Förr trodde jag alltid att maskrosor
var en värdelös växt. Min mamma la varje sommar massor av timmar
för att plocka och begränsa återkomsten av maskrosor på tomten.
Man fick inte ens brygga maskrosvin. Det var förvisso fascinerande
att de kan växa genom asfalt, men det har man ju inte heller någon
nytta av, och ärligt talat är det ett väldigt långsamt
partytrick.
Men så började jag läsa på och
upptäckte att maskrosor är mat.
Bladen funkar i sallader, rötterna i rotfruktsgratänger, blommorna
i sylt, och sedan 1994 är det återigen tillåtet att brygga
maskrosvin.
Som biodlare har jag blivit ännu mer
maskrosfrälst. För honungsbin är maskros en utmärkt källa till
både nektar och pollen. Just nu, innan vildhallonen blommar, är
maskrosor den enda riktigt bra maten för bina, vid sidan av
äppelblom. På min tomt har jag lyckligtvis bägge.
Strax innan maskrosorna dök upp klippte jag min gräsmatta och nu låter jag bli tills maskrosorna blommat över. Ser jag en överblommad maskros inom räckhåll för mina bin kan jag inte låt bli att sparka ut fröna för att hjälpa till med spridningen. Om min mamma ser detta från himlen kan jag bara säga: Förlåt!