Squash, eller zucchini, är antagligen lättodlad för det är en grönsak jag brukar få till. I år satte jag sex frön. Fem av dem växte upp till lyckade plantor som i sommar har sprutat ut frukter. Butikssquashen brukar vara av gurkstorlek, men hemma blir de ofta över två kilo.
Min go-to-squash-rätt är
svampgratinerade i ugn,
men när jag skördar en squash på flera kilo var och varannan dag
ville jag variera mig. Jag fick tips om zucchiniplättar, men
receptet jag fick innehöll stora mängder fetaost –
gott, men dyrt, så jag gjorde en egen variant som blev fantastiskt
lyckad på första försöket. Detta behövs till 2-3 portioner:
squash, 1 kilo
gul lök, 130 gram
ost, 100 gram
ägg, 2 st
vetemjöl, 2 dl
dill
salt
svartpeppar
Mixa, mosa eller finhacka rå squash.
Blanda den med 130 gram (två ganska små) gul lök, även den ganska finhackad. Riv eller hacka
osten.
I med den också, och ägg. Krydda med
dill (jag körde torkad, men färsk är aldrig fel), salt och peppar.
Slå i vetemjöl och blanda ordentligt
med en slev eller visp. Sedan återstår bara tillagningen. Eftersom
alla ingredienser är råa bör stekpannan sättas på medelvärme så
att löken hinner stekas och osten smälta. I med någon form av
matfett och stek en plätt i taget, typ en deciliter.
I Ica-receptet föreslogs
matlagningsyoghurt som tillbehör, men jag använde lingonsylt så att det blev som en
slags råraka. Väldigt nöjd själv, det här kommer jag att göra
många gånger i höst.