tisdag 15 november 2016

Opus

Tänkte snacka lite om Opus. Bandet bildades redan 1973, men den stora hiten Life is life kom 1985.


Nej, jag tänkte mest på besiktningsföretaget Opus, som jag hoppat in och ut ur flera gånger i år. I Sverige har vi besiktat bilar i drygt 50 år. Sedan 2010 är marknaden avreglerad, vilket i praktiken betyder att man har flera besiktningsföretag att välja mellan. Sedan 2012 är Opus Group ett av dem.


På den svenska marknaden är de störst, men de finns inte bara här. Opus besiktar runt 30 miljoner fordon om året världen över, och som jag ser det är det den internationella prägeln som gör bolaget intressant att investera i. Sverige lär knappast få så mycket större vagnpark och eftersom de flesta bilar besiktas en gång om året lär tillväxten vara begränsad. Annat är det på andra platser. I september öppnade Opus sin första besiktningsstation i Chile. Två andra Opusländer med många bilar är USA och Indien.


Det kan verka konstigt för oss svenskar som är vana vid att exakt allt kontrolleras, men bilbesiktning är inte en självklarhet överallt och stora länder som Kina och Indien är på väg in i det västerländska tänket på detta område, så den globala marknaden växer betydligt snabbare än ökningen av antalet bilar.

Opus omsättning har gått från 250 miljoner till 1,65 miljarder i omsättning, men resultatet sjönk 2015 jämfört med 2014. Jag väljer att se det som ett hack i kurvan och förra kvartalsrapporten bjöd på positiva överraskningar både beträffande omsättning, vinst och marginaler. Nu på fredag är det dags för nästa rapport. Jag är med på tåget med viss tillförsikt.


Vad som händer kvartal för kvartal är svårt att veta, men ser man det lite mer långsiktigt tror jag att Opus är en vinnare. De har dessutom en rätt beskedlig direktavkastning på 10 öre (=1,6 procent på dagens kurs) och som jag ser det kan den nästan bara bli bättre.

Att vd Carl-Magnus Greko genom sitt bolag Kommandoran (stor Astrid Lindgren-fan?) är största ägare med 14,5 procent av aktierna ser jag också som positivt. Att chefen sitter tung i egna aktien vittnar om stabilitet. Om inte annat får man fint sällskap ifall det går åt skogen.

4 kommentarer:

 1. Men är inte verksamheten lättkopierad? Du behöver en pelarlyft, gasmästare och pappersarbete.
  Mvh Aktiemamma

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är den nog, men eftersom man jobbar på licens från respektive lands myndighet är det nog ändå svårt för några hugade bilmekaniker att dra igång och börja plocka marknadsandelar. Så fort myndigheter är inblandade blir det ju automatiskt en trög spärr. Bara i Sverige har Opus över 80 stationer, så för en ny aktör krävs det nog ganska mycket muskler för att bli tagen på allvar.

   Radera
 2. Sjukt sammanträffande! Har dille på den låten just nu! Spelat den säkert 3/dag senaste veckan. Den ger grymt mycket glädje och energi :D
  Precis som du Sparo ��
  /Kenny

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, tack! Ja, den där var faktiskt blytung när den kom, spelades precis jämt och överallt. Fast jag har en känsla av att dubbelknäppta pastellkavajer var ute redan då. Precis som jag :-).

   Radera