Som honungsproducent måste jag ju
föregå med gott exempel och baka matbröd med honung. Jag letade efter
recept på en honungslimpa och fann mest krångliga recept med många
ingredienser. Nu var mitt skafferi rätt utfiskat. Jag hade varken
mjölk, filmjölk eller ägg för att nämna tre återkommande
beståndsdelar.
Men till slut hittade jag ett recept som
egentligen bara hade tre ingredienser utöver vatten som jag har i
kran. Inte ens matfett krävs och i min tappning ser det ut så här:
vatten, 4,5
dl
jäst, 25 gram
salt, 1 tsk
honung, 170 gram
mjöl, 900 gram (15 dl)
Samma start som vanligt när man jobbar
med färskjäst. Vätskan värms upp till c:a 37 grader och så löser
man upp jästen i det. Därefter salt och
honung.
Genom att ställa bunken på en våg behöver jag knappt mäta någonting, bara att klicka i till rätt vikt. Mjöl väger ungefär 60 gram per deciliter, så det är bara att räkna om. Där väljer man vilken sort man vill, men själv tycker jag att det blir för tråkigt och smaklöst med bara vete. Därför blandade jag upp det med 15-20 procent rågmjöl, men det funkar även med grahamsmjöl, havregryn eller vad man har hemma.
Med alla ingredienser på plats knådas
degen med maskin eller händer. Därefter 45 minuter jäsning under
bakduk.
Jag delar upp degen i två formar. Vill man rulla ihop egna limpor i en långpanna går det säkert
också bra, men då bör man se till att degen inte är för lös så
att den hinner rinna ut, särskilt när ugnsvärmen är låg. Just
det, dags att sätta på ugnen på 175 grader. Mina formar får jäsa
igen medan ugnen kommer upp i värme, det tar väl 5-10 minuter.
Sedan är det bara att slänga in
brödet i ugnen och vänta tills det ser klart ur. För mig tog det
40 minuter.
Omdöme: Helt okej, men lite för sött. Trots att jag har ett par hundra kilo honung hemma tar jag nog lite mindre nästa gång. Men det är kanske bara jag, som var så pass söt redan innan.