I min städiver komprimerade jag tre
pärmar med matrecept ned till en och hittade en massa brödrecept
jag tänkte pröva. Viljan att baka eget har inte precis blivit
mindre av att flytta till ett land som tar trettio spänn för ett
rostbröd. Men det kvittar, jag var ju ändå färdig med att köpa
industribakat matbröd. Dessutom fick jag den här skönheten med
huset.
Vanligen värmer jag upp vattnet till
37 grader, men eftersom detta bröd ska jäsa i kylen i tolv timmar
finns det ingen anledning. Alltså löser jag upp jästen i kallt
vatten och upptäcker att temperaturskillnaden inte gör blandningen
jäst och vatten till en trevligare syn.
Ner med övriga
ingredienser i bunken.
Bearbeta med köksmaskin, elvisp eller
händer tills allt är ordentligt blandat. Tryck sedan ner degen i
ett par mindre bakformar (eller en stor). Dessa ingick också i
husköpet.
Sedan ställer du in dem i kylen över
natten. Säkrast att dra en plastpåse runt formarna för att brödet
inte ska ta smak av något annat i kylen, tänkte jag, vilket
resulterade i att degen reste sig upp i plasten och kläggade fast
där, varpå luften gick ur.
Ibland kan sånt ta sig i ugnen, men när brödet redan jäst i ett halvt dygn finns inte mycket att hoppas på och den här gången hängde felet med hela vägen. Efter 30 minuter i 200 grader blev resultatet detta:
Nåväl, det kanske inte ser så himla bra ut, men smaken var det inget fel på. En ambitiös bakbloggare hade omedelbart satt en ny deg för att dölja fadäsen. Jag är inte en av dem för nu ska jag frossa i bröd.