tisdag 12 mars 2024

Bunkerstrategier

Jag ser inte poängen med att bunkra mat för att slippa gå till affären på ett helt år, men sedan jag flyttade ut på landet kan det absolut gå en månad mellan butiksbesöken för mig.

Mjölk och ägg köper jag från granngården, inte heller det så ofta eftersom jag tappar över mjölken i småflaskor som jag fryser in. Torrvaror gillar jag att köpa i storpack, och när de ändå är billiga är det ju lika bra att bunkra upp.

Vad jag (och familjen i reportaget) vinner på detta är tre saker: pengar, tid och enkelhet. Att köpa mycket när det är billigt behöver knappast någon närmare förklaring. Större och färre inköp gör det dessutom möjligt att åka längre.

Tidsbesparingen tror jag inte heller behöver förklaras. Handlar man en gång i månaden tar det kanske en timme. Handlar man 4-5 gånger i veckan tar det antagligen ändå en kvart per gång och då har man lagt minst fyra gånger så lång tid i butiken, och betalat mer i reskostnad ifall man inte går eller cyklar till affären.

Enkelheten kan bli flummig att förklara, men jag ska försöka. Handlar man flera gånger i veckan vänjer man sig vid att all mat man äter alltid finns hemma. Det är inte så noga med inköpslistor för missar man något rättar man till det i morgon. Jag får nästan aldrig slut på torrvaror eller frysvaror eftersom jag har lager, men färskvarorna kommer att ta slut. Ibland är de slut i affären när jag handlar och då hamnar jag på minus redan då. Men det gör inget, jag vet att det är så och jobbar mig runt problemet. Jag får aldrig panik över saknade matvaror. Undrar om de som handlar flera gånger i veckan kan säga detsamma.

36 kommentarer:

  1. Jag tror det beror pa var man bor. Jag har fem minuters gangväg till min närbutik, som är en del av en inhemsk billighetskedja. Jag gar nästan varje dag och kollar vad som är pa extrapris. Jag tycker ocksa det är mysigt när personalen känner igen mig, och vi hejar pa varandra och ler. Där köper jag 90% av allt jag behöver. Dessutom har jag tva andra butiker pa nagot längre avstand, 10 minuter, för nagra varor som inte tillhandahalls i närbutiken.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men även om det bara tar fem minuter tid så blir det en hel del tid sammanlagt. Man kan tycka att det är värt det, men för egen del ser jag det som en av flera fördelar med att handla sällan.

      Radera
    2. Jag har hur mycket tid som helst, till skillnad fran dig som har manga sysslor.
      /Annika

      Radera
    3. Ingen har hur mycket tid som helst :-(

      Radera
  2. Tror att det är enklare för vegetarianer, särskilt om man väljer bort mjölprodukter, vilket jag har gjort. Och ha ett fast matschema, typ två, tre stycken rullande middagsrecept fem, sex dagar i taget. Komplettera med ett krogbesök ett par gånger i månaden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Enklare att handla med längre intervaller som vegetarian? Det är jag inte säker på. Kött går väl som regel att frysa?

      Radera
  3. Det här är en av de saker jag kan sakna i lägenhet,förvaringsutrymme till matvaror. Sen är det en enorm skillnad i åtgång för en familj och en ensamstående (har haft en stor familj på 7 personer,gubben dog 2005 och yngsta barnet flyttade ut 2012)!För min del började jag e-handla under pandemin och har fortsatt eftersom jag kan få gratis hemleverans när jag handlar för mer än 2000kr. Det betyder att jag måste handla för minst en månad då jag bor ensam och att skåpen är smockfulla mellan varven.Kompletteringsköper färskvaror vid behov men snålar inte på mat (äter både fisk och kött)! Jag har upptäckt att jag kan köpa äpplen och päron för en hel månad och även en mindre frys räcker gott till för 1-2 månader för en person.
    Att inte snåla på mat innebär för mig att jag gärna köper svensk frukt och ekologiskt men däremot inte halvfabrikat etc och dricker sällan annat än vatten från kranen och te.Bröd bakar jag ibland men köper också finskt rågbröd.
    /Annette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du kanske kan göra inköp ihop med en granne eller kompis för att lättare komma upp i 2000 kr. Jag hörde om ett gäng på ett äldreboende som på det sättet gjorde ett gemensamt veckoinköp med gratis leverans.

      Radera
    2. När jag bodde i Danmark pa femte vaningen, 104 trappsteg och ingen hiss, beställde min granne och jag fran en butik pa gangavstand. Det var runt ar 2000. Vi beställde varor som var tunga att bära, typ tvättmedel, vin, potatis etc. Sen delade vi pa den lilla kostnaden det var för leveransen.
      /Annika

      Radera
    3. Att gå i trappor som är så nyttigt! Konditions- och styrketräning på samma gång.

      Radera
    4. Haha, nyttigt är trakigt. Pröva att ta dig ett glas vin och chilla lite.
      /Annika

      Radera
    5. Just att gå i trappor kan jag inte säga är särskilt roligt, men att nyttigt generellt skulle vara tråkigt håller jag inte med om.

