Ibland måste man välja mellan bra och
billig, men väldigt ofta finns inget motsatsförhållande. I
matbutiken är det billigare att köpa riktiga råvaror istället för
färdiga helfabrikat, för att inte tala om snacks och godis.
Ett sätt att pressa priset ytterligare
är att, om möjligt, köpa storpack. Lite på samma tema vill jag
också slå ett slag för lösvikt framför mer utrymmeskrävande
portionsförpackningar.
Som socker. Bitsocker är dyrare än
strösocker. Det kunde man kanske leva med om det hade funnits en
enda fördel. Säg att man inte vill ha exakt en sockerbit. Har du
försökt dela en sockerbit mitt itu (inte bara dela den lite hur som
helst och få en tredjedel i ena handen, en fjärdedel i den andra och
resten som smulor på golvet)? Det går inte!
Strösocker behöver man (i alla fall
jag) ändå ha hemma, så det spar dessutom plats i skåpen att
skippa bitsockret. Kanske inte jättefint med en strösockerpåse på
fikabordet, så då tar man en funktionell och dekorativ sockerskål
med strösocker och sätter en sked i. Bättre, enklare, billigare.
Det här är inte rymdfysik
Själv använder jag socker i te. Där
har vi nästa exempel! En tepåse innehåller två gram te och räcker
i mitt fall till en stor kopp te. Om jag vill ha en liten eller
medelstor kopp, ska jag då spara påsen och återanvända den?
Tepåsar är dyra nog som det är utan att slänga bort hälften
(efter att först ha sopsorterat påsen som kompost,
pappersförpackning, brännbart (snöret) och hushållssopor (häftklammern i metall).
I en påse med lösviktste skickar man
ner en tetång, fyller den med te som efter användning komposteras.
Billigare, enklare, bättre.
Men hur dyrt det än är med
portionsförpackat te är det ingenting emot kaffe, som numera allt
som oftast tillreds i kapselmaskiner istället för bryggare. Förutom
att maskinerna är minst dubbelt så dyra gäller detsamma för varje
kopp. Bryggkaffe är enk... Nej, okej, inte enklare. Kanske inte
bättre heller, men otroligt mycket billigare.
Gratis är gott, men billigt är inte
heller dumt