måndag 31 oktober 2016

Utdelning är det nya svarta

Resultatet har försämrats, det förvärv vi gjorde har inte gått så bra, framtidsutsikterna ser mörka ut. Det har vi flaggat för tidigare, men nu verkar det som att det ska bli ännu sämre. Men... vi höjer utdelningen.

PANG! Aktien stiger 7 procent inom loppet av tre andetag. Nej, jag hittar inte på, det är en beskrivning av Com Hems kvartalsrapport för ett par veckor sedan.


Vindkraftbolaget Eolus Vind redovisade en förlust på 5-6 miljoner, men förhoppningen om en extrautdelning gjorde 8 procents stigning på en sur börs.

Andra aktier rasade istället efter sina Q3:or trots resultat i linje med förväntningarna, bara för att de inte höjde utdelningen. Jag har förstått att aktieutdelning blivit en religion, men att utdelning (eller utebliven sådan) nästan är det enda som spelar roll för marknaden känns som en ny företeelse i höst.


Jag har en affärsidé. Varför inte starta Svenska Utdelningsaktiebolaget? Ingen verksamhet, bara utdelning. Jag skickar in tio miljoner i bolaget, börsintroducerar och säljer halva firman ("ägarspridning"), 100000 aktier för 20-47 kr/styck. Det slutar med att det blir just 47 kr, men det är ju ändå 6 procent rabatt på substansvärdet, så det är billigt!


Direkt efter introduktionen kungör jag att SUAB ska dela ut 10 kr. En fantastisk utdelning, så redan innan utdelningen kommer aktien vara uppe i 62 kr, men sjunker såklart till 52 kr när utdelningen avskiljs.

Ett par dagar senare har den stigit tillbaka lite, SUAB är ju ett av börsens riktiga högutdelare nu, där vill man vara med. Så jag börjar sälja mina 100000 aktier, några tusen i taget. Kursen sjunker lite när det kommer ut, men det vänder när jag sprider ett rykte om en planerad extrautdelning. När pressen ringer spelar jag nervös, som att de kommit på något jag inte vill ska komma ut. För säkerhets skull lägger jag ut en tvetydig dementi på Twitter (nästan allt blir tvetydigt i en text på 140 tecken) och går sedan under jorden.


Förhoppningsvis kan jag snitta åtminstone 50 kr för mina 100000 aktier, vilket tillsammans med introduktionen och utdelningen ger mig en vinst på 700000 kr innan jag lämnar bolaget åt sitt öde. Vad kan gå fel, alla gillar ju utdelning!

19 kommentarer:

  1. HaHa! Jag tecknar mig i bolaget. I Ratos tycks det viktigaste var att man får just utdelning. Att man är på väg att skifta ut hela bolaget till aktieägarna tycks spela mindre roll.

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är besynnerligt. Jag har inget emot utdelning, men egentligen är det ju bara en omflyttning av pengar. Det kan inte vara det ENDA som spelar roll, men ibland känns det så.

      Radera
    2. @Sparo

      Nog är det så alltid. Man blir inte rikare för att man flyttar en hundralapp från höger till vänster byxficka.

      Med vänlig hälsning

      Lars

      Radera
  2. Fast utdelningsinvesterare väljer ju generellt företag med en fin utdelningshistorik som de utifrån känd information har verksamhetsmässiga förutsättningar att bibehålla genom löpande vinster och resultat. Det är inte en slump att utdelningssparare ofta väljer aktier i tråkiga och ganska förutsägbara sektorer som livsmedel, konsumtionsvaror eller fastigheter.

    Just ComHem och Eulos Vind är knappast favoriter bland utdelningssparare. Jag har sneglat på den senare men dels är utdelningsandelen för låg och dels är företagets marknadsandel för svag för att det ska vara intressant.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du säger det och det stämmer säkert för många, men faktum kvarstår att Com Hem, Eolus och många andra bolag rört sig på ett sätt som framstår som väldigt utdelningsstyrt.

