torsdag 6 oktober 2016

Vem får vara med i Lyxfällan?

Torsdag - Lyxfällan på tv. Efter drygt tjugo säsonger har flera hundra deltagare passerat. Den enda helt gemensamma nämnaren är usel ekonomi, men några tydliga mönster går inte att blunda för:

Tobak

Nästan alla Lyxfällans deltagare är nikotinister. Vanligen rökare, men inte sällan även snusare. Alla ombedes naturligtvis att sluta eftersom programledarna vägrar budgetera för tobak. Hittills tror jag att det är en deltagare som månaden därefter säger sig ha slutat. En!!!


Dryck

Lustigt nog har ämnet alkohol i princip aldrig vädrats i programmet. En halv miljon svenskar är alkoholister och ytterligare lika många ligger i riskzonen. Antingen finns det ett märkligt samband mellan att dricka sprit och att sköta sin ekonomi eller också mörkas konsumtionen i Lyxfällan.


Istället är det Red Bull och Coca-Cola som tycks vara slösarnas nationaldrycker. Gärna ett par liter om dagen, vilket leder oss till nästa punkt.

Fetma

Fetma är ett växande problem (ursäkta ordleken), men ingenstans är den mer utbredd än i Lyxfällan. Många av deltagarna är stora som hus, vilket inte är så konstigt när de hinkar sockervatten, lever på hämtpizza och har latande som en slags religion med fredagsmys som dess främsta rit. De deltagare som genom åren börjat böla på andra ställen i programmet än vid det obligatoriska nu-ska-programledarna-få-dig-att-gråta-samtalet har oftast gjort det när den hyrköpta tv-soffan skickats tillbaka till butiken. ”Ta bilen, motorcykeln och våra hundar, men inte soffan... Aldrig den!


Tatueringar

Att vara tatuerad verkar vara en förutsättning för att hamna i ekonomiskt obestånd. Det kan verka som en långsökt koppling, men det är inte många procent av Lyxfällans deltagare som saknat synliga tatueringar, gärna kombinerat med så många ansiktspiercingar att det ser ut som om häftpistolkillen fått fria händer.


Övrigt

Är du inte fet, tatuerad rökare med fredagsmysberoende är du troligen inte Lyxfällanmaterial, men det kan gå bra ändå om du exempelvis är speltorsk eller har en extrem samlarmani. Vad du samlar spelar ingen roll. Såväl bilar som trädgårdstomtar ruinerar din ekonomi om du är tillräckligt envis. Använd fantasin bara, vem vill inte förnedra sig i tv för att få ett ihopbakslån och en weekendresa till Kolmården?

Har du verkligen inte någon av dessa förutsättningar kan crossdressing funka. Inte för deltagare, men för att bli programledare:


OBS! Ovanstående text kan innehålla uppgifter som inte är fullt ut vetenskapligt belagda, och precis som alla texter på denna blogg kan vissa formuleringar uppfattas som känsliga för personer som är stötande.

28 kommentarer:

 1. Tror faktiskt bara att jag vet att alkoholen har varit uppe vid ett tillfälle där personen insåg att han var beroende av alkohol.

  Fattar som sagt inte varför de inte löser sina problem innan tv behöver kopplas in. Eller vill man vara med på tv?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och om mina siffror stämmer påverkas minst var tionde svensks ekonomi av alkoholinköp. Med samma procentsats bland deltagarna (och varför skulle den vara lägre) blir det snarare 100 än 1.

   Bara en tv-kamera möjliggör "hopbakslån" för människor med betalningsanmärkningar eller att bilfirmor köper tillbaka bilar de sålt till ett högre pris, men jag är också förvånad att de inte åtminstone slutar köpa semesterresor och vuxenleksaker av egen kraft.

   Radera
 2. Dina omvärldsspaningar når nya höjder.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack... tror jag :-). Det kostar på att vara heltidscyniker.

   Radera
 3. Härliga funderingar! Sånt man ofta tänker men tiger om.
  Tack för en bra blogg!

  /B.L.

  SvaraRadera
 4. Fantastiskt kul och pricksäker läsning i vanlig ordning när det kommer till Sparo. Känner mig hyggligt trygg då jag varken är fet, tatuerad eller piercad. Iofs kvalar jag in på nikotinet;)

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur är det med Red Bull och fredagsmys då ;-)?

   Själv har jag kommit ifrån nikotinets bojor och funderar på att skriva ett inlägg om det, men är rädd att framstå som lite för mycket Bror Duktig.

   Radera
 5. Jag saknar diverse ordspråk, gärna både i form av text på väggar och som inredningsdetaljer. "Carpe diem" är, ironiskt nog, återkommande i detta sammanhang.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt sant! Träbokstäver eller hela ord på väggen finns bara i två miljöer - Lyxfällanhem och dagis.

   Radera
 6. Haha vägg-orden är ett måste för att få medverka!


