fredag 18 november 2016

Till lyx och tillbaka

Downshifting eller voluntary simplicity har blivit en folkrörelse. I Sverige kallas den ibland frivillig enkelhet. Fokus kan vara miljö eller någon slags andlighet, men oavsett grund landar det i att sänka sina kostnader genom att minska sin konsumtion. Allt fler ifrågasätter det vettiga med att jobba så mycket det går för att tjäna pengar att slösa på saker man inte behöver. Vill ha – ja, behöver – nej. 

Vad som är lyx är väldigt individuellt. Att dyra bilar, årgångschampagne och stora, moderna bostäder är lyx kan vi kanske enas om, men därmed inte sagt att alla vill ha det. Annat kan av någon bedömas som lyx och av en annan som ren skit.


För nu menar jag kostsam extravagans, inte en kopp kaffe under tystnad på altanen, även om det också kan upplevas som lyxigt. Särskilt om man inte har en altan, men däremot ett halvt fotbollslag med ungar. Och när man väl har vant sig vid lyx är det otroligt svårt att vänja sig av med det. Så då sitter vi med stora omkostnader oförmögna att göra något åt dem.

Min första bil var drygt tjugo år gammal. Två ton skrot. Ändå långt ifrån den sämsta bil jag haft, eller äldsta. Jag har haft bilar som varit närmare 40 år gamla, som skramlat precis överallt och haft massor av stora och ännu större fel. Många av dessa skrothögar skulle jag aldrig stå ut med idag, men då var de helt okej. Hade jag börjat med en ny bil med AC, GPS, ABS och några andra förkortningar hade jag inte senare kunnat vänja mig vid skrotiga jänkare eller Volvo Amazoner.


Samma sak med bostad. Den första egna bostaden är för de flesta av oss inte en villa eller nybyggd bostadsrätt. Istället får man hålla tillgodo med en liten andrahandslya i det sämsta huset i den sämsta stadsdelen. Själv bodde jag ett tag på ett rivningskontrakt i en lägenhet med bänkspis med två plattor utan ugn. Varmvatten bara i badrummet. Det fick gå – då.

Behöver vi all lyx? Är den ens önskvärd? Jag gillar att vända och vrida på saker i mitt liv. Att bli vegetarian sparade otroligt mycket pengar. En senare förändring var att slänga ut tv:n, vilket frigjorde mycket tid som jag t ex kan lägga på att försöka tjäna pengar. En framtida förändring blir förmodligen att gå ner i bostadsstorlek.

Varje gång man gör en förändring i sitt liv lär man sig något om sig själv, och förutsatt att man inte stympar kroppsdelar är det inte värre än att man går tillbaka och testar något annat om man inte är nöjd med förändringen. Det är detta som kallas personlig utveckling.


Man behöver inte bli miljöpartist och börja knarka (undersökningar av mp:s riksdagsgrupp har ju tydligt visat att det inte finns någon motsättning därvidlag) för att tänka i dessa banor. Vi är faktiskt en himla massa människor som på ett eller annat sätt ratat den reguljära karriärstegen. Som Stefan Sauk sa i Tillfälligt avbrott: ”Livet måste ju för fan vara något mer än att springa runt som ett jävla personnummer!” Tycker man.

10 kommentarer:

 1. Det svåraste är tycker jag när man möter andra som sitter kvar i ekorrhjulet av födsel och ohejdad vana, det ska bara vara så, att tänka i nya banor eller förstå andra med en annan livsfilosofi kan vara svårt att fatta för en del. Jag jobbar inte längre, traditionellt sett, vill inte heller, för mycket frihetsbehov och vill styra min egen tillvaro i den mån det går. Har en del uppdrag som håller mig sysselsatt+ har tid med människor jag behöver bry mig om. Lever på mina egna sparade pengar och lite inkomst, det går runt, gör lite kul och intressanta grejer ibland, fullt tillräckligt. Visst blir jag ifrågasatt och får ofta höra man måste ju kunna unna sig något, precis som att deras unnande skulle vara något som jag eftersträvar, att jag har andra prioriteringar och att jag unnar mig ett friare liv, är tillfredsställande för mig.ME

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt, vi unnar oss olika saker. Andra har andra behov.

   Din historia får mig att tänka på en fabel jag hörde om en uggla (möjligen fladdermus) som missat att "gå och lägga sig" på morgonen och därför sett soluppgången. Han försökte sedan övertyga kompisarna att också hålla sig vakna för att se detta magnifika fenomen, men de viftade bort honom som galen. "Det finns inga färger, världen är grå. Om vi inte sover på dagen riskerar vi att bli galna som du." Så de behöll sitt ekorrhjulsliv, livrädda för att testa något nytt.

