Banker är kända för sina avgifter. Den mest obetydliga tjänst som tidigare sågs som vanlig kundservice kostar numera pengar, om den finns. Läsaren Fredrik påpekade att det finns ett sätt att vända på det, att tjäna pengar på sin bank (förutom att äga bankaktier). Han får berätta själv:
”För ca 20 år sedan (tror jag) så tjänade jag pengar på att enbart flytta runt dem. Det funkar idag också!! Jag kollade ikväll!
Då hade jag ett kontokort som gav bonus vid varje köp. Då var det Handelsbanken som gav någon andel i en fond. Kommer inte ihåg exakt men säg köp för 25000 kr och du fick 50 kr i en fond.
Jag öppnade konto och kort hos banken samt hos Svenska Spel. Började betala in till Svenska Spel via kortet. Reg som köp! Förde från Svenska Spel tillbaks till konto i banken -> kort osv, snurrade på ett tag. Till slut ville Svenska Spel stänga ner mitt konto för misstänkt pengatvätt. Jag spelade ju inte nåt utan bara förde vidare pengar.
4,8 % år riskfri överföring/ BETALNING funkar idag. dock finns det max gräns så max ca 500 kr/år per konto. Inga stora summer men något i systemet är ju fel när detta funkar? eller?”
Är ni med? Banken betalar pengar för
att kortet används, i Fredriks exempel en bonus på 0,2 procent som
hamnar i en aktiefond. I Handelsbankens fall har jag för mig att det
är en hiskeligt dyr fond-i-fond-lösning, men inget hindrar dig från
att flytta pengarna därifrån. Allt som krävs är att du använder
kortet för köp. Att konsumera 1000 kr och få 2 kr tillbaka är
såklart en dålig affär, men genom att sätta in dem på ett
spelkonto (finns säkert andra alternativ också) har du kvar pengarna och kan därefter flytta tillbaka dem
till ett annat konto i samma bank.
Oetiskt? När det gäller banker vet
jag inte om du som kund kan komma upp till bankens nivå av oetiskt
beteende med mindre än att du gör ett bankrån och det är inget
jag rekommenderar. Jag rekommenderar inte Fredriks spartips heller,
var och en gör som den vill. Själv bor jag i ett land där de
flesta banker, inklusive min, tar en avgift på ett par kronor varje
gång jag använder kortet eller betalar en räkning.
Men den som kan och vill kan testa Fredriks metod, och eftersom ett spelbolag nämndes slog det mig att den skulle kunna kopplas ihop med Günther Mårders gamla spelidé, att med hjälp av spelbonusar i två olika bolag satsa lika mycket pengar på hemma- och bortavinst i samma match och plussa oavsett vem som vinner. Huruvida den grejen fortfarande funkar har jag ingen aning om.
För mig är det där för lite pengar att halla pa att trassla med. Däremot kan jag rekommendera att hota med att byta bank när man förhandlar om sitt bostadslan (om man har nagot förstas). Det funkade för mig.
SvaraRadera/Annika
Ja, det är lite grann av en myt att det är så svårt att byta bank. Den nya banken hjälper dig, så om villkoren blir bättre någon annanstans kan man klättra vidare.
RaderaÄr det tillåtet? Misstänker att det förbjuds i någon paragraf i kontot eller kortets finstilta regler som ingen orkar läsa.
SvaraRaderaEftersom jag bott i Norge själv kan jag ge ett spartips till självaste Sparo(!) :) Skaffa ett kort från någon annan än banken (bensinbolagen t.ex) så slipper du både transaktionsavgift, årsavgift och får bonus på användandet.
Jag vet inte hur det skulle kunna förbjudas. Om banken ger bonus på köp och själva bedömer insättningen på ett spelkonto som köp så följer man ju deras regler.
RaderaTack för det tipset! Och du menar att det kortet, exempelvis ett bensinkort, kan jag använda för att handla även annat? Eller bygger det på att jag har bensinkort hos alla mackar jag använder, matbutiker, klädbutiker osv?
kalle, i Sverige har vi ju tex OKQ8, Shell osv som ger cashback och åtmistone OKQ8 får du ut pengarna i kontanter om du vill. Och där man alltså samlar/får bonus på alla inköp på kortet även inköp som görs utanför bensinbolagets hägn. Och där det inte tas ut några årsavgifter.
RaderaMen jag undrar ändå om det funkar i Norge, världsmästarlandet i årsavgifter.