      Radera
    6. Och hur tror du jag tog mig hem varje dag? Det var ett jäkla trappspringande under tre ars tid.
      /Annika

      Radera
  4. Har som Annika också "hur mycket tid som helst"🙂sedan jag blev fri att styra min egen tid samt butiker på 5 minuters gångavstånd.
    Går ofta o handlar mestadels färskvaror och ser till att fylla på med så kallade "kampanjvaror" till frysen och krisförrådet som enligt MSB ska räcka en vecka.
    Hur och vem som ska se till att vi kan skaffa det vi behöver är ju oklart när första veckan gått.....
    Gäller dock ha självdisciplin, är ju lätt hänt att det kommer med massa onödigt när man går ofta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den risken finns där, men är man medveten om den bör det funka.

      Radera
  5. Ser ut som våran lådcykel, du har kvar bilden sen inlägget om lådcykel som du gjorde för något år sedan. Vi har kvar lådcykeln och med en nybyggd Willys-butik så tar det 3 min till affären. Vi är där en del och jagar röda prislappar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, här återanvänds bilderna i möjligaste mån. Jag är lite avundsjuk, jag skulle också vilja ha affär på cykelavstånd, och en lådcykel. Fast jag skulle nog inte handla så mycket oftare för det.

      Radera
    2. Spontant känns det som att ditt hem i Norge passar dig bättre än att bo i ett villakvarter där vi bor idag och vårat boende passar oss bra där vi kan cykla till skola, förskola, affären och våra jobb.

      Radera
    3. Ja, det är för- och nackdelar med att bo ute i "spenaten" och just nu känner jag absolut att jag valt rätt. Det fanns en tid när det var helt fel också.

      Radera
    4. Som du var inne på är det fördelar och nackdelar med både landet och stan. När barnen är utflugna och vi har slutat jobba är drömmen att på bo landet. Tack för en riktigt bra blogg.

      Radera
    5. Ja, det är lustigt hur det som känns så rätt i en period känns så fel senare. Jag har aldrig velat bo i en större stad, men visst hade det fördelar att ha gångavstånd till det mesta jämfört med att nästan inte ha det till någonting.

      Tack för det!

      Radera
  6. Har full frys o kylskåp samt rejält med konserver o torrvaror, så sitter aldrig i sjön vad gäller mat.
    Men passerar ändå en bunt affärer i de två städer jag har åtaganden i, extremfallet är bara typ fem steg från där jag ändå går, så är inte ovanligt att jag fyller på där eller köper något som jag för dagen blivit sugen på.
    Men är nog bara max en gång i veckan iaf, shopping är ett nödvändigt ont.
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Shopping är nödvändigt, men jag försöker göra intervallerna så långa som möjligt.

      Radera
  7. Äter du aldrig färsk fisk och kött,bara fruset?Samt sallad ,gurka ,tomater,juice går ju inte förvara 1 månad.Ja listan kan göras lång på färskvaror som inte håller mer än 1 vecka i hemmet

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag äter aldrig fisk eller kött, i någon form.

      Sallad och gurka äter jag sällan, men grönsaker håller i allmänhet en månad eller längre i kylen, rotfrukter i skafferi, särskilt den här årstiden. Vidare har jag grönsaker i frysen, spenat och broccoli köper jag uteslutande fruset och höstens kantarellförråd har precis tagit slut. Krossade tomater köper jag i konserv eller kartong, håller betydligt längre än en månad.

      Radera
    2. Tar du dig aldrig råd att köpa en riktig oxfile eller en redig laxkotlett? Sluta vara så j.... snål mot dig själv, kunde tro du var vegetarian!!!

      Radera
    3. Jag ÄR vegetarian. Lakto-ovo-vegetarian om vi ska vara petiga, och det trivs jag bra med.

      Radera
  8. Så när man ser någon parkera bil med släp utanför matbutiken, då är det alltså du? :)
    Själv nöjer jag mig med veckohandling, och även det tror jag är sällsynt idag. Jag fattar inte hur de som handlar säg 4 gånger i veckan står ut med att varje kväll nödgas fundera på matfrågan, all onödig tid som då går på sånt.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, släp har jag bara när jag handlar till biodlingen. Men jag har en hyfsat stor kombi där jag fällt baksätet.

      Jag tror också att veckohandling är ovanligt. Mänskligheten har ryckts med i just-in-time-samhället där lager ska minimeras, nästan till varje pris.

      Radera
  9. Kan inte tro du har/haft någon fru eller barn som ställer upp på det här tråk/snållivet.Unnar du dig aldrig något av livets goda i mat och dryck

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har aldrig varit gift och har inga barn, men jag tror inte att det har med mat att göra. Jag lagar god och nyttig mat från grunden och tycker verkligen att jag unnar mig på matplanet.

      Radera
    2. Har några kompisar som är vegitarianer och de gör sjukt god mat men lite jobbiga recept. Fast jag är en riktig köttätare brukar jag bli förvånad varje gång hur god mat de kan laga när jag är där :)

      Radera
    3. Det går absolut att laga god vegetarisk mat, men du är inne på något där, det är ont om snabbmat. Köttätaren kan mikra en korv på en minut, jag lägger ärtor i blöt för tillagning i morgon.

      Radera
  10. Hur ofta gör du månadshandlingen i Sverige? Det är väl 25% billigare, men å andra sidan lite längre bilkörning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, det har jag ingen koll på. Det är väl mer så att när jag ändå har ett ärende till Sverige (nu i vår ska jag hämta ved där t ex) passar jag på att hamstra sånt som är billigare i Sverige.

      25 % låter mycket. En del mat är ännu dyrare här, men en del grejer, som svamp och potatis, köper jag lika gärna i Norge.

      Radera