fredag 7 oktober 2016

Förberedd på arvsskatten?

Det här blir en lite lång text, men av alla spartips på den här bloggen, nu och i framtiden, kan detta bli ett av de allra mest lönsamma.

Trots att det enda som är säkert med livet är att det tar slut låtsas vi så långt det är möjligt inte om det. Nästan alla som kommit i kontakt med döden blir förvånade. Inte ens när min farmor drog sitt sista andetag var jag helt beredd. Fast tanken borde ha satt sig eftersom hon var 102 år. Det sägs ju att livet inte har några garantier, men att det tar slut är faktiskt garanterat.

Farmor var förresten djupt religiös och pratade mycket om döden eftersom hon var lite nyfiken. I många familjer ignoreras döden ända in i kaklet, vilket är dumt av flera orsaker. Att fråga sina nära och kära hur de vill bli begravda och hur de tänker kring sina ägodelar efter sin död betyder inte att man önskar livet ur dem. Och som refrängen lyder i en visa som felaktigt brukar tillskrivas Cornelis Vreeswijk:

Du kan ingenting ta med dig dit du går.
Nej, du kan ingenting ta med dig dit du går.
Du behöver inga penningar
när du vid porten står
och du kan ingenting ta med dig dit du går.

För nu skippar vi filosofin och snackar pengar istället! Fram till 2004 hade vi arvsskatt i Sverige. Den hade vi haft i över hundra år, i olika politiska majoriteter. Flera av våra grannländer har fortfarande arvsskatt och det finns definitivt en opinion för att återinföra den här. Förra året gick fackförbunden LO och Saco ut i en gemensam debattartikel där de krävde tillbaka både arvs- och gåvoskatt. Vänsterpartiet har ropat längre än så och för en dryg månad sedan gjorde Aftonbladets ledarskribent följande utspel bakom sina allra tuffaste solglasögon:


Det ligger i sakens natur att arvs- och gåvoskatt inte kan ältas hur länge som helst för då hinner pengarna rinna igenom politikernas klor. Tänk tanken att regeringen smäller till med en extra budgetproposition som innebär 15 procents skatt på alla arv och gåvor från årsskiftet. Känns det helt orimligt?

I familjer med särkullbarn och osämja är det kanske ingenting annat att göra än att hålla tummarna, men kan man så bör man förbereda sig på att skiten träffar fläkten. Säg att ett äldre par har en färdigbetald bostad värd tre miljoner och ytterligare en miljon i andra ägodelar, värdepapper och kontanter. Det skulle (vid sidan av reavinstskatten) kunna göra över en halv miljon i framtida arvsskatt, och eftersom en gåvoskatt garanterat införs samtidigt är det i det läget bara att hacka i sig.

Men än finns det tid! Man kan aldrig veta vem som dör först, men man kan t ex gissa att jag som är 45 överlever min mor som är 80 och planera efter det.


Om vi börjar med bostaden, som för de flesta är den stora delen av ett framtida arv, kan man överlåta den på nästa generation redan nu. En helägd fastighet gör man vad man vill med. Är mamma och pappa rädda att bli satta på bar backe skriver man ett avtal om att så inte blir fallet.

Bostadsrätter är lite bökigare. Bostadsrättsföreningar kan normalt inte hindra andrahandsuthyrning, men de har rätt att ta ut en avgift och det gäller oavsett om hyresgästen betalar hyra eller bor gratis. Om äldre personer fortfarande är delägare är det en annan sak. Enklast är därför att bara skriva över 99 procent av bostadsrätten.


Nu trixar vi bort värdepappren! Hos nätmäklarna kan en person äga obegränsat antal konton. Alltså kan föräldrar, mor- och farföräldrar fortsätta att disponera sina pengar (återigen, skriv avtal om det känns bättre) under en yngre familjemedlems namn, men utan att ekonomierna flyter ihop. Aktier i depåer och investeringssparkonton flyttas enkelt, bankerna har färdiga blanketter.