RaderaDet är väl ungefär lika tillåtet som det ära tt göra vad man vill för pengar man lånar via Avanzas värdepapperskredit. Det står nånstans att pengarna endast får användas för värdepappershandel, men det har jag högaktligen struntat i och tagit ut slantar därifrån närhelst det passat mig. Det är ju värdepappren som är säkerhet, och de finns ju kvar. Ungefär som när man belånar huset för att köpa en båt. Det sker såklart på eget ansvar, banken vill ha in degen.
RaderaFörbjudas i meningen "olagligt" kan väl inte göras, men banken kan ju skriva in vilka villkor som helst och ifall man bryter mot dem kan kontot/kortet avslutas. Men jag har inte läst på om detta..
RaderaAngående norska kort har du ett exempel här: https://www.shell.no/privatkunder-og-bilister/spar-bonus-hos-oss/shell-mastercard.html
Kan användas i vilken butik eller kedja som helst, som alla andra mastercard. Inga kostnader, bara bonus.
Du har inte tips om ett norskt kort som inte kräver fast inkomst? Gärna utan kredit också, men det är inte livsviktigt (även om det troligen hänger ihop).
RaderaUtan inkomst är det nog bara att glömma. Utan FAST inkomst går, om du deklarerat tillräcklig inkomst några år i rad. Har aldrig hört något kortbolag som begärt anställningsintyg..
RaderaJag har enkeltpersonforetak och har ännu inte deklarerat för år 2. Jag vill dessutom helst slippa kredit på kortet, men annars kanske det inte finns?
RaderaDen här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRaderaJag använder mig av ett liknande upplägg, även om det är fullt tillåtet och inte alls så snårigt.
SvaraRadera1. Jag har ett kreditkort från Morrow bank (tidigare Komplett bank), som är helt avgiftsfritt och gratis att skaffa. När man handlar får man bonus 0.5 % på allt. När jag använt kortet sätter jag över motsvarande summa på ett för ändamålet avsett konto i Länsförsäkringar, så när fakturan kommer finns den exakta summan redan öronmärkt på ett sparkonto.
Bonusen kan man ta ut genom att den dras från nästa faktura, vilket gör att jag kan ta ut motsvarande summa från det öronmärkta kontot och flytta över det till ett sparkonto med ränta (hos Nordnet).
2. Jag handlar aldrig med mitt vanliga bankkort, utan uteslutande med kreditkort ovan (mest vid större belopp) eller mitt kort hos Lunar. Fördelen med Lunar är att kortet är gratis och inte har någon månadskostnad, och att man får 3.6 % årlig ränta på pengarna. Detta är alltså inget sparkonto, utan ett vanligt transaktionskonto!
3. Nu till det fina i kråksången! Lunarkortet måste fyllas på med pengar, vilket jag gör genom att använda kreditkortet från Morrow bank. För jag över 5000 kr blir det sålunda 25 kr i bonus (5000*0,005), samt ränta på dessa 5000 kr hos Lunar.
4. Räntan från Lunar och alla andra konton jag har, samt bonus från Morrow bank, flyttas till ett sparkonto hos Nordnet, där jag också får ränta, och som vid ett visst belopp flyttas för investering i aktier eller fastigheter via Kameo (kostnadsfri tjänst), där jag får kring 10% i årlig ränta som utbetalas månadsvis.
SAMMANFATTNINGSVIS:
Pengar skall arbeta, dygnet runt!
/Christoffer S
Smart!
RaderaOK, då har vi 500:- och genomför transaktionen: 0,2% av 500:- blir 1:-
SvaraRaderaEn krona. Per år.
Ska ge ett annat, kanske mer lönsamt tips: Utlåningsräntan hos Avanza är 1,99% på värdepapperskredit och inlåningsräntan är 3,75%, differens är alltså 1,76% Bägge räntorna är rörliga.
Här är maxbeloppet 3Mkr och med 1,76% ränta blir det 52 800:-
Om du är lite mer konservativ och lägger belåningen på 5% istället för maximalt 10% som ovan har du ändå 26 400:- (som du får skatta för 30%)
Så för att få ihop en krona gratis hos Avanza behöver du 82:- i ränteskillnad. Innebär 820:- i belåningsbara tillgångar hos Avanza vid max papperskredit om 10%. Belångsgraden i gratisfonden Avanza Zero är 80% så behållingen på kontot behöver vara 1025:-
Antar att några av Sparos läsare har aktier eller fonder till det beloppet redan?
Vad gäller den övergripande frågan om Ebberöds bank så har det under många år varit möjligt att låna pengar till lägre kostnad än man vad inlåningsräntor varit. Ja, sedan innan/runt 2008. Inte alltid rörligt/rörligt inte alltid 3mån/3mån osv, men så gott som alltid antingen inom dessa eller mellan dessa.
