torsdag 14 mars 2024

Motion vs piller

Jag har tidigare konstaterat att det generellt är bättre att få i sig sånt kroppen behöver, vitaminer, mineraler och sånt, via mat än genom piller. Då snackar vi underhåll av kroppen, men även när något är eller riskerar att bli fel, alltså ett sjukdomstillstånd, bör mediciner undvikas om det går.

Antidepressiva läkemedel kan med fördel bytas ut mot motion, exempelvis en joggingtur eller en rask promenad, som får kroppen att utsöndra endorfiner helt naturligt. Något att tänka på för den miljon (!) svenskar som äter antidepressiv medicin.

Apropå motion kom det nyligen en studie som visar att hundägare löper mindre risk än andra att bli dementa. Jag tror inte att det handlar om hunden i sig, att du kan lägga Fido i handväskan och plötsligt blir du friskare. Sannolikt handlar det om att hundägare kommer sig ut, även när det regnar eller när de bara inte har lust.

Något som testats är fysisk aktivitet på recept, att du t ex kan få rabatt på gymkort av hälsoskäl, men den enklaste och billigaste motionen är faktiskt gratis, det är bara att ge sig ut och göra någon aktivitet som ger puls, vare sig det är snöskottning eller löpning.

Sjukdom kostar pengar, medicin kostar också pengar och kan dessutom ge dig en massa biverkningar. Så kallade lyckopiller kan ge patienten andnöd, kallsvettning, rastlöshet, nervositet, ångest och panikattacker. Jag är inte läkare, men det där låter som reaktioner särskilt olämpliga för den som är deprimerad. Andnöd och svettningar har jag visserligen känt på även vid löpning, men aldrig nervositet eller ångest, tvärtom.

44 kommentarer:

  1. Kul att se bild från Stockholm Marathon 2013 där Sparo sprang på 3h58min, ungefär 5,5 min per km i snitthastighet.
    Visst kan man få en omvänd patientavgift då du motionerar utan att någon läkare skrivit ut recept ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Usch, ska du outa den tiden. Då vill jag föra till protokollet att jag sprang en mara på 3.49 några månader senare.

      Omvänd tror jag är att ta i, men det borde åtminstone inte påverka patientkostnaderna uppåt att försöka ta hand om sin kropp.

      Radera
    2. Sparo, som löpare och husdjursägare löper (!) du väsentligt lägre risk att bli dement med andra ord

      Radera
    3. Nej, kattägande visade sig i samma undersökning helt värdelöst. Antagligen för att katter till skillnad från hundar motionerar sig själva.

      Radera
    4. Det finns andra undersökningar som säger att:
      Din katt verkar ångestdämpande, sänker ditt blodtryck, gör dig friskare, din katt kan ersätta en partner, gör dig snyggare och kan förlänga ditt liv samt mindre deppighet.
      Inte illa. Man skulle nästan kunna dra slutsatsen att om man har många katter så har man en så gott som perfekt hälsa....

      Radera
    5. Jag skulle säga att blodtrycket både kan gå upp och ner för en kattägare, men generellt mår jag psykiskt bättre av att ha katt, så då borde det vara bra.

      Radera
  2. Har alltid promenerat mycket men fick artros, piller och sitta still hjälpte inte däremot träning. Kan åter igen ta raska promenader som hjälper att hålla den mentala hälsan i schack, bättre än piller som jag är livrädd för, kan leda till missbruk. Sen kom det cancer när det var fixat förhoppningsvis så blev det rehab och träningsprogram som hjälpte både mående och kropp.
    Motion och träning är helt enkelt grejen även om det tar emot i stunden men i längden är det fantastisk, åtminstone för mig./Em

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan definitivt ta emot att komma igång, men det är inte många gånger jag ångrat en promenad eller löprunda under eller efter.

