söndag 31 mars 2024

Krympflation = hållbarhet?!

Krympflation är inget nytt. Det är nu nästan omöjligt att köpa ett halvkilo kaffe som inte blivit 450 gram, enkilosbröden är på 900 gram och 300 gram chips har av någon anledning blivit 275 gram. ”Någon anledning” är såklart att producenten ville chockhöja priset med minst tio procent och eftersom det skulle se illa ut låter de istället priset vara oförändrat medan de minskar innehållet rejält och skriver ”Nyhet!” i chockrosa.

Kunderna går väl på det, annars hade det inte fortsatt, men nu hittade jag ett så dumt försvar av beteendet att jag hoppas att konsumenterna sätter ner foten. Det är det norska familjeföretaget Lerum som säljer saft, sylt och juice. De minskade storleken på sin apelsinsaft från 1,35 liter till 0,75, spädde samtidigt ut den med mer vatten och sänkte priset symboliskt.

Kunderna blev irriterade och istället för att ärligt säga ”Vi gjorde det för pengarna” drar företaget miljökortet. Det säger att det inte alls handlar om att kunna sälja 45 procent av den ursprungliga mängden råvara för samma pengar. Istället handlar det om att spara plast.


Jag kan också dra kort.

Den mindre flaskan innehåller förvisso 22 procent mindre plast, men samtidigt också väldigt mycket mindre saft. Trodde de inte att kunderna skulle märka det? Istället för att tramsa om ”hållbara åtgärder” kunde de ha skyllt på ökade råvarupriser eller liknande. Dessa lär visserligen inte ha dubblats på nolltid, men då hade det kanske funnits ett uns av sanning i botten. Om Lerum på allvar bryr sig om miljön borde de låta bli att skylla på den när det helt uppenbart bara handlar om att de vill ha bättre marginaler.

Mitt förslag: Köp apelsiner och gräv fram den gamla apelsinpressen som ligger längst ner i understa kökslådan. Eller ännu bättre – ät apelsiner och drick vatten. Det är klart bättre för miljön, men framförallt är det bättre för plånboken. Inte Lerums sylt- och saftmagnaters plånböcker, men dem tycker jag att vi tar och skiter i.

27 kommentarer:

 1. Hoppas försäljningen sjunker rejält efter tilltaget!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hoppas jag med, men är rädd att folk sväljer alldeles för mycket sånt här, med resultatet att det kommer ännu mer av samma.

   Radera
 2. Att slänga ur sig något om klimatet passar numera i alla mindre begåvade sammanhang. Alltid lurar det minst en Södermalmsbo?
  Mvh Investeraren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Någonstans måste det funka, och då känns Södermalm som en god gissning.

   Radera
  2. På min bank tjatar de hela tiden om miljön och att papperskopior är förkastligt, allt ska ske digitalt. All el som går åt kan ju inte heller vara bra för miljön. Undrar vad som är sämst om de skulle räkna på det? Kanske är jag som inte fattar, förlåt en okunnig./M

   Radera
  3. Jag haller med dig M. Visserligen accepterar jag e-fakturor, men allt viktigt vill jag spara pa papper. T.ex. har jag allt som gäller min lägenhet pa papper i pärmar. Den dagen jag försvinner kan nästa ägare kolla allt som hänt och vad det kostat samt vad som beslutats pa arsmöten.
   /Annika

   Radera
  4. Jag tror att det handlar väldigt mycket om bankens ekonomi, men där har de kanske ändå en poäng med att dra fram miljön. Men med det sagt, jag vet inte heller. En del tycks tro att el kommer gratis för miljön direkt i vägguttaget, vilket ju verkligen inte stämmer. Särskilt inte sedan samma "miljövänner" lyckats lägga ner kärnkraft i halva västvärlden.

   Jag vill också spara en del på papper. Hur det än är ska det mycket mer till för att dessa ska försvinna.

   Radera
 3. Det var bland det dummaste jag hört. Fattar de inte själva hur infantila argument de har? Minska plast genom att frakta mer vatten.. jösses.
  Nä apelsiner var bättre förslag. Ingen sockerskatt heller och halv moms har jag för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att de fattar, men tror sig komma undan med det. Det skrämmande är att jag inte kan säga säkert att de har fel. Ord som miljö och klimat får många att lägga sig platt.

