onsdag 23 november 2016

Tilldelning IPO

Det har varit väldigt många nyintroduktioner på börsen i år. Flera hundra om man räknar in samtliga listor. Även om jag ratat nio av tio har jag hoppat på många av dem. Vanligen har jag sålt innehavet efter några timmar eller en dag, oftast med bra vinst. Men jag börjar tröttna, och jag tror att de flesta som följer med på börsen anar varför.


Först ansöker man om tilldelning. Sedan ska man ha pengarna redo på kontot någon vecka. Till sist kommer den stora dagen när småsparare förväntansfullt sitter med mössan i hand för att få reda på hur många aktier vi ska få. Allt oftare blir svaret: 0. Det är irriterande när man ändå lagt undan pengar och planerat för köpet.

Men det kan bli värre. Förra veckan tecknade jag mig för spelbolaget THQ Nordic. Priset per aktie var 20 kr (vackert, det är inte alltid man får ett fast pris utan kan tvingas köpa grisen i säcken för exempelvis 20-33 kr/styck). Minsta ansökan var 500 aktier, alltså 10000 kr. Jag tecknade mig för 3000 aktier till ett totalpris på 60000 kr. Jag hade inga större förhoppningar om att få köpa 3000 stycken, men jag fick 84! Jag har alltså läst prospektet, googlat och räknat, grubblat och lyssnat runt för att till slut komma fram till ett beslut, lagt undan pengar... och så får jag aktier för 1680 kr!


Det är inte första gången, inte heller den värsta. Jag skulle ljuga om jag sa att det var sista gången, men tålamodet börjar så sakteliga rinna ut. När minsta antal aktier är 500 stycken vore det väl inte för mycket begärt om det gällde åt bägge håll? Det kostar mig trots allt en slant i courtage att göra mig av med posten. Eller att köpa till fler för att få en anständig post i portföljen.

Mitt förslag: Vill ni ha ägarspridning (=hjälp av småsparare att driva upp kursen mer än vad de institutionella ägarna skulle klara på egen hand) i era IPO:er kan ni inte pissa oss i ansiktet hur mycket som helst. Dra lott! Ge oss de aktier vi vill ha, eller åtminstone hälften. Eller också inga alls. Men sluta håna oss!

26 kommentarer:

 1. Problemet är väl att de flesta gör det i spekulationssyfte. Om man tror på bolaget långsiktigt så är det väl bara att behålla aktierna, eller så kompletterar man med fler. Jag har inte deltagit i några ipos så har ingen direkt koll, men visst betalar man väl bara courtage när man säljer? Marknaden sätter ju reglerna så är det med allt :).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är riktigt att man bara betalar courtage vid försäljning, men om man får en post värd en tusenlapp och betalar runt en hundring i courtage blir det 10 procent avgift. Man får behålla aktien väldigt länge för att inte courtaget ska göra stor procentuell inverkan på vinsten. Och så små poster vill jag inte ha i min portfölj, oavsett inköpspris.

   Radera
  2. Betalar du 100kr i courtage?

   Jag tycker det låter lite ilandsproblem ;) Du gör ett spekulationsköp och gör en vinst, sen gnäller du över att du får betala courtage för att realisera vinsten. Om posten är för liten (vissa kanske är ok med en så liten post) så har du ju ett val. Antingen säljer du med en bra vinst och är glad, eller så köper du fler och är glad :). Eller så behåller du dom du har för att du tror på bolaget och skrattar åt det om 10 år ;).

   Sorry om jag lät lite ironisk, jag tycker bara att vi hetsar upp oss över lite roliga saker här i Sverige ibland. Det inkluderar även mig själv.

   Radera
  3. Både Avanza och Nordnet har ju ett system där man väljer courtageklass, så för mig varierar det från 39 och uppåt. Det var mest ett räkneexempel för att påtala att det ju faktiskt gör skillnad beroende på hur stor post man får.

   Vore det vinst varje gång skulle jag inte klaga. Men som systemet är nu får man ju - grovt förenklat - en mycket liten post om aktien är övertecknad och stiger, eller en stor post om aktien sjunker.

   Du behöver absolut inte be om ursäkt, det är helt okej att tycka annorlunda i denna fråga.

   Radera
 2. Jag håller ju med i ditt inlägg, men sen kan jag även tycka att om din plan var även i detta fallet att sälja av innehavet efter en dag, så kan jag inte tycka mer än att det ändå var bra du fick så lite.

  Däremot de som har ett genuint intresse av att vara ägare i bolaget som får en så liten del som dig efter att ha velat haft mer, då är det bedrövligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du förespråkar ett system där man på något sätt ska värdera aktieägarens intentioner? Det blir ännu mer komplicerat av att världen inte är så svartvit att det bara finns daytraders och köpare som tänker behålla i tiotals år utan många varianter däremellan. För egen del hade jag varit mer sugen på att behålla min THQ-post om jag fått det jag begärt. Nu blev det bara lite smuts i depån som snabbt städades bort.

   Jag fattar, som jag hoppas framgår av texten, att alla inte kan få sin vilja igenom varje gång, men jag hade föredragit det gamla systemet där inte hela tilldelningen smetas ut på alla intressenter så att ingen blir nöjd. Hellre då 0 aktier nio gånger och hela önskemålet den tionde.

   Radera
  2. Nejdå, förespråkar ingenting, däremot har jag inget emot om de som vill göra sig en snabb vinst går miste om det samtidigt som jag tycker det är bedrövligt att personer med riktigt intresse i bolaget inte får större tilldelning om de nu vill det. Som du själv skriver, hellre allt eller inget.