      Radera
    2. Fast det kan väl lika gärna vara day/swingtraders som vill rida på trenden och pressar upp kursen innan de tar hem vinsten?

      Men håller med om att det är märkligt att företag stiger på dåliga rapporter, är mer van vid motsatsen - företag som sjunker trots ganska bra rapporter.

      Radera
    3. Jag tycker att det är lite för stora kursrörelser och för många exempel för att det skulle kunna handla om något annat. Omöjligt att veta såklart, det känns bara så.

      Att företag generellt stiger på dåliga rapporter det här kvartalet vet jag inte om jag håller med om (och jag sitter inte och säger emot av bara farten nu). I en del fall tycker jag tvärtom att det märks hur högt värderad börsen är, nervösa investerare vill hellre fälla än fria.

      Radera
  3. Jag ägde ComHem och köpte aktien trots att direktavkastningen var låg. Jag såg en uppsida då de höjde priserna rejält men trots det var de billigare än konkurrenterna. Jag sålde dock av innehavet då jag ser en större uppsida långsiktigt i H&M. I dagsläget tycker jag aktien dragit iväg. Mvh Slimis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nedsidan jag ser i Com Hem är att nästan alla kunder hatar dem. Det kan aldrig gå väl i det långa loppet. Skulle inte alls förvåna mig om de blir ett nytt Onoff-case inom ett par år, företaget som plötsligt bara försvinner, saknad av ingen.

      Radera
    2. Ett företag som alla kunder hatar har ingen framtid om du frågar mig. Vi har lämnat bondesamhället och industrisamhället bakom oss och IT-samhället håller på att växa samman med värderingssamhället. (Ja detta är vedertagna begrepp) Dessa två i kombination kommer göra att företag som alla hatar antagligen kommer dö.

      Undantag finns såklart. Jag tänker främst på Mc Donalds och Fortum som hamnar långt upp på "sämst ansedda"-listor gång på gång. De tjänar pengar och kommer antagligen (tyvärr när det gäller Mc Donalds) att överleva alla oss som läser denna bloggen.

      Radera
    3. Att McDonald's överlever handlar nog mest om barnfamiljer. När ungarna tjatat tillräckligt åker man dit med dem för att slippa tjatet. Jag tror aldrig jag har hört någon vuxen säga sig gilla maten. Gissar att ungarna inte röstat i listorna du sett.

      Radera
  4. Företag som alla ogillar....någon som gillar Vattenfall!? Har dom framtiden emot sig med andra ord? Hmm så länge man inte kan välja bort sin el-leverantör så spelar det ingen roll hur o-omtyckta dom är!? Kanske är undantaget! ☺

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har aktivt bytt till Vattenfall (för man kan visst välja och välja bort sin ellevantör, bara inte nätdelen) eftersom det blev billigast. Jag går inte runt med Vattenfall-tröja, men jag har inga klagomål.

      Det har jag i och för sig inte mot Com Hem heller, jag har aldrig varit kund hos dem. Men ALLA jag träffat som är eller varit det har varit negativt inställda, så nog är det skillnad.

      Radera
  5. För dom som inte kan välja bort Vattenfall... http://www.svt.se/nyheter/ekonomi/storsta-prishojningen-i-modern-tid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, som sagt, nätdelen går inte att byta. Det är på själva elleveransen jag aktivt valt Vattenfall. Hade VF inlett detta omvända priskrig skulle man ju misstänka att de redan har börjat samla ihop till Yvonne Ruwaidas fallskärm den dag då de måste köpa ut henne :-).

      Radera
    2. Det ligger i farans riktning, som GW brukar säga :-).

      Radera
    3. De kommer få problem att samla ihop nåt när hennes taxikostnader når normalnivå...

      Radera
    4. Ja, men tack vare Ruwaidas (och snudd på alla partikamraters vurm för att färdas överallt med taxi) börjar äntligen beslutet att flytta huvudkontoret från Sollentuna till Solna ge utdelning.

      Radera