jag springer alltid utomhus, vanligtvis själv, och det är kanske ingen som väntar sig att löpare ska springa runt och lukta hallon, men jag vill ju inte att grannarna ska skriva protestlistor.

Det som eventuellt luktar är inte själva svetten utan bakterier. Ny svett på en ren kropp med rena kläder luktar därför inte alls. Alltså gäller det att göra sig av med bakterierna innan de tränger in i textilfibrerna.

När jag kommer hem från löpningen tar jag snabbt av mig kläderna. Strumpor och kalsonger åker i smutskorgen, resten i handfatet. Där sköljer jag dem under ett par minuter i kallt, rinnande vatten. Kallt först, precis som tvättmaskiner, eftersom varmvatten får äggviteämnen att koagulera.


Kallvattnet får rinna av, sedan några minuter i varmvatten. Och med vatten menar jag bara vatten, inget tvättmedel, tvål eller annat. Därefter vrids kläderna ur. Eftersom jag bara tränar i syntetiska funktionsmaterial samlar inte kläderna flera liter per plagg, som exempelvis bomull. Men ju förr kläderna torkar – desto bättre, så jag jobbar på en stund som värsta centrifugen (kläder som torkat för långsamt luktar disktrasa).

Har jag sedan möjlighet att vädra kläderna utomhus gör jag det. Vintertid blir det ofta handdukstork inomhus direkt, men minusgrader får många bakterier att dö, så det behöver inte vara fel även om det känns lätt senilt att hänga tvätt ute i januari (och med stelfrusna kläder får man vara försiktig så att man inte bryter av en ärm på vägen in).


Görs sköljrutinen rätt (och det är ju inte raketforskning) kommer kläderna därefter att vara helt luktfria. Jag vet inte hur länge ett plagg klarar utan en riktig maskintvätt, men nog har jag kört 20-30 pass innan "riktig" tvätt i tvättmaskin. Och – innan invändningen kommer – det är inget fel på mitt luktsinne, det här funkar!

Med detta sagt, jag tränar inte på gym utan bara utomhus, och jag skulle inte ställa upp i ett lopp utan nytvättade kläder. Inte utan andra heller, men så är jag inte dansk.

14 kommentarer:

 1. Du har gratis löpning i skogen och du har gratis gym i skogen och så betalar folk för att gå på gym. Där finns mycket pengar att spara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och så är det ju så otroligt mycket roligare att springa utomhus. Det händer saker, vägen svänger, det går upp och ner, underlaget förändras, man springer förbi en annan löpare, man tar rygg på en cyklist i uppförsbacke...

   Radera
 2. Grymt skägg! Riktigt mäktigt måste jag säga :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Fast aningen kortare just nu, men det där var den svettigaste bilden jag hittade :-).

   Radera
 3. Blir nyfiken på om du betalar radio&tv avgiften?  Med vänlig hälsning

  J

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag har ingen tv så jag behöver inte ens ljuga för att slippa.

   Radera
  2. Skönt!

   Ett inlägg kring radio&tele tjänst skulle vara trevligt. Läste på deras hemsida att ett argument (om inte det enda)var att det var en gammal lag som via demokratiskt folkvalda politiker hade kommit till. Med den anledningen fanns ingen orsak att ifrågasätta det hela (min tolkning). Utöver det så är det en riktigt fläskig premie för UR, Svt och Sveriges radio. Hade jag fått välja hade jag aldrig betalt närmre 100 spänn i månaden för denna PS.

   Med vänlig hälsning

   J

   Radera
  3. Svårt att göra ett längre inlägg av tv-licensen, den är ju vad den är liksom. Det mesta sägs på ett par meningar:
   https://twitter.com/inkonsekvenshen/status/616913886869082112.

   Radera
  4. Lyssna inte på Sparo här! Det är direkt farligt att inte använda tvättmedel.

   Fotnot. Jag äger Unilever :)

   Radera
  5. Haha! Jag är på intet sätt motståndare till tvättmedel, försöker bara få kläderna (och jorden) att hålla lite längre.

   Sköljmedel däremot, är ett helt onödigt påfund som i bästa fall bara är verkningslöst. Även om det kommer ifrån Krösus Sorks Unilever :-).

   Radera
 4. Omedvetenellermedvetenkonsumtion7 november 2016 kl. 22:17

  Förvånad att du inte fått någon kommentar om att man slipper tvätta träningskläder om man inte tränar, men ett sånt alternativ finns kanske inte i dina läsares värld?! :)

  Som ensamstående med en tonårsdotter får jag - tro det eller ej - inte ihop flera maskiner tvätt i veckan.
  Men så använder hon bara två par shorts, några t-shirts och någon tjocktröja per vecka, samt underkläder dådå...

  Och jag tvättar inte heller mina träningskläder så ofta i maskinen.
  Och vissa andra kläder räcker länge att bara vädra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är övertygad om att jag har icke-tränande läsare, men de inser väl att de riskerar att få horder av ekonomibloggande träningsnarkomaner efter sig med ett sådant förslag :-).

   Tvätta är bland det tråkigaste jag vet. Jag väntar hellre tills jag har fyra maskiner att tvätta än att smådutta lite då och då.

   Radera
  2. Omedvetenellermedvetenkonsumtion7 november 2016 kl. 22:29

   Men tvättar gör ju maskinen och att hänga tvätten är meditativt. Så...
   ...äsch, jag hoppar kanske inte heller av glädje när jag måste tvätta. (idag hoppade jag istället över tvättandet fastän korgen nästan är full och det var min tvättdag)
   Men jag har inte plats att spara ihop till fyra maskiner heller, så det får bli en maskin i veckan i genomsnitt.
   Ibland tvättas det en maskin varannan vecka, men någon gång i bland blir det så mycket som TVÅ maskiner samma vecka.

   Äh. Nog om min tvätt nu. Varför sitter jag och yrar om den?
   Dags att sluta svamla och satsa på att sova istället! :)
   Hejs!

   Radera
  3. Äh, fram för mer yrande och svammel! Men ja, jag sov tre timmar i natt, så nu ringer mat- och sovklockan utav bara fan.

   Radera