Om det man gör inte funkar måste man tänka om, inte bara på börsen. Om den som tränar blir skadad och
sjuk stup i kvarten är det ingen vits att fortsätta träna enligt
samma schema som tidigare. Går karriären eller företaget bakåt
måste något ändras och den som håller på att tappa sina pengar
måste byta spår innan plånboken är tom.
Nytt exempel! Ekologisk mat är varken nyttig för konsumenten eller miljön.
Här är källan en dansk rapport, men professor Lars Bergström på
Sveriges Lantbruksuniversitet säger att det finns omfattande
forskning i samma riktning. “Samtliga experiment vi gjort visar att
växtnäringsläckaget blir mycket större vid ekologisk odling.”
Om detta stämmer är det inte bara
privatpersoner som betalar för mycket för sin mat. Staten
subventionerar ekomat för miljarder varje år, till skolor, sjukhus
och andra vårdinrättningar. Enligt professor Bergström skulle
extrapengarna man lägger på ekologiskt odlad mat i Sverige räcka
till 3000 lärare. Ifall nuvarande prioritering varken gynnar elever eller
miljö känns det som ett lätt val.
Uppenbarligen inte, för
det här är ingen ny information som man inte hade en aning om för
en vecka sedan. Hur kommer det sig – starka lobbyorganisationer,
skygglappar hos beslutsfattarna eller ren och skär populism? Man
blir nog inte Månadens medarbetare i kommunalhuset eller i det
politiska partiet om man förespråkar att sluta servera ekologiskt
eller att aktivt undvika miljömärkningar.
Men inte nog med att
missriktade miljösatsningar bränner pengar helt i onödan. Det
finns dessutom gränser för hur stora miljöanpassningar människor
är villiga att göra. Varje gång vi läser att en återvinningschef
erkänner att hans företag blandar soporna från returstationens
olika kärl blir vi lite mindre benägna att sopsortera. Den dag
ekologisk mat är nyttig är det bra om vi fortfarande tror på idén.