      Radera
    2. Det är ju bra att du har fått diagnosen artros.
      Sj hade jag ont ett halv år.
      Både höfter stortå och knä, kanske de är gikt. Man är tvungen att skicka in en bild till en person som sitter ner hela dagen.
      - nej, det är inte gikt
      Okey, men även om det inte är det så har jag fortfarande ont. Varpå jag konstaterat att det är atrit.
      Nej, jag har nog fått mer hjälp av youtube än den svenska vården.

      Radera
    3. Jag tänkte på gikt när du sa stortå, men det finns ju mycket skit man kan få. Jag känner tyvärr också så när det gäller svensk vård. Det finns säkert duktiga och engagerade människor där, men det är inte lätt att hitta dem.

      Radera
    4. Vet inte om det var något speciellt med min knäartros men läkaren tjatade om att få göra en operation men jag avböjde, kanske får ångra det. Fick träna med sjukgymnast ett tag och därefter på egen hand och har klarat mig från värre smärta än så länge. Canceroperationen gjordes på Karolinska och jag blev väl omhändertagen. Efter det fick jag rehab på Mälargården 10 dagar, ett fantastiskt ställe. Sällan som jag har känt mig så omhuldad och uppassad, som inom svensk sjukvård. Tackar all fantastisk sjukvårdspersonal./Em

      Radera
    5. Artros kan jag verkligen ingenting om. Gikt har jag, men lider lyckligtvis inte alls av. Cancer har jag sett lite för mycket av, men själv har jag klarat mig. Drabbas jag av något framöver är jag glad att jag inte är i Sverige, men självklart finns det fantastisk sjukvårdspersonal även där.

      Radera
  3. "Antidepressiva läkemedel kan med fördel bytas ut mot motion" är nog att generalisera lite väl grovt. Absolut så gör det säkert nytta för många, kanske de flesta, men även elitidrottare kan lida av depression och de om några borde få motion regelbundet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du vet inte hur deprimerade de hade varit om de dessutom varit tjocka soffpotatisar. Eller förresten, hur mår Tomas Brolin ;-)?

      Radera
    2. Forskningsstudier visar att en rask promenad i 30 min i skog eller i en park om dagen har samma eller bättre effekt än SSRI vid lätt till måttlig depression och ångest. Inte lika bra effekt vid svår depression, som dock inte bara debuterar utan förvarning, utan alltid inleds med en fas av just lätt-måttlig, varför motion sålunda alltid är bra och på sikt även motverkar de svårare fallen.
      /Christoffer S.

      Radera
    3. Och det är ju helt fantastiskt, att ett piller med svåra biverkningar kan ersättas av en rask promenad vars enda nedsida är att det sliter på skorna.

      Radera
  4. Håller med om att kosttillskott oftast är helt onödiga, en varierad kost är bäst. Jag som alltid ätit mycket fisk (flera gånger i veckan) har inte förrän efter pensionen börjat med D-vitamin så det ingår numera i min morgonrutin. Förutom det är jag tvungen att ta antihistamin några vårmånader och astmaspray dagligen, annars undviker jag kemikalier så långt som möjligt.
    Håller också med om att motion eller rörelse är bra men mänsklig kontakt är minst lika eller till och med ännu viktigare. Både hund och katt är utmärkta för välmåendet. På äldre dagar och med tanke på att allt fler (och yngre) människor äter antidepressiva och liknande trots att så många säger sig träna lutar jag mer åt att den psykiska hälsan trots allt är viktigast. Allt fokus ligger idag på kroppen men en stark kropp innebär varken att en människa mår bra eller slipper sjukdomar. Det finns alltså inte något kausalt (orsak-verkan) samband mellan motion och demens eller andra sjukdomar.
    /Annette

    SvaraRadera
    Svar
    1. I vissa lägen tror jag både medicin och kosttillskott är bra. Mänsklig kontakt tror jag att vi har väldigt olika behov av. Att människor säger sig träna är en helt annan sak än att de faktiskt gör det. Jag är övertygad om att genomsnittssvensken är i betydligt sämre form nu än för några decennier sedan.

