Jag fick ett mejltips från Mattias om
Janne som lagar 500 matlådor på två veckor för att sedan slippa laga mat fram till sommaren.
Till skillnad från Janne gillar
jag att laga mat och skulle inte vilja ha 500 matlådor (bor
människan i ett frysrum eller vart tusan förvarar man så mycket
mat?!), men jag tycker om idén. Han gillar rotfrukter och köper in
dem när de är som bäst och billigast, alltså nu, och så gör han
denna tråksyssla i ett par veckor, så att han slipper sedan.
Jag hade ett sommarjobb som fick mig
att göra en variant på detta. Jag jobbade riktigt långa dagar,
måndag-fredag och ibland på helgen. Jag gick hemifrån tidigt på
morgonen och när jag kom hem hade jag inte tid att ställa mig och
laga mat. Många hade säkert valt att äta utelunch och köpa
färdigmat till kvällen, jag tjänade bra under mina
sextiotimmarsveckor. Samtidigt gjorde jag ju inte det för att slösa
bort pengarna.
Alltså lagade jag minst trippla
portioner av lunch och middag på helgen. På det viset fick jag fem
matlådor till jobbet och middagsmat för hemmabruk måndag-torsdag.
Det tar obetydligt längre tid att göra en större sats av en sås
eller gryta, och att koka pasta, ris eller potatis tar exakt lika
lång tid oavsett mängd. Kanske la jag en extra timme på matlagning
under helgen, men resultatet blev att jag under veckodagarna bara
kunde skyffla in lådor i mikron.
Den som varken vill laga 500 lådor i stöten eller anamma min ”helgmetod” kan såklart köpa helfabrikat, uteluncher och skräpmat, men skyll inte på tidsbrist.