Clickbait? Nej, jag menar det och kommer att utveckla hur jag tänker. När jag började med
börshandel för snart 40 år sedan (Satan vad gammal jag är!) var
indexfonder det tråkigaste som fanns, helt i klass med räntefonder.
Att investera i en fond vars mål är att vara medelbra låter inte
särskilt upphetsande.
Särskilt inte för en ung, självsäker
investerare övertygad om att han kan slå index från dag 1. Men det
gjorde jag inte det året. Inte nästa heller. Ibland har jag gjort
det, men hade resultatet av mina börsaffärer blivit sämre om jag
under alla år konsekvent investerat i globala indexfonder? Jag ser
inte vitsen med att försöka ta reda på det, men jag tror inte det.
När jag flyttade över mina pengar
till Norge var livet rätt kaotiskt. Jag hade fullt upp med att
renovera hus, starta och lägga ner företag, få igång biodlingen
och anpassa mig till ett nytt land. Ni vet, skaffa bank-ID, vänner
och sånt. Så när pengarna nådde aktiedepån köpte jag två
globala indexfonder för att slippa hålla daglig koll. Jag loggar
ändå alltid in för att kolla, men de har fått ticka och gå.
Och gå har de gjort. Under 2023
plussade jag knappt 30 procent trots att norska börsen inte ens steg tio procent. Detta eftersom USA drog iväg desto mer. Och med nästan
30 procent mer kapital har 2024 startat så här.
Den svarta kurvan är det norska indexet OBX, orange kurva är Nasdaq Composite och den gröna är min depå. Det är därför jag menade allvar med rubriken, jag tycker nämligen att det roligaste med börsinvesteringar är att tjäna pengar och jag behöver inte kicken av att ha hittat ett obskyrt bolag ingen trodde på. Tvärtom, ju mindre tid jag måste lägga och ju mindre risk jag behöver ta, desto bättre. Andra får tänka annorlunda, det gör mig ingenting. Hur tänker du?
Kort fråga: Avanza eller Nordnet?
SvaraRaderaI mitt fall Nordnet, eftersom jag bor i ett land där Avanza inte finns. Bägge har för- och nackdelar.
RaderaMen hur gör du då när du snabbt behöver få information om könsfördelning i ett bolags styrelse eller hur stor del av intäkterna som bidrar till FN:s hållbarhetsmål???? :P
RaderaNej, vill man ha det så detaljerat är nog Avanza enda chansen :-)
RaderaMohaha!!!
RaderaVad är det du säger nu? Hur klarar du dig utan realtidsuppdatering på kön och Rysslands mål för FN?
RaderaMvh investera-pengar.blogspot.com
Indexfonder är bra, men utdelningar är också trevligt. Har rätt mycket bank så lagom till påsk trillar det in närmare en årslön på mitt ISK. Tidigare har jag alltid återinvesterat utdelningarna men fr.o.m. i år tänker jag njuta av ledighet och odla min trädgård.
SvaraRadera/Max
Inget fel med utdelningar heller. Det viktigaste är att man tjänar pengar, sedan får de kalla det vad de vill för min del.
RaderaFör de allra flesta är det ett smidigt sätt att investera framgångsrikt !!
SvaraRaderaJa, det vore svårt att få det smidigare.
RaderaTycker man att indexfonder är lite för spännande och räntefonder lite för tråkiga så kan man ju prova blandfonder. Det är tråkigt på riktigt det.
SvaraRaderaRäntefonder (eller en blandning) har jag inget gott att säga om. Då kan man hellre köpa guld. Eller för den delen ligga likvid.
RaderaVi kör 100% Lysa nu för att okrångla till det ytterligare.
SvaraRaderaDet är en annan smidig lösning.
RaderaKör Lysa och Avanza, lite för att tävla mot migsjälv (gjort i många år). Hittills leder Lysa
RaderaKanske är det lite därför jag kör två indexfonder, för att få en koll att man inte gör något dåligt.
RaderaDet ser ut som att du legat före indexet som gott bra under året. Hur lyckades du med det med indexfonder? Har du någon fancy fond med hävstång?