      "Det finns alltså inte något kausalt (orsak-verkan) samband mellan motion och demens eller andra sjukdomar."

      Som vanligt när det kommer till hälsa och vetenskap går det att hitta rön som bekräftar både det ena och det andra.

      Radera
  5. Å andra sidan är magra personer överrepresenterade vid ALS.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jaha, vad spännande! Vet man vad det beror på?

      Då är det ännu märkligare att ALS-diagnoserna, som jag förstått det, har exploderat. Eftersom mänskligheten hela tiden blir tjockare borde ALS snart vara utrotat.

      Radera
    2. Börje Salmings läkare satt i tv och sa det.

      Radera
    3. Och jag antar att den vetenskaps- och skjutjärnsreporter i form av Camilla Kvartoft eller Tilde de Pantad som intervjuade inte ställde de relevanta följdfrågorna just den gången ;-)

      Radera
    4. Bakom betalvägg men det är åtminstone något läkare funderar över, alltså eventuell koppling mellan elitidrott och Als.

      https://www.dn.se/sport/loper-elitidrottare-storre-risk-att-drabbas-av-als/

      Radera
    5. Intressant, men inte så intressant att jag vill betala Peter Wolodarsky för det.

      Radera
  6. Motion på recept? Ja, varför inte. Men själv hade jag nog hellre tagit emot en riktig solresa på recept. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det går ju att motionera i värmen, men det är nog inget landstinget vill betala för.

      Radera
    2. Jag trodde läkare alltid hade ordinerat mer motion, i alla tider? Ivartfall de jag känner.
      Mvh investera-pengar.blogspot.com

      Radera
    3. Min erfarenhet av läkare är att de älskar att skriva ut piller. Som om de fick provision av läkemedelsbolagen.

      Radera
    4. Modern sjukvård går väl endast ut på att ge något mot symptom. Inte att utreda sjukdomsorsak, och rätta till problemet. Jag kommer akta mig för de läkemedel som delas ut som godis av branschen. Vet inte hur det funkar i Sverige, med mutor från industrin. Det som pågår ute i världen gör en dock mörkrädd, då incitament läkarna får av läkemedelsindustrin blir deras primära inkomstkälla.

      En läkare frågade om hon skulle skriva ut motion på recept åt mig en gång. Jag avböjde med att det något en läkare skriver på en lapp inte gör någon skillnad. Väldigt svårt att se hur det påverkar en slapphög.

      Radera
    5. Det är tyvärr min erfarenhet också. Som när jag fick förmaksflimmer (https://sparosverige.blogspot.com/2020/10/im-back.html). Det fanns en operation att få som antagligen skulle göra mig helt frisk, men Sverige erbjöd piller eftersom jag inte tillhörde någon riskgrupp. Hade jag tagit deras "lösning" och inte opererat mig utomlands hade jag så småningom tillhört en riskgrupp, och då hade prognosen vid operation varit mycket sämre.

      Inte om hon skriver "Rör på dig!" på en lapp, men ett subventionerat gymkort eller tio gånger på vattengympa hade ju kunnat göra skillnad.

      Radera
  7. Tänkte på det där med kondomerna från gårdagens artikel.
    Herre gud, nu blir det kanske än fler Miljöpartister, Vänsterpartister, eller kanske rent av Sossar som föds av misstag i landet.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Miljöpartister får skynda sig, om partiet åker ur riksdagen nästa gång kan det gå undan.

      Radera
    2. Trodde de alla hade steriliserat sig, för klimatet?

      Radera
    3. Bara de som lever som de lär (https://sverigesradio.se/avsnitt/1291232), men det är väldigt ovanligt i den gruppen.

