söndag 6 november 2016

Lösvikt – billigare, enklare, bättre

Ibland måste man välja mellan bra och billig, men väldigt ofta finns inget motsatsförhållande. I matbutiken är det billigare att köpa riktiga råvaror istället för färdiga helfabrikat, för att inte tala om snacks och godis.

Ett sätt att pressa priset ytterligare är att, om möjligt, köpa storpack. Lite på samma tema vill jag också slå ett slag för lösvikt framför mer utrymmeskrävande portionsförpackningar.


Som socker. Bitsocker är dyrare än strösocker. Det kunde man kanske leva med om det hade funnits en enda fördel. Säg att man inte vill ha exakt en sockerbit. Har du försökt dela en sockerbit mitt itu (inte bara dela den lite hur som helst och få en tredjedel i ena handen, en fjärdedel i den andra och resten som smulor på golvet)? Det går inte!

Strösocker behöver man (i alla fall jag) ändå ha hemma, så det spar dessutom plats i skåpen att skippa bitsockret. Kanske inte jättefint med en strösockerpåse på fikabordet, så då tar man en funktionell och dekorativ sockerskål med strösocker och sätter en sked i. Bättre, enklare, billigare.

Det här är inte rymdfysik

Själv använder jag socker i te. Där har vi nästa exempel! En tepåse innehåller två gram te och räcker i mitt fall till en stor kopp te. Om jag vill ha en liten eller medelstor kopp, ska jag då spara påsen och återanvända den? Tepåsar är dyra nog som det är utan att slänga bort hälften (efter att först ha sopsorterat påsen som kompost, pappersförpackning, brännbart (snöret) och hushållssopor (häftklammern i metall).


I en påse med lösviktste skickar man ner en tetång, fyller den med te som efter användning komposteras. Billigare, enklare, bättre.


Men hur dyrt det än är med portionsförpackat te är det ingenting emot kaffe, som numera allt som oftast tillreds i kapselmaskiner istället för bryggare. Förutom att maskinerna är minst dubbelt så dyra gäller detsamma för varje kopp. Bryggkaffe är enk... Nej, okej, inte enklare. Kanske inte bättre heller, men otroligt mycket billigare.

Gratis är gott, men billigt är inte heller dumt

6 kommentarer:

 1. Underbart inlägg, precis som alltid. Tack!

  SvaraRadera
 2. Jag köper det mesta i lösvikt - kryddor, frukt, grönsaker, linser, nötter osv. Har gjort samma observation och man mycket pengar på ett år genom att köpa precis vad man behöver. Trots att jag köper allt ekologiskt inbillar jag mig genom en högst ovetenskaplig empirisk uppskattning att det faktiskt blir billigare än stormarknadens lägstapriser. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åtminstone skulle jag säga att man aldrig förlorar pengar på att köpa lösvikt. Lättare att transportera och förvara är det också.

   Radera
 3. Jag ska titta på den sista bilden i inlägget och påminna mig själv om vad som gäller om det är så att jag avviker från lösvikten. För du har rätt, det kan skilja sig otroligt mycket prismässigt för samma produkt beroende på om du vill ha den förpackad eller inte.

  Starta en insamling mot bitsocker? Eller känns det bättre att starta en för strösocker? Kanske båda för dubbel verkan?

  //Humankapitalisten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man får väl glädjas åt att folk gillar skräp. Hur skulle vi andra kunna tjäna pengar på börsen annars :-)?

   Radera