måndag 11 mars 2024

”Ska jag behöva jobba på jobbet?!”

SR-programledaren Monica Saarinen känner sig förnedrad på jobbet. Blir hon mobbad av sina kollegor eller har chefen gjort sexuella närmanden i kopieringsrummet? Nej, hennes arbetsgivare ska för en gångs skull spara pengar vilket gör att hennes redaktion i vissa fall kan bli tvungna att producera ett timslångt program flera dagar på raken!

Joakim Lamotte har berättat att när han skulle göra ett treminuters reportage på Utbildningsradion och frågade hur lång tid han hade på sig att producera inslaget fick han svaret tre veckor. Då förstod han vilken skyddad verkstad han hamnat i.

Saarinen har varit fast anställd inom public service ända sedan hon gick ut Journalisthögskolan för 36 år sedan och förmodligen förstår hon inte ens nu skillnaden mellan Sveriges Radio och en vanlig arbetsplats. Och inte lär hon göra det heller. I sitt brev till kanalledningen ”hotar” hon med att kräva omplacering ifall det nya schemat blir verklighet. Att söka sig till en av skattepengar oberoende arbetsplats där verksamheten anpassas efter marknaden finns naturligtvis inte på kartan.

Jag kan någonstans förstå det. Att vid 64 års ålder få en prestationsbaserad lön på en arbetsplats utsatt för krav och marknadskrafter vore nog en chock hon inte skulle hämta sig ifrån. Bättre att hålla sig fast vid det kapsejsade skeppet trots att det tar in stora mängder vatten efter att ha gått på värdegrund.


Det började som en skakning på nedre däck ...

Om hon hade väntat sig stöd av svenska folket blev det kanske ändå ett litet uppvaknande. Jag har inte sett någon enda icke-journalist ha något snällt att säga om Saarinen efter utspelet. Tvärtom används uttryck som ”Lägg ner skiten”. Det lär emellertid inte hända. Direkt efter valet fastslog Tidöpartierna att finansieringen av Public Service ska ligga fast, åtminstone fram till år 2033. Vid det laget har nog Monica Saarinen gått i pension.

32 kommentarer:

  1. Läste någonstans att Ekot-redaktionen har 150 anställda. Säger en del.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt galet! Utifrån det perspektivet förstår jag Arga Anderssons fråga om vem som finansierar Henrik Jönsson. Motsvarande material, en kort video i veckan, kräver säkert tio heltidare på Sveriges Radio och det kostar flera miljoner om året.

      Radera
  2. I slutet av 80-talet sökte min mamma nytt jobb, da ville Arbetsförmedlingen att hon skulle ga en datakurs. Jösses. Hon fixade i stället ett nytt jobb alldeles själv. Och nuförtiden verkar det som att manga hänger pa sociala medier, kommenterar mitt pa dagen eller själva skriver inlägg när jag tänker att de borde jobba i stället.
    Det är nog som Sparo säger, den ofantliga sektorn blir bara större och större, men grattis till svenskarna som far betala genom skatten.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Annika, du som tidigare sagt att du håller dig utanför sociala medier, hur har du koll på vad och när folk gör saker på sociala medier?

      Vad gäller arbetstid så är det många, ja väldigt många som inte alls jobbar på kontorstid nuförtiden. Det kanske är något du missat, att många anställda jobbar tex förskjutna arbetsveckor, kvällstid, natt, halvtid osv. Sedan de miljoner i Sverige som inte alls jobbar, tex de som är arbetslösa (flera miljoner om man räknar de som inte är officiellt här), dessutom studenter, pensionärer, sjuka, sjukskrivna, egna företagare. Och så de som har flytt landet med egna pengar förstås. Och så de som stannat kvar i landet och som spenderar sin tid som de själv vill - vissa kallar dem för FIRE.