   Radera
  3. Jag skulle ha lättare att ta om staten straffbeskattar korta affärer om den vill straffa spekulativt beteende. Men bolagen är ju till viss del beroende av den hype detta skapar eftersom det driver upp kursen. Då tycker jag det är magstarkt att de betalar tillbaka på detta sätt, att dela ut småposter så att nästan ingen någonsin blir nöjd. Som jag ser det skulle ingen (inte heller de med genuint intresse av att äga bolaget) förlora på att låta oss få hela posten vi begärt eller ingenting av den.

   Radera
 3. Jag har som en regel att aldrig teckna IPOs. Varför? Sker ju helt på säljarens villkor. Skulle jag någon gång tycka att det skulle vara intressant som fallet var med Engelsk skolan får man ingen meningsfull tilldelning. För mig är det minst 50000kr.

  Vad är det för mening med att få aktier för 1680kr? Trams och inget annat.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönt att någon håller med :-)! I fallet Engelska skolan var jag en sån där långsiktig (inom rimliga gränser) investerare med genuint intresse, så då köpte jag till fler aktier av andra som var besvikna över tilldelningen och istället sålde iväg sina poster.

   Sedan fastnade aktien, så även där blev väl resultatet att ingen blev nöjd med utvecklingen.

   Radera
 4. Håller med.
  Ett första steg de kan ingöra är att minimum är minimum, som det är nu får man 10% eller nått.

  Skulle vara "roligt" o se hur många som har teckning för allt de tecknar om de fått vad de ansöker om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, om det åtminstone vore 70 eller 50 procent, men 10 blir bara fånigt.

   Problemet med att folk tecknar mer än de har råd med borde ha minskat lite på sistone. Jag har ingen statistik, men min känsla är att det tidigare var lättare att få mer om man begärde mer. Nu är det vanligare att alla får 100 aktier, oavsett om de bett om 100, 1000 eller 10000 aktier.

   Radera
  2. Är inte så säker det minskat då "alla" ipo går upp...
   Skulle jag gissa så är det (inte all) som har sämre säkerhet i sina placeringar/privatekonomi som även tecknar för mer än de skulle klara av vid full tilldelning, än de som är mer långsiktiga/"säkrare".

   Men lite jobbigt om man räknar timlön på sin tid att läsa in sig på ipo.

   Radera
  3. "Alla" är en överdrift. Antar att jag får gratulera dig till att ha sluppit exempelvis Gold Town Games och Dignita.

   Jag kan inte säga att jag räknar timlön, men eftersom jag kan tänka mig roligare sysselsättningar än att läsa prospekt vill jag att verksamheten ska löna sig ekonomiskt för att det ska vara värt att hålla på med. Om tilldelningarna blir så dåliga att det kräver 30-procentiga stigningar för att det ska bli ekonomi i det är oddsen för dåliga.

   Radera
  4. Klart det är en överdrift men om man kolla vissa forum så låter det mer eller mindre så.

   Är bara några per år jag försöker vara med på. Hade förmodligen varit fler om det var vettig tilldelning jämfört med portföljen. En annan orsak är att jag inte orkar sätta in mig i så många då det är ofta ganska kort tid från prospekt till teckning samt jag sällan har några större summor fritt kapital.

   Radera
  5. Folk har en tendens att inte vilja skriva om sina dåliga affärer. Vet inte vad det kan bero på :-).

   Jag är själv restriktiv, men har med tiden blivit det ännu mer. Det där med kapitalet är ju särskilt irriterande när man inte får de aktier man vill, för pengarna måste man ju ha på kontot utifall.

   Radera
 5. Jag håller med om att det är lika bra att inte dela ut några aktier alls om posten blir så liten att det blir en ren förlust att sälja utom för de med mini-courtage.

  Visst skulle man bli besviken om man inte fick tilldelning men inte irriterad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det händer ju det med att man bara får ett meddelande att det inte blev några aktier alls. Det tar jag hellre än att jag får aktier för en tusenlapp.

   Radera
  2. Jag blir mer besviken när jag får en skvätt än 0.

   Radera
 6. Hear, hear.

  Och om tio timmar kommer jag med största sannolikhet vara än mer upprörd när jag inte har tilldelats så många Sernekeaktier som jag ville.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och där kom de. Och där försvann de.

   Radera
  2. Sällar mig nu till kören. Med 600 tecknade aktier hade man i alla fall hoppats på att kunna få 200 aktier men 50? Det känns rätt ynkligt faktiskt.

   Radera
  3. Lätt val den här gången för jag hade verkligen ingen lust att köpa till fler. Upp och iväg!

   Radera
 7. Fick 0 Alligator idag. Hade varit gladare för 150st som vissa fick :) Några hundringar i vinst är bättre än inga.

  Ett tips: fixa belåning på kontona så slipper du i alla fall ha pengar liggandes och skräpa. Får man tilldelning tas pengar från kediten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med om att några hundringar i vinst är bättre än ingen. Jag är typen som böjer mig ner på marken för att plocka upp en enkrona någon tappat i gruset, som vänder på mina matflaskor för att få ut det sista osv. Men hade jag vetat att börsexponeringen i bästa fall skulle bli värd några hundringar hade jag hellre passat.

   Bra tips, men i mitt fall ligger snudd på halva depån och skräpar i likvid form sedan börsen började tappa i april 2015.

   Radera