Som vegetarian får jag en och annan
gliring. Hade jag haft anlag för att bry mig om vad andra tycker om
vad jag äter skulle jag kanske se det som hot och hat (i alla fall hat, men tydligen hör dessa ord ihop numera), känna mig
kränkt och gråta ut om personangrepp, men en åsikt jag inte känner
mig ett dugg träffad av är att vegetarianer äter konstgjord
skräpmat.
Det mest processade livsmedel jag äter
är antagligen vetemjöl, och med undantag för glutenallergiker gör
de flesta svenskar det. Eftersom jag undviker hel- och halvfabrikat
är det nog få som får i sig så lite konserveringsmedel och
färgämnen som jag.
Det här är lite
tillspetsat, för den som köper en färdig köttfärsbiff i tron att
den innehåller 100 procent kött skulle bli grymt besviken av att
läsa innehållsförteckningen, men lite ligger det ändå i bilden.
Därför köper jag inte ”fejkon” eller ens quorn.
Jag lagar nästan all mat helt från
grunden. Vill jag ha någon form av vegobiff gör jag den själv, av
ärtor, bönor, spenat, rödbetor, morötter eller andra rena
råvaror. Inte sällan äter jag kokta eller stekta grönsaker/rotfrukter och inget annat. Det blir billigast, godast och nyttigast,
så varför krångla till det?
Det här var min middag igår kväll.
Vitkål, lök och ägg, stekt i en skvätt olja och kryddat med salt
och peppar. Varför köpa en färdigrätt bestående av en massa
koncentrat och extrakt när det finns riktiga råvaror?
Är vegetarianer och veganer mer
benägna än köttätare att köpa konstgjort skräp? Det vet jag
inte. Kanske de yngsta, men ärligt talat är det nog även många
köttätare som äter skräp i tonåren och när de precis flyttat
hemifrån. Men tråkigt är det för det är gott med riktig mat.