   Radera
 2. HEJ!
  Går mot mindre bostad pö om pö. När mina tonåringar är utflugna ska jag bo i en liten etta med mini-kök. Vi flyttade nyligen fr en 3:a t en 2:a och jag sover på en madrass i köket. Funkar kanon.
  Gått från ny bil (i förhållande) till bet sämre bil till ingen bil = superskönt. Slutade röka för åtta år sedan, dricker ingen alkohol och handlar all mat på "ät snart" och extrapris. Och jag njuter och tycker det är sååå roligt :) Inför jul tömmer jag mitt alltid lika aktuella presentskåp. Lurar ur vem som ska få vad som lagts där under året. (Saker jag fått, köpt på loppis eller fyndat på annat vis). Jag fullkomligt älskar att dra ner på utgifter och att ha totalt köpstopp (gäller ej mina två tonåringar) sedan 1/10-15.
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter otroligt fritt och kravlöst. Det är fantastiskt vad man kan åstadkomma om man är lite om sig och kring sig. Fast madrass i köket låter jobbigt.

   Kunde du kombinera tonåringar med köpstopp hade du varit aktuell för Nobelpriset i ekonomi :-).

   Radera
  2. Ha ha ha... Två tonårsbrudar är nog nåt av det dyraste jag upplevt. Ändock är de helt olika varann: en vill ha vintage, loppis, 2nd hand och gå på rockkonserter, en vill ha allting nytt och fräscht.
   Tack o lov för att jag själv konsumerar noll förutom mat och löparskor ety löpning är totalt livsuppehållande för mig.

   Radera
  3. Kan du inte lura vintagedottern att ärva nytt&fräscht-systerns kläder och prylar och på så vi halvera kostnaden?

   Löpning borde vara en mänsklig rättighet. Nyss hemkommen efter 13 underbara kilometer i sakta mak. När det gäller löparskor rekommenderar jag Startfitness och Wiggle, särskilt nu med det billiga pundet. 2-3 gånger mer skor för pengarna än i svenska butiker.

   Radera
 3. Intressant läsning som vanligt. Apropå bil så köpte jag en SAAB 9000 för fyra år sen då jag skulle börja pendla 12 mil om dagen till det första ordentliga jobbet efter examen. Bilen hade en tidigare ägare och 15 000 mil på nacken. Den höll 7 500 mil och under den tiden bytte jag oljan regelbundet och en (1) bromsskiva. Gillade den bilen skarpt. Köpte sen en nyare SAAB och efter bara två veckor så kunde jag knapt köra mina gamla 9000 igen. Natt&Dag. Med andra ord bästa bilen jag haft, men skulle inte kunna gå tillbaka. Det går som du skriver snabbt att vänja sig med något bättre. Även om det man hade innan var fullt tillräckligt.

  Med vänlig hälsning

  J

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är lättare att vänja sig åt det hållet. Även om det också finns bilar som bestämmer sig för att jävlas med sin ägare från dag 1.

   Radera
 4. Jag kallar det jag gör för "nedtrappning", inga onödiga saker kommer in i mitt hem. Prenumerationer sägs upp, tv:n åkte ut och med den parabolen. Min gamla Golf -99 får vara kvar så länge den går, snart 19000 mil. Ibland roar jag mig med att provköra min drömbil en Toyota Yaris ... och sen tittar jag på min gamla pärla och då kommer vi överens om att vi ska vara ihop ett tag till. Kläder som hänger i garderoben ser ibland övergivna ut så vissa av dem har jag sålt, andra skänkt och några har gått till återvinningsbyttorna vid sopstationen.
  Jag har ett år kvar till pension och det är väl då som jag har nytta av mina tidigare nedtrappningar, mindre utgifter är välkommet.
  Lyx är för mig en tur till min stuga, alldeles tyst, en spegelblank sjö och så fyra barnbarn som fyller lekstugan med allehanda lekar. Jag är privilegierad, jag är frisk och har allt jag behöver i livet. Ekorrhjul eller karriärstege är något som aldrig funnits i mitt liv och antagligen inte kommer att göra det heller. Trevlig helg alla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nedtrappning är ett bra, svenskt ord. Nu stryker jag "downshifting" från hjärnan. Kul att höra om din resa!

   Radera