  SvaraRadera
  Svar
  1. Nästan är det så, men några ensamstående manliga deltagare har fått särskild dispens.

   Radera
 7. I början av Lyxfällan (några år sedan) då löste man oftast allt genom att "låna lite extra på huset/lägenheten". Den briljanta lösningen har dom mer eller mindre tvingats sluta med. NU ska det istället säljas så mycket det bara går. Det var dom lite "generösare" med i början! Annars tycker jag "hur gick det sen?" programmen är dom mest intressanta. I dom fall vissa av dom faktiskt lyckats hålla sig borta från att låna på sig mera pengar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. En annan grej som ändrats är experterna. Från början hade de en husexpert som hittade mögel överallt. Ett annat år var det en "kick-ass coach" som löste allas relationer. När Vianor sponsrade slutade man sälja bilar och började istället renovera dem.

   Ja, en del märker man redan under programmet att det här beteendet är tillbaka om en vecka. Andra tar till sig infon. Jag sålde faktiskt en begagnad cykel till en av de vettigare deltagarna flera år senare, så där verkar sparsamhetsidén ha levt kvar.

   Stod och tänkte "var fan har jag träffat honom tidigare" och skulle just fråga när det slog mig och då höll jag tyst. Tror knappast att han var stolt över sin medverkan.

   Radera
 8. :-) Tvärt om! Har man lyckats vända sitt liv så pass mycket. Då tycker jag att man ska vara stolt över att ha varit med i "Lyxfällan".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jadå, den här killen var absolut topp 3 över deltagare jag tyckt verkat vettiga och fast beslutna att göra något bra av sin medverkan, men jag kan ändå tänka mig att han mest hade blivit stressad över att bli igenkänd för detta.

   Radera
 9. Har funderat på detta innan... Lyxfällandeltagare i stort kan nästan klassificeras som en egen under-ras till svenskar...

  Hur som så kanske anledningen till så få alkohol- eller drogrelaterade problem är på grund av Lyxfällans uttagningspolicy. Samt att det kanske är något de vill hålla tyst om för att inte ytterligare försvåra anställningar osv framåt för deltagarna...

  Jag faller själv dit på några av trashstämplarna men har klarat mig ur lyxfällan med råge :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då tror jag mer på mörkning än att man rensat bort ansökningarna. En av programmets deltagare presenterades som massös, men hade helt uppenbart merparten av sina inkomster från obeskattad prostitution. Går den ansökan igenom känns det inte som att produktionen har någon slags etiska spärrar.

   Radera
  2. För rätt många år sedan hade de en kvinna i Södermanland som definitivt hade fler problem än dålig kontroll på pengar. Det var ett underligt avsnitt där de bara snabbt försökte gå förbi alla steg för att kunna åka därifrån med problemen olösta.

   För att lösa hennes problem hade det behövts betydligt mer än den knappa vecka som Lyxfällan lägger ner.

   Radera
  3. Är inte riktigt säker på vilket avsnitt du menar (de flyter ju också ihop pga att de påminner om varandra). Var det kvinnan vars lägenhet var så full att Charlie Söderberg fick använda spisen som skrivbord? Ja, ibland känns ekonomin som deras minsta problem och även om de behöver hjälp är det inte helt klockrent att göra det i tv.

   Radera
  4. Jag kommer inte ihåg alla detaljer, men hon bodde i en stuga/barack en bit bort från resten av mänskligheten.

   Radera
  5. Aha, den jag tänkte på bodde i lägenhet.

   Radera
 10. Jag kan inte ens se på programmet. Skäms så jag måste lämna rummet de gånger jag försökt titta.

  Jävligt skarpsynt inlägg rakt igenom!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, man bör kunna fimpa åtminstone ljudet utan dröjsmål när det blir för pinsamt.

   Radera
 11. Länge sedan man såg det.
  Håller med, vissa kallar det fördomar men är ju samma typer om o om igen med. Kan ju inte vara slumpen.

  Finns nog en stor anledning till varför det inte är mer, så har det gått.
  Inte så enkelt att ändra beteenden.

  Måste dock säga att det sjukast med serien var belöningarna (resor mm) för att de skärpte sitt destruktiva beteende ett tag för programmet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det fanns en tid när jag såg varje avsnitt i direktsändning och såg fram emot det, men eftersom inte bara typerna utan alltihop känns igen säsong efter säsong tröttnade jag.

   Ja, det hade varit bättre att ge dem ett låst sparande än en resa.

   Radera
  2. Jo jag såg det ofta från början sen blev det tråkigt/tragiskt och då såg jag bara första 1/3 då de gick igenom det hela, efter ett tag med det gav jag upp. Ingen direkt utveckling ab programmet.

   Radera
  3. Jag föredrog första programledarparet också. Det är inget större fel på de här (eller de som varit emellan), men de första var bäst.

   Radera