Till kapitalförsäkringar kan man normalt inte flytta in värdepapper, bara kontanter. Men det finns ett kryphål. Genom att flytta över hela kapitalförsäkringen kvarstår försäkringstagaren, men försäkringen får en ny ägare, så görs det innan arvsskatten införs har man lurat pappa staten även där.

Jag hoppas att alla mina familjemedlemmar och vänner lever och har hälsan så länge jag lever och jag hoppas själv bli minst 100, men det är ingenting vi kan välja (mer än att försöka leva sunt). I väntan på det oundvikliga skadar det inte att se om sitt hus.


Själv ordnade jag alla förberedelser inför arvsskatten själv till kostnaden av lite papper och porto. Och så tog det några timmar av mejlande med bostadsrättsförening, nätmäklare och myndigheter, men jag lever ju för den här skiten så det bjuder jag på. Det mesta i avtalsväg finns gratis på nätet, men om man tror att dessa skatter är en reell risk inom överskådlig tid kan det också vara värt ett par konsulttimmar hos en fiffig jurist, särskilt om alternativet är en sexsiffrig skattesmäll.

För rätt som det är står han ju där i tamburen – Stefan Sauk.

8 kommentarer:

  1. Värt att tänka på - absolut! Tack för påminnelsen och alla kloka tips.

    Att (förmodat) skattade pengar ska skattas en gång till finner jag stötande, samtidigt kan jag i svaga ögonblock förstå åtminstone arvsskatten om det handlar om en hög med pengar och inte en bostad eller ett sommmarställe som kanske måste säljas ur släkten på grund av arvsskatt.

    Mvh

    Egon

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!

      Så svaga ögonblick har jag aldrig. Förutsatt att pengahögen kommer från vita inkomster har de redan beskattats med inkomstskatt och arbetsgivaravgift. Har de investerats i ett hus som stigit i värde har värdestegringen blir det reavinstskatt också. Och när pengarna så småningom används till konsumtion drabbades vi av moms (och eventuellt också andra skatter som alkohol- eller energiskatt). Sverige är i den absoluta skattetoppen, medan det vi får tillbaka i form av vård, skola och annat blir sämre och sämre i en rasande takt. Så fan att jag accepterar att beskattas till och med efter min död utan att staten skärper till sin del av avtalet!

      Radera
  2. Kort och gott - i helsefyr att ni ska ha det jag slitit ihop genom åren. :(

    Jag minns en vänsterproposition, som oftast bortom vett och sans, som innebar minskad allmän pension till de som hade privat pensionsförsäkring. Leve socialismen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det går ju emot allt förnuft att premiera ansvarslöshet och bestraffa ansvar.

      Radera
  3. Hanterar arv på samma sätt som pension. Räknar inte med nått, är bara bonus om man får något.

    Dock vet jag en som inte kan hantera sina pengar men som kör med "arvet kommer lösa mina problem ". En 50+...

    Skulle inte förvåna om det snart är åter då vänstertankar brukar gilla skatt på skatt på skatt...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet att jag får arv förutsatt att jag lever ett tag till, och då vill jag helst inte dela med mig till politikerna för att de ska kunna genuscertifiera skoltoaletter, betala Reinfeldt för att slå dank eller Mona Sahlins nästa Mauritiusresa.

      Jag vet inte om arvsskatten återkommer, men ser det som ett högst reellt hot och jag vill ogärna ta risker med så mycket pengar.

      Min gissning är att om man lyckas sabba sin ekonomi en gång är det det man ska ta tag i istället för att invänta ett arv som ska göra det åt en. Det hjälper inte att ösa båten när det är hål i botten.

      Radera
  4. Bra inlägg!

    Lika bra att bums förbereda sig, annars kan det bli osmakligt kostsamt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!

      Ja, om en arvs- och gåvoskatt återinförs är risken överhängande att det sker utan alltför långt "manglande" som skulle riskera att fler ser om sitt hus. Rätt som det är sitter vi där och många kommer då säga att det här inte gick att förbereda sig för, men visst gör det det.

      Radera