lördag 30 mars 2024

Bra skit!

I somras fick jag en skopa skit, närmare bestämt koskit, från grannen. Jag skottade ut det i odlingslådorna och under äppelträdet, men när jag i vintras frågade hur det kom sig att grannens rabarber växer mycket bättre än min var svaret ”kumøkk”.

Såklart, koskit verkar gå att använda till allt, det kan omformas till biogas och användas som bränsle, det har antiseptiska egenskaper och funkar som sårsalva, och tack vare sina isolerande egenskaper går det till och med att bygga hus av kodynga. Koskit är kort sagt ”the shit”!

Riktigt så innovativ tänker inte jag vara. Jag nöjer mig med att använda det till planteringarna och har precis fått hem en ny laddning av riktigt blöt koskit som hällts där det snart ska växa rabarber, förhoppningsvis bättre än någonsin. Enligt Blomsterlandet är kornas avföring ”en idealisk kombination av gödsel och jordförbättring, som ger dina växter all den näring de behöver för att växa sig starka och friska”.


Häst kanske också funkar.

Bäst av allt är priset. Det går visserligen att köpa koskit blandat med torv i trädgårdshandeln, men tar man med sig några tomma hinkar och ett vänligt leende till närmaste bondgård tror jag chansen är god att man får den kostnadsfritt. Själv får jag den som sagt gratis hemkörd. Det är inte min första bostad där jag fått skit från grannarna, men tidigare har den alltid varit verbal och helt oanvändbar.

23 kommentarer:

  1. Ja det bästa (och billigaste) vore nog att åka till en bondgård med hinkar. Men nä, jag har nog ingen lust med det :)
    Kanske älg o rådjursskit fungerar lika bra? Det har jag gott om...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är ingen expert, men jag tror att de funkar sämre. Älgskiten kan du däremot göra örhängen av, till det är koskit värdelöst.

      Radera
  2. Men hoppa i en koblaja i hagen gör man bara en gång. Det lärde jag mig som femåring.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror aldrig att jag provat det och hoppas låta bli nu med.

      Radera
  3. Vilken slutkläm! Skitbra helt enkelt! Mohahahhaha... (Ja, jag hittar ut själv.)

    Mvh

    Egon

    SvaraRadera
  4. Hästskit luktar atminstone hyfsat gott, (fran en som mockat när man hängde i stallet jämt och ständigt som tonaring) till skillnad fran kobajs. Tyvärr bor jag centralt sa jag far köpa jord till mina växter, men det kostar inte vansinnigt mycket för att bara odla pa balkongen.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har stor trädgård, men köper också massor med jord varje år. På våren kommer det någon vecka med erbjudande om halva priset och liknande, utnyttjar det till max.
      Jag har ibland tillgång till aldrig så bra hästgödsel, men har märkt att en del ny jord förbättrar resultatet enormt, oavsett vad jag odlar. Dessutom blir landet lite bättre varje år.
      Det blir otroligt mycket roligare att odla om man inte varje gång man planterar måste försäkra sig om att grödan trivs i lerjordar.

      Radera
    2. Det är väl inte jättemysigt med koskit. Jag skulle t ex inte vilja äta precis bredvid, men för mig luktar det "landet" och det är en bra känsla.

      Jag har jättedålig koll på både vad jag har för jord och vad jag vill ha.

      Radera
    3. Exakt! Det luktar "landet"! Värre är det när de sprider den där bajsvätskan (flytgödsel?). Kobajs luktar hemtrevligt.

      Radera
    4. Kanske romantiserar vi det, men koskitslukten påminner mig om att jag har förmånen att bo på landsbygden.

      Radera
    5. Det kan vara så. Kanske är det nostalgiskt när man vuxit upp på landet. Kommer man från betongdjungeln är det troligen lite svårare att ta till sig.

      Radera
    6. Jag kommer från betongdjungeln (åtminstone en villaförort till Stockholm, helt befriad från kogödsel), men blir ändå glad av doften. Även om den inte är helt njutbar.

      Radera
  5. Kogördsel är kanon, kanske inte lika potent som hönsgödsel men luktar å andra sidan något mindre. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tänkte att höns kanske är lite för starkt.

      Radera
  6. Totalt Off Topic, men men, Glad Påsk!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack detsamma! Själv har jag varit över i fiendeland ett par dagar, men nu är jag hemma igen. Ska ägna resten av påsken åt att gå på tur. äta brunost och räkna på min andel av oljefonden :-)

      Radera
  7. Det är bra grejer, får man det gratis dessutom… kan utan vidare dubbla skörden med bra gödsling.
    Bor i ett område med få kor men tydligen gott om hästar. Har pratat med gamlingar som menar att de kommer ihåg när folk sprang ut med en spade fort som attan när en häst sket på gatan. Låter som något från krigsransonering eller så. Men de var som sagt gamla.

    Idag firar vi Jesus uppståndelse med den heliga linssoppan. Ännu fler rovor denna gång, kom över en rotfruktslåda nämligen. Blomkål och purjolök från trädgården. Blir en sakral upplevelse.
    Men bara ett halvt kilo linser denna gång, vill inte gå igenom skilsmässa och få barnen omhändertagna.

    Glad Påsk till samtliga!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dubbla skörden med gödsel och så ytterligare 30 procent med pollinering av bin. Då är jag uppe i 260 procent.

      Tack detsamma! Jag firade med pizza, så det känns som en vanlig julafton :-)

      Radera
  8. Det där gjorde jag en gång, kanske var det till och med några år som jag hämtade kodynga till trädgårdslandet. Kommer inte ihåg, det var så längesedan nu. Minns dock att det växte som tusan, finns bildbevis på att det mesta blev stort och livskraftigt.

    På senare år har det tagit sig lite dåligt i landet. Tror det får bli ett besök till lämplig mjölkbonde i byn nära mig detta år.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gör så! Och köp mjölk när du ändå är där.

      Radera
  9. Hästgödsel får inget bra omdöme av bönder. Den innehåller för mycket ströhalm från. Även kulorna innehåller för mycket växtdelar. På grund av detta så åtgår det i princip tillfört kväve för att bryta ner gödseln.

    Hästen är enkelmagad och idisslar inte. Den har pga detta en mindre effektiv matsmältning än kor. Mer osmälta växtdelar i kulorna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter logiskt när du säger det, men det här hade jag överhuvudtaget inte tänkt på.

      Radera