Så
har Livsmedelsverket kommit med nya kostråd.
Inte oväntat blev det en ny känga mot rött kött. Om det handlat
om hälsa är det inget att säga om det, men i vanlig ordning verkar
Livsmedelsverket helst vilja att vi äter moralkaka.
”Genom att äta mer enligt kostråden och dessutom välja svenskt kan vi alla, samtidigt som vi äter hälsosamt, stötta svensk livsmedelsproduktion, bidra till en levande landsbygd och minska matens negativa klimat- och miljöpåverkan.”
När Livsmedelsverket startade sin
verksamhet för drygt 50 år sedan var syftet att tillvarata god
folkhälsa, hålla ordning på livsmedelskontrollen och tillsatser i
maten. När ändrades uppdraget till att handla om miljöpolitik?
Hade jag fått välja skulle
Livsmedelsverket göra en omfattande undersökning av hur den
metangashämmande fodertillsatsen bovaer påverkar kor, köttätare
och mjölkdrickare, men efter att ha läst det här utspelet tror jag
knappast att det lär hända (det trodde jag knappast innan heller).
Om inte Livsmedelsverket kan ägna sig
åt relevanta saker borde myndigheten läggas ner och deras riktiga
uppgifter övertas av någon som klarar dem. Beträffande statliga
kostråd undrar jag vad vi ska med dem till. Jag äter inte själv
rött kött och inget annat kött heller. Istället äter jag
baljväxter, precis som myndigheten föreslår. Inte dagligen, men
närapå. Men det är mitt beslut och bör så vara, och det har
inget med klimatpolitiska hänsyn att göra.
Andra väljer annorlunda. I Sveriges Radios reportage intervjuas en kvinna som tycker att det är alla tiders att äta
mindre kött, så det rådet tar hon till sig. Att dra ner på
sockret vill hon däremot inte, medan en diabetessjuk man i samma
inslag äter mer kött men inget socker. Utan statliga kostråd hade
de såklart gjort precis likadant ändå.
Så mitt tips till regeringen är att
dra ner anslagen till Livsmedelsverket och skrota kostråden.
Landsbygdsministern låter också lite trött på tilltaget.
Så vem vet, om 2-3 mandatperioder kanske hans regering skulle kunna
tänka sig att tillsätta en utredning.