      Radera
    2. Ojda, här hettade det till. Jo du Anonym, jag läser nyheter, dessutom ett fatal bloggar och jag ser ju där när folk kommenterar. Men visst fattar jag att inte alla jobbar 8-17 även om jag tror att majoriteten gör det. Jag lämnade Sverige 1996 sa det är förstas mycket jag missat, men jag följer fortfarande med i nyhetsflödet. Det är knepigt att helt lämna sitt modersmal och landet där man växt upp.
      /Annika

      Radera
    3. När Arbetsförmedlingen har en ledig plats på en kurs verkar de tycka att det är bättre att man går den kursen än tar ett riktigt jobb, oavsett om man redan kan allt man ska gå på kurs om. Den arbetslöse försvinner från statistiken i bägge fallen, men går man kursen får de full täckning där med.

      När det gäller arbetstid har jag bara jobbat typisk kontorstid måndag-fredag i fem år av drygt 30. Därmed inte sagt att jag inte tror att många hänger på sociala medier när de egentligen ska jobba.

      Radera
    4. Tror nog många har tid och möjlighet att kommentera på bloggar på arbetstid vare sig man jobbar inom den offentliga eller den privata sektorn.

      Radera
    5. 1996? Dagens Sverige är något helt, helt annat än det du då lämnade. Vet inte om du fysiskt varit tillbaka i Sverige, men om du inte varit det så är möjligheten att du inte alls skulle känna igen dig mycket stor. 1996, jeees, det var länge sen det.

      Läser nyheter? Jo då, men det som händer i Sverige rapporteras till största delen inte i nyheterna. Det s.k. problemformuleringsprivilegiet är fortfarande starkt och omhuldas naturligtvis av de som innehar det. Efter att ha valt ut (dvs valt bort) ämnen eller områden är att välja vinkel, som journalister själva för det mesta uttrycker det, det viktigaste.

      Sverige har det absolut största alternativmediautbudet i Europa. Det kan ha ett samband med det ovan sagda.

      Radera
    6. Joda, jag var ganska ofta tillbaka i Sverige fram till ungefär 2006 da jag salde min lägenhet, senaste gangen var 2011. Men jag vet inte vad jag missat av det du antyder.
      /Annika

      Radera
    7. Möjlighet har man, men det gör det inte okej.

      Radera
  3. Måste vara jobbigt när hon känner att arbetsdagarna som går ut på att fika är hotade. (känner en som jobbat både på sr och svt. Inte mycket till tempo där)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har hört intervjuer med både Lamotte, Jens Ganman och andra som jobbat inom public service och de verkar vara rörande överens om att det var mycket fika och lågt arbetstempo.

      Radera
  4. Vad jag inte förstår är vad de gör hela dagarna? Det finns rimligen en gräns för hur mycket kaffe man kan dricka. Kan man sitta i möten dag ut och dag in? Om vad?

    SvaraRadera
    Svar
    1. En del kan initiera hur många möten som helst, de får för sig att de då gör något av värde. Många av oss andra blir less av att inte jobba på jobbet, men är man van vid det kanske det är annorlunda.

      Radera
  5. Ekot och studio 1 spelar åtminstone en viktig roll i samhället och har inga motsvarigheter bland privata konkurrenter. Om SR nu måste spara hade jag föredragit om de helt hade lagt ner P3 istället. Propaganda deluxe.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rimligtvis, men jag har åtminstone levt tio år utan att lyssna på varken Ekot eller Studio 1 och livet rullar på ändå.

      Radera
  6. Stackars Saarinen, hon har nog missat att hon kunde ha gått i pension straxt efter det hon fyllde 62 år och fått full pension, genom att utnyttja den kollektiva slutbetalningen inom ITP2 i tjänstepensionen. Kollektivavtal, det är fina grejer det.

    Då hon anser sig vara så betydelsefull och naturligtvis behövd av publiken så är det världens enklaste sak att starta egen kanal på någon eller flera av de många plattformar som finns. Vem vet hon kanske får ett lika fint erbjudande från Spotify som Joe Rogan fick - vad säger du om 2 500 miljoner kronor Saarinen?

