onsdag 13 juli 2016

Ekonomijournalistik och affärstidningar

Den här tiden på året märks tydligt i all tryckt media att det är sommar. Vikarier gör artiklarna, i den mån det ens skrivs artiklar. Det är väldigt mycket återanvändning av mer eller mindre tidlösa ”Här är de tio största... blablabla”-texter.


Tidningarna har fått mer konkurrens tack vare internet. Dels för att det är mycket lättare att komma åt internationella medier, dels för att specialintresserade privatpersoner många gånger skriver både mer initierat och stilmässigt bättre än professionella journalister.

Tyvärr är finanstidningarna inget undantag. Aldrig förr har så många varit så dåliga på att skriva om så mycket. Framförallt slås jag av att den skrivna ekonomijournalistiken utvecklats så lite. Det är som att journalisterna inte fattat att de kan komma åt företagens och den politiska maktens företrädare på Twitter och möta de inblandade i realtid oavsett om nyheterna gäller Sverige, Kina eller USA.

De skriver samma förenklade dynga de alltid gjort, och det enda den nya tekniken inneburit är att de infällt i artikeln nu ofta filmar något meningslöst samtidigt som de själva läser upp artikeltexten. Och så börsnoteringar! Indexsiffror och aktiekursförändringar rabblas överallt. Någon borde berätta för chefredaktörerna att alla som handlar med värdepapper kommer åt dessa siffror genom att logga in på sin egen aktiedepå. Vi behöver inte tidningar för att skriva artiklar med innebörden ”Idag så går det upp lite, men igår gick det ner nästan lika mycket”.

Men det finns skillnader. Vi börjar med affärstidningarnas hemsidor:

Dagens Industri

Tidigare något av svensk ekonomijournalistiks flaggskepp. Det är nog svårt för någon i tjugoårsåldern att fatta det eftersom den är så dålig idag. Förutom att alla som jobbar med webbdesign och teknik på DI borde få sparken på stående fot är även innehållet sömnigt. Den del man kommer åt (märkligt att de har så många betalartiklar när hela sidan är impregnerad med reklam) är snubblande lik skvallerjournalistik. Relevansen för svenska investerare är så låg att jag undrar hur mycket av intäktssidan som är betalning för produktplacering. T ex vill jag veta vad Blondin-Bella har för hållhake på tidningen, för hon kan knappt gå och snyta sig utan att det står i DI. Darriga mobilfilmer (ofta med vertical video-syndromet) hjälper inte heller upp nivån.


Affärsvärlden

Lite bättre sida än DI rent tekniskt, men motsatsen vore å andra sidan inte möjlig. Däremot har de så få nya artiklar varje dag att jag undrar hur många som jobbar på Affärsvärlden. Runt 30 artiklar per dag verkar det vara, men då är fler av dem korta notiser. Jag har sett enmansprojekt med högre flöde.

Privata Affärer

Har inte mycket till dagsnyheter, men i gengäld en del fördjupande artiklar. Marcus Hernhags börschat är annars den stora behållningen av den här sidan, men för att beta av den räcker det med att gå in en gång i veckan.

Veckans affärer

Ännu en sida som tror sig få läsare genom att bara redovisa tillräckligt många indexsiffror. Kanske funkar, men inte för mig. Jag har förresten papperstidningen Veckans Affärer också. Knappt värd priset, och då fick jag den ändå gratis. Den består mestadels av meningslös namedropping, som en Hänt Extra där kungligheterna och schlagersångarna bytts ut mot entreprenörer.

Dagstidningarna

Även traditionella nyhetstidningar har finansrapportering. Svenska Dagbladet och Aftonbladet har gemensamma ekonominyheter, eller rättare sagt åker väl Aftonbladet snålskjuts på Svenskans näringslivsdel som mest består av låsta artiklar och en och annan kortnotis. Det enda läsbara är Carolina Neuraths intervjuer.

Expressens variant är kanske bättre, att skita i finansavdelning helt och hållet och istället gå all-in på dokusåpa.

När det gäller börsrapportering får Dagens Nyheter stå som segrare av drakarna. På walk-over. Fast den är inte precis Financial Times.


Ekonomisajter, som EFN och Placera, utan bagage av såväl papperstidningar som av övriga nyheter, är oändligt mycket bättre, men att ekonomisajter är bättre på ekonomi än mer allmänna nyhetstidningar är kanske inte så konstigt.

Då är det märkligare att de gamla finanstidningarna inte alls utvecklats med sin tid. Internet har funnits i var mans hem i runt tjugo år. Ändå är det målfoto på om Dagens Industri och Affärsvärlden skulle bli sämre om de använde sina hemsidor till att bara lägga upp varsin pdf-version av papperstidningen. Släpp hörnflaggan och kom in i matchen!

19 kommentarer:

  1. Wow!

    Klockren analys och jag hoppas verkligen rätt människor ser detta! Bra skrivet

    SvaraRadera
  2. Japp!

    Klockrent!

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
  3. Tack bägge två! Jag känner mig verkligen som en bitter surgubbe när jag spyr min galla över alla dessa tidningar, men jag tycker verkligen inte att de är mycket att hurra för och då vill jag inte heller gör det.

    SvaraRadera
  4. Instämmer! Har du några utländska sidor du kan rekommendera helst på?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det kan jag inte säga. Har hört många lovorda Financial Times, men jag har för dålig koll. Själv har jag mest rundat problemet genom att hacka i mig poddar, forum och bloggar istället för att leta traditionell journalistik som fortfarande håller måttet.

      Radera
  5. Om du eller någon läsare har bloggar att rekommendera så dela gärna med er.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag rekommenderar glatt listan här till höger, c:a 20 stycken under rubriken "Ekonomibloggar jag läser".

