Livsmedelsbolag är
inte intresserade av att vi ska äta nyttigt, inte heller billigt. De
är intresserade av att vi ska äta deras mat och om de hade kunnat
göra oss beroende av just deras varumärke hade de inte tvekat en
sekund.
Det har kommit en ny bok på temat skriven av en brittisk läkare som själv testade att under en månad bara äta ultraprocessad mat. Han fick tarmbekymmer, gick upp i vikt och hade med all säkerhet fått värre problem om han fortsatt. Med livsmedelsföretagens goda minne.
”De vill att vi ska tro att de bekymrar sig om oss, att de är angelägna om att ge oss mat och att de månar om vår hälsa. Om du läser på företagens webbplatser säger de alla dessa saker. Men deras produkter är, mer än tobaksföretagens, den främsta orsaken till en för tidig död.”
Nu kanske någon invänder att vi vet
skillnaden på riktig och ultraprocessad mat, men jag tror verkligen
inte det. Många vet inte ens varifrån olika livsmedel kommer. De
”unnar” sig pommes och pulverbea och tror att de är hälsosamma
när de sköljer ner ”maten” med plantbaserad (står det ordet i marknadsföringen – var försiktig!) brölk.
Ett bra tips är att läsa innehållsförteckningen. Är den lång är det ett varningstecken. Innehåller den saker du inte trodde skulle finnas är det ytterligare ett varningstecken och är det ingredienser du inte känner till – lägg tillbaka förpackningen.
Lyckligtvis är oprocessad mat nästan
alltid billigare än ultraprocessad, men det finns undantag. Jag har
t ex svårt att förmå mig själv att köpa smör för över 100
kr kilot när margarin kostar en tredjedel. Möjligen dumsnålt, men
jag får väl försöka kompensera det med att odla mer av min mat.