      Radera
  8. Exakt så,men då kan ju inte Pfizer och de andra droghandlarna tjäna pengar på folks olycka

    SvaraRadera
  9. Räknas det som motion om man gar fran vardagsrummet till kylskapet flera ganger om dagen :)? Men jag har tva katter sa det kanske hjälper till med min psykiska hälsa. De far mig iaf att le varje morgon när jag vaknar och vänder mig om i sängen och det sitter tva stycken och stirrar pa mig "ga upp nu matte, vi är hungriga!". Det är de förstas inte för det finns alltid torrfoder, men det har blivit en ritual.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att man ska få upp lite puls för att det ska räknas, och får du puls av att gå några meter är det ändå inte helt bra.

      Jag känner igen det där. Mina har också alltid torrfoder, men klockan 6 på morgonen kommer de på att de vill ha våtfoder istället :-(

      Radera
  10. Självklart är det bra att röra på sig, det mår både kropp och knopp bra av, man behöver inte bli marathonlöpare, mina övningar i skogen är lika mycket för för att rensa hjärnan som att få igång kroppen en smula.

    Vad gäller "lyckopiller" är jag betydligt mera försiktig att uttrycka mig generellt, här vet jag både att läkare experimenterar rätt friskt utan jättekoll och personlig erfarenhet av behov av medicinering först av depression o senare kvarvarande panikångestattacker.

    Första medicinen var ett helvete, gjorde mig till en robot, den jag har nu är kanon, funkar som mig själv o känner igen mig själv, men slipper handikappande panikångestattacker.
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att det är bättre om man inte blir maratonlöpare. En halvtimme några gånger i veckan är nog bättre egentligen.

      Man ska aldrig vara tvärsäker när det kommer till hälsa och mediciner, men frågan är om panikångesten kom av livet eller medicinen.

      Radera
    2. Livet, inte medicinen, kom från start när att bli satt på gatan o ekonomisk ruin utan boende men med miljonlån var väldigt nära att bli en realitet utan att jag hade kontroll på skeendet. Det kan få vem som helst att gå sönder en smula inuti.
      /JB

      Radera
    3. Det kan jag tänka mig.

      Radera
  11. Blir man mer aktiv för att man har hund, eller skaffar man hund för att man har ett aktivt (i motionshänseende) liv?
    Själv anser jag att den som inte vill-kan-orkar gå 3-4 promenader/jogging/cykelturer per dag, varav minst 3 st är 45-60 minuter, den ska inte ha hund. Oberoende av storlek på hunden. Å så lite träning på det (sök, spår, agility, lydnad eller vad man nu gillar).
    Så det är inte konstigt att hundägare är friska. Men man blir lite less på sina promenadrundor (och vi har många olika i alla väderstreck).
    Sen har hundägare flera uppsättningar ytterkläder (typ gore-tex) för de hinner inte torka mellan varven i typiskt svenskt klimat med mulet och duggregn. För att inte tala om skorna! Även fina dagar är det daggigt på morgonen och man blir genomblöt om man inte har gummistövlar.
    Känner jag mig friskare? Vet inte, men det är en bra anledning att komma utomhus även trista dagar. Även om jag inte får upp pulsen så blir det ett antal kilometer och då är vi ändå flera i familjen som turas om med både vanlig rastning och aktiviteterna.

    Ja, man blir låst, det blir man av att ha både djur och människor i närmaste familjen. Man måste anpassa sig efter andra och kan inte oplanerat, spontant hitta på andra aktiviteter (eller bli kvar på jobbet sena kvällar). Det kan också vara en fördel att ha rutiner, som att gå upp på morgonen och ordna mat regelbundet.

    Spargrisen (både hund- och kattägare genom åren)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra fråga. Förhoppningsvis skaffar man sig inte en väldigt konditionskrävande hund om man inte själv redan är aktiv. Men för undersökningen gör det ingen skillnad, kontentan är att människor som rör sig mår bättre, inte minst när de blir gamla.

      Halva året blir man lika låst av bin och då får man inte motion, bara tunga lyft.

      Radera