SvaraRaderaNej, min fanciga hävstång heter svag valuta i kombination med icke-valutasäkrade fonder.
RaderaDet förklarar saken. Samma anledning som att vissa av mina innehav ligger back i dollar, men lustigt nog plus i kronor.
RaderaJa, jag hade inte fattat att det skulle kunna slå så pass mycket.
RaderaJag är egentligen helt ointresserad av investeringar mer än att jag gillar att lata mina besparingar jobba för mig, men jag har alltid sparat, ända sen mitt första sommarjobb. Jag sparade 100kr i Allemansspar och 200kr i Allemansfond varje manad.
SvaraRaderaSenare i livet har jag mer investerat i aktier, jag har nagon fond men ingen aning om vilken typ, fast ingen räntefond, sa mycket vet jag. Jag kollar bara pa utvecklingen när jag ända är inne pa i-banken för att betala räkningar. Och det trillar ju in lite utdelningar da och da, men jag haller ingen koll pa hur mycket.
Sa länge jag ser att totalsumman är ok är det lugnt. Sa lirar jag.
/Annika
Du borde nog ändå kolla på den där fonden och se om den hängt med skapligt. Det finns mycket fond-i-fond-skit därute designat för att ge banken pengar.
RaderaDen tickar pa. Och jag kollar faktiskt pa varje enskilt innehav när jag är inne pa i-banken.
Radera/Annika
Glöm inte fondavgiften, r den hög tar den på 20 år 30% av det kapital du skulle kunna haft, typ.
RaderaHar inte koll pa exakt, men jag vet att kollade innan jag investerade, och det var den lägsta som fanns.
Radera/Annika
En före detta kollega visste att jag är bra på investeringar och har frågat mig om hjälp under flera års tid. Dock så lyssnar han inte helt. Först var det en övervikt i amerikanska tech-aktier som jag avrådde från eftersom han ändå inte kommer slå index. Men han sa att han var säker på att de skulle gå bra och att han var långsiktig. Nu när de har gått ner ville han inte vara långsiktig längre utan har nu bestämt att han ska följa mitt råd och enbart investera i indexfonder. 60 % i indexfonder i Indien, resten i enbart USA-index och Sverige. Fast det var inte detta som var mitt råd, sa jag och påpekade att Indien klassas som tillväxtmarknad och inte är en del av det vanliga globala indexet, dvs högre risk, och dessutom föreslog jag globala indexfonder och inte bara USA. Men han svarade att han är långsiktig och tror på detta.
SvaraRaderaEn del som ber om råd vill verkligen inte ha svar, bara bekräftelse på att de redan gör rätt.
RaderaNä, precis. Och så vill han veta hur min portfölj ser ut, och ibland frågar han "skulle du göra det här" när han har en ny idé. Då är jag nära att få ett psykbryt. Jag har redan sagt vad jag tycker man ska göra, och det är det jag gör. Så jag har börjat skicka screenshots på saker jag har svarat tidigare, eftersom det är samma frågor om och om igen.
RaderaOckså surt. Får han goda råd borde han ta vara på dem.
RaderaVictoria: Ta ett djupt andetag och tänk på att repetition är kunskapens moder. Din fd kollega behöver nog höra en sak många gånger innan poletten trillar ner. Eller så väljer han bara att lyssna på sånt han redan bestämt sig för.
RaderaKul att du skickar screenshots :-)
Spargrisen
Ja, jag får nog andas en hel del. Jag skrev till honom "frågan är hur långsiktig du kommer vara när de här grejerna inte heller går som planerat".
RaderaEn berättigad fråga. Låter som att han borde ställa upp tydliga regler för sig själv och sedan hålla dem vad som än händer.
RaderaVill du slippa fler frågor kan du ju alltid svara något i stil med "Om du tagit rygg på mig år x när du frågade första gången, hade du varit upp y % nu."
RaderaVill man vara riktigt elak, kan man ju köra en ränta-på-ränta-beräkning åt sin vän, för att riktigt strö salt i såren. Det viktiga är dock att det aldrig är för sent att börja göra rätt. Man ligger efter ett antal år, men bättre sent än aldrig.