    (övriga journalisterna utbryter unisont i ett: "men tänk om alla...")

    SvaraRadera
    Svar
    1. Chansen att Monica Saarinen får ett avtal likt Joe Rogans på Spotify tror jag är ganska liten :-)

      Radera
  7. Hm.. kanske skulle ta o söka jobba på sr/svt. Borde kunna kvala in på någon slags kvotering av något slag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Själv är jag helt fel. Eller i och för sig är jag ju invandrare :-)

      Radera
  8. Är det nu jag ska glädja mig åt allt bra som Moderaterna uppenbarligen har medverkat till? Ett fantastiskt begåvat sätt att utnyttja 10 Miljarder kronor på, varje år. Samtidigt som de nu får expertråd av "finansekonomiska rådet" att utöka Sveriges belåning. Jo, man tackar.
    Låna på, och skicka sedan direkt allt utanför landet i bidrag, så icke transparent som det bara går?
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du får gärna glädja dig åt Moderaterna så slipper jag ;-)

      Radera
  9. Lägg ner skiten! Tycker ja. Maken till vuxendagis.

    Inte för att jag klagar, men jag har då alltid haft tidspress på mig rätt exakt allt som skulle göras, sällan goda tidsramar men oftare nästa orealistikt tighta.

    Tre veckor för tre minuters produktion med ett helt gäng bakom sig som stöd?

    Ta då bara Henrik Jönsson som i mina ögon producerar högkvalitatativ video på ca 30 minuter var vecka. Ingen aning om hans pengar in men tror på det han själv rapporterar som inkomstkälla.

    Satans snylare på statsbetalt media på ren svenska, som bessurom nästan enbart kräks ut sig västerpropaganda…
    Så, nu ska jag andas djupt…
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att många inte ens tänker tanken utan tror att om public service inte skulle finnas hade det demokratiska samtalet försvunnit.

      Jag vet varken vad Henrik Jönsson tar ut i lön eller får in, och även om jag tycker att han ska fortsätta att göra sina videos väljer jag för det mesta att inte se dem. Men de pengar som betalas till honom är frivilliga bidrag. Hittills har jag inte hört någon ge ett frivilligt bidrag till Public Service. Radioprogrammet Hassan gjorde en busringning till Radiotjänst där de frågade hur man kunde göra om man vill betala mer och så nämnde de några program de vill sponsra. Och det gick jättefint att göra, sa Radiotjänst.

      Radera
    2. Är det inte bättre om svenska folket får rösta om public services ska läggas ner?

      Radera
    3. Kanske det, men Sverige kör ju bara rådgivande omröstningar och svenska politiker har en förmåga att ignorera resultatet om det går dem emot.

      Radera
    4. Då kanske de skapar en ny myndighet för att utreda konsekvenserna av en nedläggning och en till för att förbereda nedläggningen och en till för att kunna meddela folk vid kris...

      Radera
  10. SVT och allt vad det heter borde aldrig bildats från början. Jag är inte nöjd förrän det faktum att det någonsin funnits statliga medier blir något som sossarna konstant förnekar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan inte bedöma behovet av SR och SVT i början av 1960-talet och är osäker på om det spelar någon roll nu.

      Radera
  11. 5min från veckan!

    Jag, gubben o ungtupparna slår oss ner i baracken kl 09. Frukost lugn o fint alla tar sin tid. Brakar till och Rörmokaren gör entre (200cm*100kg) minst.:
    Tjena va fan va tyst ! (1sec) --- släpper väder-- har nån dött elle hö hö.

    hela boden fryser till medans killen funder ut hur micron funkar..
    Jag älskar det som ligger under ytan.

    De flesta är som mig o håller käften, men de gillar inte alls stämningen

    För att vända maktbalans i ovan exempel så behövs det ca 2 sec, eller en smäll! Liten glimt från en erfarens snickare vardag

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ni får ta lärdom av SR-medarbetarna och börja protestera mot er jobbsituation.

      Radera