   Radera
  2. Jag slogs mer av att det blir mer plast per juice. Väldigt konstigt argument. Bäst vore väl att öka förpackningens storlek till 2 liter istället?

   Radera
  3. Det vore mycket mer logiskt.

   Radera
 4. Själv handlar jag potatis, rotfrukter och sylt (med betydligt mer bär än socker) från en bonde som parkerar sin lastbil runt om i Stockholm då och då. Att det är kontant betalning utan kvitto rör mig inte i ryggen. Bra saker, utmärkta priser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänker att den där bonden antagligen betalat skatt så det räcker alldeles oavsett.

   Radera
 5. Jag har ett, vad jag vet, självuppfunnit spartips vad gäller saft.

  Då jag inte gillar varken stark eller söt saft eller tycker om sötningsmedelsmaken i de billighetssaftdunkar som finns så har jag ständigt en sådan där gul plastcitron med citronsaft hemma.

  Ett tryck eller två i en 2L-PETflaska så har jag lagom smakrik o syrlig saft för ett tag. Inte räknat på hur mycket saft jag får exakt av 2 DL citronjuice, men runt 40 liter borde det vara, eller ca 0.25 kr litern då juicen brukar ligga på en tia. Vattnet oräknat. Det håller jag fast vid.

  Fast någon gång ska jag gå lite wild and crazy och testa med limejuice.
  /JB

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ett liknande. Jag tar en sån där gul växtcitron ;-) och gör på samma sätt:
   https://sparosverige.blogspot.com/2016/05/priset-pa-vatten.html

   Radera
  2. Får jag en färsk citron för priset av 2dl juice?

   Kanske bara är jag som misslyckas, men tycker ändå mest citron sprutar åt alla håll när man ska ha ut en klyfta på schnitzel, fisk eller skaldjur.
   /JB

   Radera
  3. Klart som fan du hade tänkt på det redan då!=)

   Har väldigt gott vatten här så oftast kör jag bara med det, men ibland är det schysst att bryta av med annat.
   /JB

   Radera
  4. Ingen aning. Lidl säljer just nu ett kilo citroner, c:a 7-8 st, för 19,90 kr. För mig räcker en citron gissningsvis till 15 liter vatten, men då kör jag det svagt eftersom mitt vanliga brunnsvatten är ganska gott.

   Radera
 6. Det är ju tur inte lönen krymper 😀

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anonym, din reallön sjunker garanterat över tid.

   Radera
 7. Har slutat med Zoegas pga storleken på paketen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra, gör alla så kanske de kan lära sig. Själv har jag bunkrat Dollarstores 500-gramspaket.

   Radera
  2. När det var extrapris på kaffe i påsk köpte jag Arvid Nordquist vars paket fortfarande innehåller 500 gram. Alla andra verkar ha krympt paketen till 425-450 gram. Priset var dock detsamma, 25 kr.

   Radera
  3. 25 kr för 500 gram var inte illa. När det kommer till Arvid Nordquist gillar jag Festivita och Gran Dia.

   Radera
 8. hmm... det var krympflation jag råkade ut för...
  för några år sedan var jag på dressman och skulle ha en ny skjorta. men man fick förstås inte prova den skjortan man skulle ha utan deras testskjorta.
  jaja, provade. xl. den passar bra.
  det var 3 för 2 så jag plockade tre skjortor och frågade i kassan: är detta samma storlek och modell som testskjortan?
  jajamensan!

  kommer hem och ska på kalas och tar den närmsta skjortan. den går inte att knäppa. tar nästa. den är också så liten att den inte går att knäppa. tar den tredje och kan nästan tälta i den. fick ju ta den tredje och stoppa ner i byxorna så man såg hyfsad respektabel ut.

  gå tillbaka till dressman och klagar. får prova testskjortan igen. tar nya skjortor och frågar: är dessa verkligen samma som testskjortan?
  jajamensan!

  kommer hem. provar. samma sak igen.
  där gav jag upp och jag tror de ligger i garderoben fortfarande.
  det var historien om när jag för sista gången köpte en skjorta utan att prova den först...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade du inte vänta om och gjort samma sak igen hade man ju kunnat misstänka att du lagt på dig vikt under resans gång :-)

   Radera