Risken med den approachen är att personen räknar med att få minst den uppgången framöver om han följer råden nu.
RaderaSamtidigt håller jag med lite grann. Det är så surt att ge någon ett råd som senare visar sig hade varit bra, men som inte följdes. Sedan upprepas mönstret flera gånger, personen ratar rådet, förlorar på det, men fortsätter inte. Jag sa en gång till en person som inte följde mina råd, men litade blint på bilförsäljare, bankmän osv, att "det är märkligt att du utgår ifrån att alla som tjänar pengar på dig vill dig väl, medan du ALDRIG gör som jag föreslår, trots att jag är den enda som inte har egen vinning". Men det hjälpte inte.
Det påminner mig om något jag läst...
RaderaWall Street är ett märkligt ställe. Dit åker folk i limousine för att få ekonomisk rådgivning av folk som har tagit tunnelbanan.
Jag har slutat ge specifika råd gällande investeringar (jag har gjort det misstaget för länge sedan). Eftersom många tenderar att inte ta ett eget ansvar gällande sina investeringar och när det sedan tar rådet, så gör de ("naturligtvis") fel. Sedan skyller de på den som gav rådet. Typiskt.
RaderaDet viktigast rådet för var och en som vill investera (och inte spekulera) är att hitta sin egen "grej", som passar den egna personligheten eller psyket. Oftast är det tråkiga och det "enkla" som fungerar allra bäst. Gör man det komplicerat så är det alltid någon variabel som kan gå åt skogen. Låt sannolikheten att lyckas vara på din sida och inte emot dig. Sedan är det bara jobba på och aldrig ge upp. :-)
Fast så länge börsen går upp så är ju folks korkade investeringar ofta bra. Jag kan ju inte vara säker på att Indien inte kommer att gå bra heller, det enda jag vet är att det är högre risk. Det är ju när kraschen kommer som en vettig portfölj kommer att stå kvar när allt annat brinner upp.
RaderaJag vet också folk som tycker att de är så duktiga när de går till sin bankman på banken. "Hon är jätteduktig". Jahupp. Jag har ingen bankman. Jag kan garantera att jag kan mer än den bankmannen, vill jag säga då.
Anonym 10.06: Tunnelbanan går ju snabbare, men jag förstår vad du menar. Det är lite som när människor i sociala medier ger tips om hur man får fler följare. Jag hade lyssnat noggrannare om de själva haft fler än tolv.
RaderaAnonym 10.32: Ja, fattar de inte produkten kommer de heller inte fatta att det inte är ditt fel när det går dåligt. Det är också så att vi alla har olika ingång i det. En kan ta högre risk, en annan vill kunna få ut sina pengar snabbt osv.
Victoria: Visserligen är det bra om det går upp, men egentligen är det ju bättre att gå +/-0 när börsen går ner än att plussa 10 procent när börsen plussar 20.
Fans det indexfonder för 40 år sedan? Det kommer jag inte ihåg. Som jag kommer ihåg det var valet mellan bankernas fonder, som var dyrare då jfr idag, och aktier. Oavsett så fick man gå in på banken och handla. Från det att man la en order på aktie kunde det gå många timmar innan ordern verkställdes av bankens mäklare. Sedan fick man aktiebrev utskrivna, som förvarades i bankfack. Daytrade var inte att tänka på
SvaraRaderaJodå, nästan 50 år sedan: "I augusti 1976 lanserades i samband med en avreglering av courtageavgifter Vanguard Index Trust som den första amerikanska indexfonden tillgänglig för allmänheten."
Raderahttps://sv.wikipedia.org/wiki/Indexfond
Och så skrev jag "snart 40 år", det är nog inte mer än 36 om jag räknar noggrant.
Pengar hit och dit!!huvudsaken är väl att man mår bra med det man har
SvaraRaderaAbsolut, men jag mår inte sämre av lite mer pengar.
RaderaVilka globala indexfonder har du och varför två? Olika inriktning?
