måndag 21 november 2016

Rollén vs Økokrim

26 oktober greps Hexagons vd Ola Rollén på Arlanda för vidare transport till norskt häkte och den norska ekobrottsmyndigheten Økokrim. Anledningen var misstankar om insiderhandel i det norska bolaget Next Biometrics. Rollén ska ha köpt aktier för 100 miljoner via sitt riskkapitalbolag Greenbridge ett par dagar innan han och Melker Schörling shoppade loss ordentligt i bolaget, varpå Rolléns ”egna” aktier fick ordentlig draghjälp.


Efter en vecka släpptes han ur häktet. Sedan dess har det i princip varit locket på. ”Utredningen fortsätter med full styrka”, säger åklagaren Marianne Bender, men jag tror inte att norska åklagare skiljer sig så mycket från svenska. Hade hon haft mer att komma med hade det läckt ut. Åtminstone något. Att misstankarna ”inte minskat i styrka” tolkar jag som att de inte var särskilt starka från början.


Rollén är miljardär. Okej, det händer visserligen att rika, högavlönade människor riskerar hela sin karriär och existens genom att snatta mat för några tior, men vanligt är det inte. Jag kan ha fel, men det här caset känns svagare för varje dag som går. Den norska polisen har nu haft minst tre veckor på sig att gå igenom datorer och telefoner. Antingen är de väldigt mycket bättre på att hålla tätt än sina svenska kollegor eller också har det norska fisket gått trögt. Kan man satsa en slant på att det här läggs ner?

6 kommentarer:

 1. Rika och/eller framgångsrika människor som ständigt omringas av en armé av ja-sägare kan utveckla en tendens att tycka att lagar och regler är för vanligt folk. Framgången stiger dom åt huvudet. Säger inte att så är fallet här dock.

  Norska ekokrim har signifikant fler fällande domar än sin svenska motsvarighet. Där har dom iofs enkla jämförelsetal. Vore underligt om de slänger Ola i finkan utan att ha gott på fötterna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, att han häktades tycker jag varken säger så mycket eller är konstigt i sig. Det var säkert en förutsättning för att kunna göra en ordentlig prövning. Men hade de haft ordentligt på fötterna EFTER att de släppte honom för snart tre veckor sedan tycker jag det är märkligt att det inte alls framgått.

   Radera
 2. I Norge kanske man döms i rätten och inte i medierna :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan hoppas, men jag tror ändå att eventuella fakta som talar för hans skuld hade läckt ut. Men med detta sagt vet jag inte heller. Som du är inne på är framgång inget vaccin mot fartblindhet.

   Radera
 3. Det viktiga för mig är att jag tror Hexagon kan gå bra både med och utan honom. Men visst vore det en instant reward om han friades...

  Hälsningar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har aldrig ägt Hexagon och har ingen aning om hur inprisat ett frikännande är i kursen. Att det skulle bli fängelse känns ju ändå otroligt osannolikt.

   Radera