      Radera
  6. Micke!
    Din surgubbe :)
    Du är som en gammal mal som simmar motströms. Det gillar jag!
    Samt att du enkelt och mitt i prick ofta tar upp saker som jag tror många tänker ganska lika om. När du skriver med enkla ord och rakt på får man upp ögonen!

    Bästa bloggen jag följer!

    Har själv haft en del tidningar genom åren men nu gått över till att läsa bloggar, till och med reggat in mig på twitter, vilket jag tycker är mycket bra. Trots att jag är en bakåtsträvare och inte gillar sånt som facebook mm skit som finns.

    Hallelulejuja! eller hur fan det nu stavas?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för berömmet! Jag blir riktigt rörd. Och "gammal mal som simmar motströms" var precis mitt i prick i mina ögon.

      Ingen gillar Facebook, utom möjligen Suckerberg. Det är i alla fall min teori. Men jag får väl säga välkommen till Twitter då. Och inte följer vi väl varann där, det måste vi göra. Jag heter @bittermicke (kommer inte ihåg, men @surgubbe var säkert upptaget).

      Radera
  7. Tror jag följer dig på twitter, men är inte säker. Inte riktigt full koll på twitter kan jag säga. Tyvärr vet jag många som kör med facebook, märkte senast idag att min gäst visste mer om vad min övriga familj eller släkt gör på semestern..

    -Åfan är dom där.. Själv bryr jag mig inte. kanske är jag bara obrydd, ointresserad. eller bakom flötet. Jag vill att min unge ska springa ut i skogen, gå på upptäcksfärd, slåss med grannungar. spela fotboll eller hockey eller nån annan sport. Inta sitta inne och kolla vad andra gör..

    Själv håller jag på att titta lite på sveriges historia, från andra världskriget ungefär.. kanske drar ett par ord om det i min blogg.
    Vikingasverige känns ganska rygglöst när man tittat lite och pratar med pensionärer från kriget. Jämför man med det som står i våra historieböcker..blir man snopen..

    mvh

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inte heller koll, men återföljer nästan alla på Twitter. Förutsatt att de twittrar, det känns onödigt att följa någon som hostar ur sig 140 tecken i kvartalet :-).

      Har Facebookkonto också, men har slutat använda det. Och ja, en del bor verkligen på Facebook, vilket blir allt märkligare i takt med att Facebook blir sämre.

      Jag har skitdålig koll på historia, men försöker läsa ikapp lite nu. Tänkte beta av Röde Orm härnäst. Det är möjligen inte mer dokumentärt än Herman Lindqvist, men något ger det väl :-).

      Radera
    2. Röde orm! är kanon, har läst den två gånger en av få böcker jag läst om. Funderade faktiskt på den nu i sommar. Har för mig att den är lite gammalt språk i den, men en bok som håller. Skriven på -40 talet? med ett lite gammalt språk om jag minns rätt, läsvärd bok!

      Jag har en gammal mormor som jag försöker pumpa på infon om kriget, hon flydde från Tyskland (på den tiden). Men hon är med i matchen och vet en hel del saker om kalla kriget och framåt.

      Radera
    3. Jag läste den i skolan, men jag känner också att den borde vara värd en omläsning. Ja, gamlingar är suveränt intressanta att lyssna på. Kanske inte för autentisk info från vikingatiden, men absolut andra världskriget.

      Radera
    4. Genom mormor och mitt eget intresse har jag kommit en bit på vägen, hur det var i Sverige under kriget och hur det verkade vara. Sen kan man ju kolla vad man fick lära sig i skolan, och vad de skrev i "historia" böckerna. Vad jag enkelt kan se så här långt är att Sverige och dåvarande Per Albin ljög rakt upp o ner. Vi hade inte då, ett bra försvar..vi hade egentligen ingenting.. vi sålde det mesta av värde..

      Radera
    5. Jag ska inte ens försöka diskutera Sveriges roll under andra världskriget. Mitt eget ointresse i kombination med genomgående skitdåliga historialärare lade grunden till... inte mycket. Men om Per Albin inte ljugit om vår beredskap, hade vi inte åkt på pisk då? Jag vet inte.

      Få trodde väl då att vi nästan 50 år efter kriget skulle rösta bort vår nationella självständighet.

      Radera
    6. Ja jag ska inte dra allt för långt med historian här. Men Jag vet att Sverige mörkat mycket under kriget (WW2) att det finns gott att skämmas för. Kanske vi inte ska skämmas idag... men det tycker jag nog gott vi kan göra..lite i alla fall. Min mormors far, blev som tur var placerad i Narvik.
      Där började jag titta lite.. Järnmalm.. skeppades ut i stora lass och stora summor kom in. Sedan kan man titta på Baltutlämmningen.. till ryssarna. Min morfar flydde från andra sidan.. och han hade någon kusin som gömde sig undan denna utlämmning. Man kan ju undra varför och vad som hönde med dessa som blev utlämnade? Sibiren lockar nog inte ens till dagen turism.

      Jag har lite att bita i! Men jag kommer skriva från hjärtat och det kommer bli på egna fakta och på lösa grunder. Men räcker gott för mig!

      Radera
    7. Nej, stopp nu. Inte tänker jag skämmas för saker som hände för 70 år sedan, 30 år innan jag föddes.

      Och förresten sker det ju fruktansvärt mycket baltutnämningar ;-).

      Radera
  8. Intressant genomgång. Trevligt du gillar aktiechatten med mig om fredagarna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Självfallet! En kombo av börs och skägg - vad kan gå fel liksom?

      Radera