Kan ses som ett tecken på att pengasystemet är stressat och att det behöver vidtas åtgärder. Om det inte görs med planerat och med avsikt så kommer det att rätta till sig själv så småningom, på ett eller annat sätt.
Jag fick uppfattningen att det var bonusen som var 500 kr/år, men det är inte säkert att det är taket överallt.
RaderaHar Avanza alltså lägre utlåningsränta än inlåningsränta?
Sparo, ja
RaderaNär jag upptäckte att man kan belåna portföljen upp till 10 procent för 1,99 och få 3,75 procent ränta på sparkontot började jag också handla för krediten istället för med kontanter. Men man tror ju man missar något för gratispengar finns ju inte heter det.
RaderaGustaf, om utlångsräntan är lägre än inlåningsräntan, och det till samma risk, är inte det själva definitionen av det som kallas för räntearbitrage?
RaderaTittar vi på SHBs sida säger de att:
Radera"Så här fungerar kundbonusen
Du får en (1) poäng för varje krona du handlar för. [...] Maxbeloppet för bonus är 80 kronor för Allkort och 90 kronor för Platinum."
Platinum kostar 2 400 kr/år och Allkort 360 kr/år
Har du välsmort munläder (och Mycket Viktig Kund) kanske du kan slippa årsavgifterna på kreditkortet. Det är upp till varje kontor att bestämma så där är SHB flexibla, å andra sidan är SHB den bank som över tid varit mest lönsam av de svenska bankerna så du får nog räkna med att banken noga räknar på din intjäningsförmåga till banken.
Så inte 1:- utan 80:- Om du betalar årsavgiften om 360:- för kreditkortet.
I så fall har SHB ändrat reglerna för jag vet säkert att min mamma fick bonus för att använda ett betalkort utan kredit utställt av SHB och på hennes fond ramlade det in hundralappar.
RaderaJa, det verkar så:
Raderahttps://www.handelsbanken.se/sv/privat/vardagstjanster/bankkort-och-kreditkort/jamfor-kort
Har kreditkort på SHB men har tagit bort krediten och använder det som betalkort. Det ramlar in hundralappar i en fond som SHB valt . Jag brukar sälja fonden när det finns cirka 600kr sker några ggr/ år. Täcker årsavgiften med råge. Är FIRE och handlar mest mat och bensin , ingen överdriven shopping. / C
RaderaKör de samma fond som för tjugo år sedan tror jag att det är smart att sälja av löpande, för det var en egen fond-i-fond vars avgifter åt upp större delen av vinsten.
RaderaI vissa branscher är man hellre ägare än kund.
SvaraRaderaMvh investera-pengar.blogspot.com
Ganska många, men banker är nog det tydligaste exemplet. Vårdbolag är ett annat.
RaderaBegravningsfirman ett tredje..
SvaraRaderaJa, den med!
RaderaSmarta idéer, älskar sådant.
SvaraRaderaHattat runt lite kring banker, sitter själv i hatobjektet Swedbank. För att jag haft en bra bankkontakt dör i ett par decennier. Första var jag okunnig, andra var jag medveten o han förstod jag var det o vi kunde jobba ihop, idéer som missgynnade mig sköts snappt ner o det var han snabb att lära sig.
Nå han gick i pension o har en annan mupp som ojade sig över vad de nu skulle tjäna pengar på när jag betalade av kåkek.
Nå kvar av gammal vana, att jag inte behöver dem o inte fått incitament att byta.
/JB
Låter som att du kanske borde shoppa bank.
RaderaJa, visst är det så? Borde fan shoppa bank, sitter i guldläge antar jag med inga krav annat än att få det bästa ur det hela, behöver inget!
RaderaMen hur ska jag tänka, vad ska jag tiltta efter? Nu blev jag osäker.
/JB
Det här hoppas och tror jag att andra vet mer om.
RaderaAtt du saknar lån tror jag är ett problem. Eller inte problem, men det drar ner guldläget.
Har lyckats spara ordentligt på mina tidningsprenumerationer. Spela ut SvD och DN mot varandra, dom är rätt ’mjuka’ när det verkligen gäller. Samma sak med Privata Affärer. Di behöver man inte betala för, funkar med nya 3 månaders gratis perioder i evighet.
SvaraRaderaJag har hört samma om streamingtjänster. Säg upp Netflix och kör HBO (jag bara hittar på nu, jag kan ingenting om streaming) så kommer Netflix ge dig ett rabatterbjudande och då säger du upp HBO tills de gör likadant, så kan du hoppa emellan.
Radera