SvaraRaderaDNB Global Indeks A och KLP AksjeGlobal Indeks. Ingen större skillnad, men de går inte helt lika.
RaderaTack för info :)
RaderaGrattis till bra utfall. Dock ska man nog beakta att i takt med att indexfonder växer som andel så växer också risken i dem, rejält. Att alla är investerade i typ 7 amerikanska storbolag helt utan annan analys än att alla andra är det, det är väldigt nära helt osunt. Indexfonder är inte passiva, det är en aktivt balanserad momentumfond.
SvaraRaderaMvh investera-pengar.blogspot.com
Ja, det är väl så, men det känns inte som något man kan göra så mycket med.
RaderaOch sen måste jag tillägga att Norge måste vara en av världens sämsta aktiemarknader? Jag har bara gjort kass affärer i den illikvida marknaden, nej jag ägde Tomra på den goda tiden, men jag undviker norsk marknad som pest :)
RaderaJag ägde också Tomra ett tag. Ett alldeles för kort tag.
RaderaJag är skittråkig vad gäller börsaffärer. Har automatiserad överföring o köp av 10 olika indexfonder för totalt 5k i månaden, ett par dagar efter den 25e.
SvaraRaderaHar lagt en del tanke bakom iaf, med satsningar på länder/världsdelar och sektorer jag tror på. Men i princip är det väl ca som hundra procent all in på en global indexfont, fast jag kan behålla illusionen av att ha gjort genomtänkta val o kunna känna mig lite småduktig o förnöjd när någon delmängd går riktigt bra.
Kollar summan av sparandet var månad den 25:e, men in o titta på enskilda fonder blir nog ca en gång per kvartal. Lagom nivå av bekymmer för mig.
Har inga tankar att förändra någonting, utom att placera om ca hälften av kapitalet som jag korkat nog låste på två år på fast räntekonto alldeles innan räntorna började barka iväg upp mot normalare nivåer.
Jodå Sparo, minns mycket väl att du inte trodde på idén och du hade helt rätt.
Som sagt, lyssna aldrig på mig vad gäller börsen o ekonomihantering, jag är en kontraindikator.
/JB
Asch, glömde ju säga att vid senaste översikten o omläggningen för ett par år sedan så klev jag ur Ryssland, gott sei dank, samt stuvade om ett par andra indexfonder för att enbart ha sådana som ligger mellan 0.15-0.5% avgift. Verkade synnerligen korkat att lägga 2-3% på avgiftstunga fonder som dessutom långt från överpresterade.
RaderaNå, ungdomssynder, det var innan jag fyllde 50 och blev klok. ;-)
/JB
Tråkig strategi kan leda till roligt resultat, och det är ju det enda som betyder något.
RaderaNågon fördel ska man väl ha att bli äldre, vid sidan av dåligt läkkött, sämre syn osv.
"Och gå har de gjort. Under 2023 plussade jag knappt 30 procent trots att norska börsen inte ens steg tio procent. Detta eftersom USA drog iväg desto mer."
SvaraRaderaMin son brukade alltid säga att det är vanligt att den utsugande och förtryckande klassen har ett alltför kortsiktigt perspektiv. Kapitalismen är blott ett kasino.
Karl Marx mamma
Så föll hans ideologi ihop också, lite som ett korthus om vi ska behålla speltemat ;-)
RaderaMen om man ska undvika att bli utsugen - borde man inte då äga sitt eget bolag? Det är enklare att spara när man tjänar mer, men det är rakt omöjligt om man absolut inte vill. Men att äga bara ett bolag är riskfyllt, därför kan du och dina närmaste 3 miljarder kompisar sprida era risker på så sätt att ni äger en liten del av alla bolag var för sig. Tänk indexfond, inte kasino.
RaderaHälsa sonen från Wilhelmina.
Jag kände mig inte särskilt utsugen som anställd, men det gäller att hålla maktbalansen uppe. Den dag du behöver arbetsgivaren mer än han behöver dig kommer han att dra nytta av detta faktum.
Radera