måndag 28 november 2016

Hjälp till självstjälp

Att allt fler svenskar vill ha allt mer hjälp med vardagsbestyren. Dels är det upptagna människor som vill betala sig till mer fritid, men också gamlingar som inte är nöjda med den kommunala hemtjänsten. Missnöjet kan gälla både mängden hjälp och att det känns olustigt att få hem ny hemtjänstpersonal var och varannan dag istället för människor man känner.


Med dagens höga arbetslöshet är det här jobb man har lätt att rekrytera personal till, låga löner till lågutbildade, inte sällan med delfinansiering av samhället. Alltså borde serviceföretag som städar och putsar fönster gå jättebra, men det gör de inte. De gnäller nu i högan sky eftersom regeringen halverat RUT-avdraget.

Det man har gjort är alltså att först hjälpa en bransch som i sig borde vara hur välmående som helst genom att sponsra den med skattelättnader. När de har vant sig vid detta tar man bort halva skattelättnaden och får en bidragsberoende bransch i gungning samtidigt som den ändå kostar pengar för skattebetalarna.


Rut kom ju till som en slags förlängning till Rot. I jämställdhetens och rättvisans namn tyckte någon att det vore lika bra att sänka skatten för städning och liknande på samma sätt som man tidigare gjort med byggbranschen. Det finns dock ett par skillnader. Byggande är en flaskhals som ett land måste få snurr på för att ta sig ur lågkonjunkturer, och den är extremt drabbad av svartjobb.

Rut infördes av den moderatstyrda alliansregeringen, men det känns faktiskt mest som en slump. Och jag vet inte, kanske var det rätt tänkt, men om resultatet blir att städ- och servicebranschen får svårt att överleva trots att det finns gott om kunder och att den ändå kostar skattepengar är det en lose/lose. Politikerna vill säkert väl, men att ösa ut bidragspengar är sällan en långsiktig lösning.

11 kommentarer:

 1. Nu är det väl som så att robot dammsugare tex har tagit 20% av damsugarmarknad (enligt Irobot som är marknadsledande med sådär 60-70% av globala marknaden). Jag misstänker att människor automatiserar städning med hjälp av robotar. Blir ju både bättre och billigare. Inte ens RUT sponsrad städtant arbetar så billigt som en robot. Köpte själv en sådan och nu har jag full dammsugning 3 ggr i veckan. Att ha städtant varannan vecka gör ju att man ändå får dammråttor och en massa extra byråkrati med bokning och betalning. Dammsuger man ofta så blir det dessutom mindre dam att damtork pga att det finns mindre som yr omkring.

  Enkla jobb är ju per definition de som är enklast att automatisera och ta bort. Blir intressant att se vad alla lågkvalificerade som nyligen anlänt skall bidra med i samhället då alla enkla jobb försvinner i rasande takt. Sist jag var på McDonalds så var de flesta kassorna borta rationaliserade och kunderna beställde på pekskärmar. McDonalds arbetar på att kunder skall kunna beställa i sina mobiler. Den mesta maten är samma på McDonalds så är bra tidsfråga innan tillagningen är kraftigt automatiseras. Även vanliga pizzerior har pizzabakningsrobot inom 5-10 år. Hårklippning är en annan stor affär som är perfekt för att robitisera. Bilar är snart självkörande. Detta sammantaget gör att personalbehovet i många branscher som har lågutbildad personal kommer att minska drastiskt över 5-10 år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ingen aning om tidplanen, men du har nog helt rätt i att många låglönejobb rationaliseras bort.

   Beträffande hushållsarbetet är jag inte lika säker. Dammsugning måste vara en ytterst liten del av det, och hemtjänstkunder har nog många gånger ett minst lika stort behov av mänsklig kontakt. Den biten är svårersatt (även om det tragiskt nog gjorts många försök).

   Radera
  2. Visa mig den robot som bäddar om sängar, våttorkar och dammtorkar ytor som inte är golv. Det är dessa grejer, plus dammsugning såklart, som är skönt att slippa med att ha en städerska.

   Radera
 2. Jag tror du missar en viktig detalj. Slutpriset till kund påverkas av lönerna till de som utför tjänsterna, och eftersom vi inte har tillräckligt låga löner i Sverige kan företagen inte ta ut rätt pris. Därför försvinner underlaget om vi inte har skattesubventionen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller också slutar man att subventionera allt möjligt så slipper man ta 70-80 procent av landets samlade lönekostnad i skatt. Att branscher överhuvudtaget behöver subventioneras i två ändar för att överleva är i sig ett bevis på att något är fel.

   Radera
 3. Jag tänker som så att de flesta medelinkomsttagares löner inte är SÅ pass stora att de är villiga att offra säg 2-3000 kr på att någon kommer hem och dammsuger och putsar fönster (vilket ofta är en dyr tilläggstjänst). Priser för dessa tjänster anser jag (kanske är jag en snåljåp men hör detta ofta hos bekanta också) är för dyra i förhållande till de disponibla inkomst vi har i Sverige. Tittar du på andra länder som USA, Kina, Indonesien etc är dessa tjänster betydligt billigare, och då folk betalar mindre i skatt samt har vett att avlöna kvalificerade jobb bättre blir det en större marknad. RUT ser jag som något sorts desperat katalysator man försöker med för att locka folk att köpa dessa tjänster. Två bättre åtgärder, sänk löner på icke-kvalificerade jobb som t.ex. städning eller sänk skatterna över lag. Denna typ av tjänst fungerar inte i ett land där "alla ska ha det lika dåligt". Då städar folk själva istället, för sååå jobbigt är det inte att dra runt dammsugaren, torka golven och ta toaletterna en gång i veckan, och bra motion är det. Och så har jag sparat 3000 kr/månad också :=)

  SvaraRadera
  Svar
  1. För oss som är raska och friska är städningen hanterbar, för andra inte.

   Att "alla ska ha det lika dåligt" väljer vi själva. Eller rättare sagt, vi väljer politiker som väljer detta åt oss (fast inte åt sig själva givetvis). Går det att ändra i andra länder måste det gå här. Den svenska modellen, där alla görs mer eller mindre beroende av staten, kan inte vara en naturlag.

   Radera
  2. Det är inte en naturlag Micke, det är en affärsplan,, ��

   Radera
  3. Känns åtminstone lite betryggande om det verkligen finns en plan bakom, även om den är dålig :-).

   Radera
 4. RUT och ROT var ingen slump, det var ett utomordentligt sätt att få bukt med den utbredda svarta marknaden inom dessa områdena. Nu när nuvarande regering har sänkt ribban så har jag märkt att svartaffärerna åter har börjat komma tillbaka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ROT mer än RUT väl? Att svartjobben kommer tillbaka är självklart. Nu har man ju vant såväl kunder som leverantörer och arbetare med manipulerade spelregler.

   Radera